
Sportlägret för alla åldrar
Vill du prova en ny sport? Det gjorde deltagarna på lägret Start Your Impossible Camp som ägde rum i Stockholm i maj. Till lägret, som arrangeras på fler platser i landet, välkomnas personer i alla åldrar att prova på idrott – och att fortsätta vara aktiva sedan. Med rätt stöd går det att skjuta mitt i prick, segla och hålla rak kurs i löpspåret. Perspektiv var på plats och tog pulsen på deltagarna. Text & foto: Ann Patmalnieks
En sval försommarhelg fylls anläggningen Bosön på Lidingö av paraidrottare. Hit kommer personer med synnedsättning och andra funktionsnedsättningar för att under en helg testa en mängd olika sporter. De med synnedsättning får möjlighet att prova brottning, tennis, segling, fotboll (5-a-side), goalball, bågskytte, orientering och dans.
– Målet är att få upp intresset för att börja med parasport, säger projektledaren Felicia Grimmenhag från Sveriges Paralympiska Kommitté.
– Det gäller att hitta något som är kul och ger rörelseglädje. Du kan hitta något som passar dig, alla tycker olika. En del gillar lagsporter, andra det individuella.
Nere vid sjön är det kallt och blåsigt. Seglen på hansajollarna slår i vinden. Båtarna är större än optimistjollar och har en liten hängmatta där det ryms två personer, den som vill prova på och en van seglare. Här väntar tre som redan fallit för seglingssporten.
Det är inte första gången som Carl-Gunnar Fors befinner sig i en segelbåt.
– Jag har seglat i vår båt med pappa, men då har jag inte gjort så mycket själv.
Lucas Larsson Zingmark har också provat segling förut, men vill prova igen.
Ida-Maria Engberg har seglat med Unga med synnedsättning.
– Jag älskar det! Vattnet, fartvinden i håret, att det är så tyst och stilla.
Hennes vardagssport är simning.
– Jag är ett vattendjur hela jag!
Men under helgen ska hon även prova triathlon, dans och bågskytte.
Oscar Wersäll från Svenska Seglarförbundet visar henne vägen ner till bryggan. Han tycker att segling är en bra sport för den som har en synnedsättning, även om det hänger på att man har en ledsagare i båten.
– Men det går att anpassa till vad man gillar, om man vill segla nära land eller längre ut, om man vill vara i en stor båt eller en liten som de här.
Inne i bollhallen har Mikaela Lecomte Seger från Svenska Tennisförbundet just avslutat ett pass. Hon samlar alla deltagarna och berättar att de som vill kommer få information hemskickad efter lägret.
– Om man är sugen på att spela mer kan man spela i en klubb, en gång i veckan.
Någon undrar om det går att tävla och får ett jakande svar.
– Det finns också läger man kan åka på, säger hon.
Än så länge är det inte så många med synnedsättning som spelar tennis, berättar Mikaela Lecomte Seger.
– Men vi välkomnar verkligen personer med synnedsättning. Tennis har varit en liten sport för dem även internationellt, men nu börjar den växa.
För dem som inte ser alls används en boll med ljud i, så att det går att höra var den är. Ian Korhonen och Kyle Rudnick som båda ser lite väljer att prova med en boll utan ljud men som är lite långsammare än standardbollar.
– Jag skulle säga att det gick bra, men det var ganska jobbigt att veta var bollen skulle hamna. Det är svårt med ett rörligt objekt. Även om bollen var väldigt synlig flög den snabbt, säger Kyle Rudnick.
– Tennis var okej, lite svårt. Ballongövningen var lättast, säger Ian Korhonen.
Ian och Kyle träffades första gången när de var på ett idrottsläger, då var de bara tio år. Sedan dess har de hållit kontakten trots att Ian bor i Västmanland och Kyle i Värmland. De träffas på läger ett par gånger om året, men har digital kontakt desto oftare. Det gemensamma intresset är it och programmering.
Ians mamma Nandin Korhonen skrattar lite åt packningen till lägret.
– Halva packningen var datorer, jag fick säga att ”det är inte ett gaming-läger vi ska till!”
Men även om gaming står högt i kurs idrottar de två kompisarna en del även till vardags. Kyle Rudnick går på elektronskytte, Ian Korhonen simmar.
Efter tennispasset är det dags för bågskytte i en annan av Bosöns stora hallar. Måltavlor har ställts upp och det finns olika modeller av bågar. Tyresö Bågskytteklubb som håller i passet är en resursklubb. Det innebär att de tar emot personer med funktionsnedsättning och bygger ut anpassningarna vartefter det behövs.
Anpassningen för dem med synnedsättning är metallstag som man ska placera fötterna mellan för att hamna i rätt position och på rätt avstånd. Det finns också ett särskilt stativ som det går att hålla bågen mot när man ska sikta.
Ian Korhonens pil landar en bra bit bortom måltavlan.
– Jag råkade skjuta samtidigt som jag laddade, säger han.
Instruktören Kenth Bergström från Tyresö Bågskytteklubb säger att han ska ta för vana att aldrig lyfta bågen över butten, ställningen som måltavlan sitter på.
– Och inget finger på avtryckaren! Om du skulle vara ute i naturen kan det finnas djur bakom målet, eller en lekpark. Pilarna går långt.
– Tur att vi är inomhus, säger Ian och ser till att hålla bågen riktad nedåt när han laddar nästa gång.
Följande gånger går det bättre, särskilt sedan ledarna hjälpt till att handgripligen justera hur han håller bågen.
Utanför hallarna är det dags för triathlon, eller just i dag duathlon. Det blir löpning och cykling, men inte simning som annars ingår, berättar Mikael Fredriksson från Svenska Triathlonförbundet.
– Simning får vi ha när det blir varmare. Det hade gått med våtdräkt, men det är lite bökigt plus att de håller på med kajak och segling där nere.
Det finns olika system för anpassning vid simningen i triathlon. För den som ser en del går det att följa en starkt lysande boj. En annan variant är att ha en lina runt ben eller midja, kopplad till guiden.
De med synnedsättning är förbundets främsta målgrupp bland paraidrottarna.
– Vi har sex aktiva som utövar triathlon och tre av dem tävlar. Det är en lämplig sport där man tävlar tillsammans med en guide. Jag tror att just det att man gör det tillsammans med någon lockar med paratriathlon. Det är annars en väldigt individuell sport, säger Mikael Fredriksson som själv tävlat i simning i två Paralympics.
Löpningen görs i vanliga fall med guide, men den här dagen får deltagarna prova ett digitalt ledsagarsystem som Olle Axelsson utvecklat och som Perspektiv beskrivit närmare i nr 2 2022 då det testades vid längdskidåkning.
Han hjälper Ida-Maria Engberg att få på sig utrustningen, mottagare som sätts i öronen ungefär som airpods/hörlurar, och en enhet som är fäst i ett pannband. Olle Axelsson har på förhand programmerat in de olika slingorna som man kan springa eller gå. Systemet ska i skarpt läge kopplas till användarens egen mobiltelefon.
– Hör du ett tickande i båda öronen så är du på rätt väg, är det bara i vänster eller höger är du på väg för långt åt det hållet.
Ida-Maria Engberg ger sig iväg längs löpbanan och håller stadig kurs i den bana hon börjat i.
– En sådan här apparat skulle jag vilja ha, säger hon förtjust efteråt.
Carl-Gunnar Fors provar också. Han brukar löpträna även i vanliga fall, då tillsammans med sin tränare och med ett band att hålla i. Han gillar både löpningen och cyklingen. Tränaren Eca Zahawi, ansvarig för paracykel i SMACK, Sigtuna Märsta Arlanda Cykelklubb, tycker att han borde börja med cykling.
– Det vore superkul om du ville komma och träna hos oss på tisdagarna!
För Ida-Maria Engberg känns tandemcykeln för ostadig, men den stadigare parcykeln där man sitter bredvid varandra fungerar bra.
Flera av deltagarna på Start Your Impossible Camp tränar även till vardags. Men Stefan Gahne, idrottskonsulent för Parasport Stockholm, säger att pandemin slog hårt mot synskadeidrotten.
– Det kan vara en utmaning att ta sig till och från träningen, om man inte har ledsagning och färdtjänst.
Många föreningar arbetar dock för att utveckla synskadeidrotten. Både inom paratriathlon och orientering används nya tekniker.
– Förutom att det är bra att röra på sig är det kul att göra saker tillsammans med andra. Det är kul att utmana sig själv och inte jättefarligt om det inte funkar.
Våga prova, uppmanar Stefan Gahne som själv har hållit på med idrott hela livet, främst goalball och 5-a-side.
– Där spelar alla på lika villkor eftersom vi använder ögonbindel.
Den som är intresserad av att komma igång med idrottandet men inte vet riktigt hur kan höra av sig till Parasport Stockholm, säger han.
– Vi erbjuder personlig vägledning så det är bara att höra av sig till oss!
Om Start Your Impossible Camp
Lägren:
• arrangeras sex gånger om året runt om i landet
• erbjuder åtta till tolv idrotter att testa
• vänder sig till alla åldrar och oavsett ambitionsnivå
• leds av engagerade och kunniga ledare
• har en tät kontakt med de lokala klubbarna för att skapa en naturlig väg till vald idrott
• arrangeras av Sveriges Paralympiska Kommitté
Kommande läger:
Göteborg 23–25 september och Malmö 11–13 november.
Idrotter att prova på i Malmö: fotboll (5-a-side), paracykel, paragolf, boccia, goalball och brottning.
Läs mer och anmäl dig på: https://paralympics.se/impossible-camp/
Uppdaterat: