blommor

Oasen som ger kraft – så skapar du den

Har du en egen täppa men vet inte var du ska börja för att det ska bli den där härliga platsen att samla kraft på? Så här kan du tänka för att omvandla din trädgård eller kolonilott till en oas för alla sinnen. text: Monica Walldén

När man planerar sin trädgård bör man alltid utgå ifrån platsens naturliga förutsättningar; en skuggig plats med fuktig jord planteras med växter som gillar just den platsen. De flesta trädgårdar har en skuggigare och en soligare yta och det kan förstärkas för att få en så varierad trädgård som möjligt: från svalt och frodigt till varmt och aromatiskt. Det föreslår trädgårdsdesigner Maria Andersson, som är parkansvarig på Rosendals trädgård i Stockholm.
– Det är härligt att gå ut och känna både svalka och värme. Växter som får stora och frodiga blad trivs i skugga och svalkan. Växter med små, grå, ludna blad trivs generellt bättre i sol och blir en fin kontrast till det frodigt storbladiga.
Asp och björk är träd som både ger svalka och angenämt sus, så om det finns är det lämpligt att bygga det svala rummet där. Om man inte har plats för höga träd går det att skapa en takkänsla med en pergola.
– I svalka är det härligt med porlande vatten som förstärker det svala rummet och fungerar som en orienteringspunkt. Det finns många typer av små fontäner som man kan montera i ett fat eller dylikt, säger Maria Andersson.

Exempel på växter i ett skuggrum:
Pipranka, en klätterväxt med stora hjärtformade blad.
Funkia, en växt med riktigt stora våfflade, lite buckliga blad. Jättedaggkåpa och ormbunkar är andra exempel.

En spännande kontrastverkan skapas genom att man bredvid det svala rummet kommer ut i full sol.
– En yta med kalksten som man känner värmen av när man sätter foten på den är alldeles underbart. Den är mjuk och skön att gå på. I det soliga läget kan man förstärka med stor kontrast och aromatiska växer som snarare har små ludna, gråaktiga blad.
I soligt läge passar kryddväxter extra bra. Då kan det vara lämpligt att tydliggöra att den delen är en örtagård där allt går att äta.
– Här i solen kan man ha en doftande ros, exempelvis en honungsros som blommar och doftar alldeles ljuvligt. Då kommer det att surra av humlor och bin hela tiden. Aromatiska växter bidrar till det här bi- och humlesurret. Då får man in mycket ljud i den delen av trädgården.

Exempel på aromatiska växter i ett soligt läge:
Gråtimjan, anisisop, lavendel, salvia, stenkyndel, marockansk mynta, grönmynta, oregano, salvia, rosmarin, kantlök.

Mellan de olika rummen tipsar Maria om gångar med skilda underlag, så att det är lättare att orientera sig. Ett fint grus på vissa gångar gör att det krasar när man går där, som sedan kan övergå i plattor eller gräs.
En rabatt med växter i kontrastfärger poppar ut i allt det gröna i trädgården. Perenner är praktiska för att de återkommer. En fördel med de ettåriga växterna, så kallade annueller, är att de blommar mer eller mindre hela sommarsäsongen så en kombination är att föredra.

Växter med starka färger:
Rött: pioner, dahlia, lejongap.
Himmelsblått: stor blåklocka, blåklint, hänglobelia.
Violett: salvia, lavendel.
Gult och orange: tagetes, solrosor, solbrud.
Vitt och svart: petunior, penséer och stockrosor.

– En trädgård är ju dynamisk och varierar beroende på tid på säsongen. Det gör att man får olika upplevelser beroende på när man är där.
Växer med starka dofter ger trädgården olika karaktär beroende på årstid. På våren doftar många narcisser, som pingstliljor och påskliljor. Smultronschersmin och doftschersmin dominerar på försommaren,
likaså kaprifol och syrener. Honungsrosen doftar i tre veckor efter midsommar. Många aromatiska kryddor doftar mest i juli. I augusti doftar många sommarblommor, som strandkrassing och heliotrop. På hösten blommar höstsilveraxet ’Brunette’ med ljuvlig doft.
– Citronverbena doftar fantastiskt och smakar citron. Ananassalvia doftar också underbart och är så härlig att man vill äta upp den på en gång. Det odlar jag alltid bara för att dofta på den, säger Maria.