
Recept
Här hittar du Eva Carlbrands recept från Radio SRF:s fredagssändningar
29 januari: PALLES PAPRIKAGRYTA
2 kg grytbitar eller innanlår
3 gröna paprikor
4 röda paprikor
6 gula lökar
ca 250 g tomatketchup
vatten
salt, peppar och paprikapulver
- Skär köttet i småbitar, hacka löken och paprikorna.
- Bryn köttet och löken och lägg över i en stor stekgryta.
- Häll i vatten och en skvätt tomatketchup.
- Krydda med salt, peppar och paprikapulver.
- När det återstår ca 20 minuter lägger man i den strimlade paprikan.
- Häll i resten av ketchupen. Byt ut ketchupen till rött vin om du vill. Det går även bra att använda god köttbuljong också.
Serveras med ris, pasta eller mandelpotatis.
22 januari: PALLES BALJA
ca 6 portioner
1 finhackad lök
4 finhackade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
5 dl vispgrädde
3 burkar creme fraiche (6 dl varav en med smak)
2 pkt färsk tortellini (1 förpackning 5 ostar, 1 förpackning pesto och ricotta)
3 pkt bacon (140 g styck)
Salt peppar, oregano.
Lite sambal oelek
Persilja
- Stek lök och vitlök i en stor traktörpanna.
- Tillsätt tomatkrosset.
- Låt koka några minuter.
- Blanda ner grädde och creme fraiche och rör om.
- Låt koka en liten stund.
- Tillsätt pastan och låt det hela sjuda ca 5 minuter.
- Krydda efter smak.
- Skär baconet i små bitar och stek det knaprigt.
- Lägg det på hushållspapper så fettet försvinner.
Vid servering: Strö finhackad persilja och bacon över rätten.
Uppdaterat:
-
Nationaldagsrätten
Nationaldagsrätten presenterades på Skansen av dåvarande jordbruksminister Annika Åhnberg den 6 juni 1996. Radio SRF:s alerta matinspir…
-
Nationaldagsmeny
Radio SRF:s alerta matinspiratör Eva Carlbrand tipsar om en festlig meny på nationaldagen.