Illustrationsbild på en portion mat

Recept

Här hittar du Eva Carlbrands recept från Radio SRF:s fredagssändningar

29 januari: PALLES PAPRIKAGRYTA

2 kg grytbitar eller innanlår
3 gröna paprikor
4 röda paprikor
6 gula lökar
ca 250 g tomatketchup
vatten
salt, peppar och paprikapulver

  • Skär köttet i småbitar, hacka löken och paprikorna.
  • Bryn köttet och löken och lägg över i en stor stekgryta.
  • Häll i vatten och en skvätt tomatketchup.
  • Krydda med salt, peppar och paprikapulver.
  • När det återstår ca 20 minuter lägger man i den strimlade paprikan.
  • Häll i resten av ketchupen. Byt ut ketchupen till rött vin om du vill. Det går även bra att använda god köttbuljong också.

Serveras med ris, pasta eller mandelpotatis.

22 januari: PALLES BALJA

ca 6 portioner

1 finhackad lök
4 finhackade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
5 dl vispgrädde
3 burkar creme fraiche (6 dl varav en med smak)
2 pkt färsk tortellini (1 förpackning 5 ostar, 1 förpackning pesto och ricotta)
3 pkt bacon (140 g styck)
Salt peppar, oregano.
Lite sambal oelek
Persilja      

  • Stek lök och vitlök i en stor traktörpanna.
  • Tillsätt tomatkrosset.
  • Låt koka några minuter.
  • Blanda ner grädde och creme fraiche och rör om.
  • Låt koka en liten stund.
  • Tillsätt pastan och låt det hela sjuda ca 5 minuter.
  • Krydda efter smak.
  • Skär baconet i små bitar och stek det knaprigt.
  • Lägg det på hushållspapper så fettet försvinner.

Vid servering: Strö finhackad persilja och bacon över rätten.

 

  1. Nationaldagsrätten

    Nationaldagsrätten presenterades på Skansen av dåvarande jordbruksminister Annika Åhnberg den 6 juni 1996. Radio SRF:s alerta matinspir…

  2. Nationaldagsmeny

    Radio SRF:s alerta matinspiratör Eva Carlbrand tipsar om en festlig meny på nationaldagen.