Radio SRF 1 oktober 2021
Lyssna på programmet: http://radio.srf.nu/arkiv/2021/1001.html
I veckans program: #LagaLSS är en ny aktion från Synskadades Riksförbund med syftet att synskadade åter ska omfattas av och kunna få ledsagarservice i enlighet med Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Förbundsjurist Anna Quarnström berättar mer om aktionen.
Blindfotoll, eller five-a-side som det egentligen heter, ska nå fler. Mark Blake är projektledare för projektet som ska ta five-a-side utanför Stockholm. Vi möter honom under en träning med MIK Sound Junior.
Farshid Jalalvand är vaccinforskaren som vill snacka om medicin så alla förstår. Under pandemin har han synts flitigt i media. Vi möter honom på hans jobb i Malmö.
Veckans recept: KANELBULLAR
25-30 stora kanelbullar
Ugnsvärme: 225°
- 50 g jäst
- 3 dl rumsbarm mjölk
- 1 msk mortlad kardemumma
- 1 1/2 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 ägg
- 10--11 dl vetemjöl
Fyllning:
- 200 G rumsvarmt smör
- 1 DL strösocker
- 1 MSK malen kanel
- 1 msk mortlad kardemumma
Pensling och garnering.
- 1 ägg, pärlsocker eller mandelspån.
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke.
- Häll över mjölken och rör tills jästen lösts upp.
- Blanda i resterande ingredienserna. utom mjölet och rör om tills allt är blandat.
- Tillsätt mjölet lite i taget i hushållsmaskin ca 10 min eller för hand ca 15 minuter.
- Jäs övertäckt ca 1 timme.
- Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen.
- Knåda degen på mjölad bänk och kavla ut den till 30 x 80 cm platta.
- Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan.
- Skär 25--30 bitar.
- Lägg på pappersklädda plåtar.
- Jäs övertäckt i ca 40 min
- Pensla med uppvispat ägg och Strö över pärlsocker.
- Grädda i 7--10 min. mitt i ugnen.
Uppdaterat: