
Radio SRF 15 oktober 2021
Vita käppens dag
Lyssna på programmet: http://radio.srf.nu/arkiv/2021/1015.html
Idag firas Vita käppens dag över hela världen och i Radio SRF pratar vi med Erik Lönnroth, ombudsman/verksamhetsledare på SRF Göteborg som berättar om deras aktiviteter idag.
Vi kikar också på vad som händer på andra platser runt om i landet.
I Mölndal ligger Hornhinnebanken, vi gör ett besök där och lär oss mer om både donationer och transplantationer. Vi gör också ett besök hos en skytteförening i Västmanland och provar på elektronskytte.
I mathörnan behåller vi vita käppen-temat och fixar både oststänger och finska pinnar.
Recept från dagens program
Oststänger
- 225 g smör
- 200 g vetemjöl
- ½ tsk salt
- 2 dl lagrad riven ost
- 3 msk gräddfil
- mandelspån
- Arbeta ihop degen.
- Låt viloa i kylskåp 1 timme.
- Gör längder i fingertjocklek.
- Skär dem i 6-7 cm långa bitar.
- Lägg på plåt och pensla med ägg.
- Strö över hackad mandel.
- Grädda i 225° 6-8 minuter.
Finska pinnar
ca 50 st
Ugnsvärme 175°
- 50 g sötmandel
- 5 bittermandlar
- 4 1/2--5 dl vetemjöl
- 1 dl sr
- 200 g smör
- pensling och garnering, äggvita, pärlsocker och hackad mandel
- Skålla, skala och mal mandeln.
- Hacka samman mjöl, socker, mandel och smör.
- Låt degen vila en stund på kall plats.
- Rulla degen till fingertjocka längder.
- Lägg längdernav tätt intill varandra.
- Pensla med uppvispad äggvita.
- Strö över pärlsocker och hackad mandel.
- Skär längderna i 4--5 cm långa bitar.
- Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.
Uppdaterat: