En person i jeans följer ett taktilt ledstråk med vit käpp.
Runt om i världen firas den vita käppens dag idag. Arkivbild.

Radio SRF 15 oktober 2021

Vita käppens dag

Lyssna på programmet: http://radio.srf.nu/arkiv/2021/1015.html

Idag firas Vita käppens dag över hela världen och i Radio SRF pratar vi med Erik Lönnroth, ombudsman/verksamhetsledare på SRF Göteborg som berättar om deras aktiviteter idag.

Vi kikar också på vad som händer på andra platser runt om i landet.

I Mölndal ligger Hornhinnebanken, vi gör ett besök där och lär oss mer om både donationer och transplantationer. Vi gör också ett besök hos en skytteförening i Västmanland och provar på elektronskytte.

I mathörnan behåller vi vita käppen-temat och fixar både oststänger och finska pinnar.

Recept från dagens program

Oststänger

  • 225 g smör
  • 200 g vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 2 dl lagrad riven ost
  • 3 msk gräddfil
  • mandelspån
  1. Arbeta ihop degen.
  2. Låt viloa i kylskåp 1 timme.
  3. Gör längder i fingertjocklek.
  4. Skär dem i 6-7 cm långa bitar.
  5. Lägg på plåt och pensla med ägg.
  6. Strö över hackad mandel.
  7. Grädda i 225° 6-8 minuter.

Finska pinnar

ca 50 st
Ugnsvärme 175°

  • 50 g sötmandel
  • 5 bittermandlar
  • 4 1/2--5 dl vetemjöl
  • 1 dl sr
  • 200 g smör
  • pensling och garnering, äggvita, pärlsocker och hackad mandel
  1. Skålla, skala och mal mandeln.
  2. Hacka samman mjöl, socker, mandel och smör.
  3. Låt degen vila en stund på kall plats.
  4. Rulla degen till fingertjocka längder.
  5. Lägg längdernav tätt intill varandra.
  6. Pensla med uppvispad äggvita.
  7. Strö över pärlsocker och hackad mandel.
  8. Skär längderna i 4--5 cm långa bitar.
  9. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
  10. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.