
Radio SRF 29 oktober 2021
Vi minns Vilhelm Ekensteen
Lyssna på programmet: http://radio.srf.nu/arkiv/2021/1029.html
Funktionshinderaktivisten och tidigare SRF-medarbetaren Vilhelm Ekensteen har avlidit i en ålder av 79 år. Han var bland annat den person som införde uttrycket funktionshinder i Sverige och var en viktig röst både då LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, kom till och när assistansreformen genomfördes. I veckans program hör vi honom i ett inslag från 2015.
Det har varit många spännande möten för vår förbundsordförande Niklas Mattsson senaste veckan. Han har hunnit besöka både riksdagen och Socialdepartementet för att lyfta frågan om synskadades behov av att omfattas av LSS-ledsagning igen.
Vi får också möta Lena Falk från Lund i ett intressant personporträtt.
I mathörnan lagar vi fläskfilé i ugn.
Recept
FLÄSKYTTERFILÉ I FORM
4 portioner
- 800--1000 g fläskytterfilé (urbenad kotlettrad)
- 1 tsk salt
- 1 krm nymalen svartpeppar
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl rårörda lingon
- 4 msk koncentrerad kalvfond
- 2 msk kinesisk soja
Till servering
- 200--300 g brysselkål
- smör
- salt och svartpeppar
- kokt potatis
- svartvinbärs- eller annan gelé
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°.
- Putsa köttet, salta och peppra.
- Lägg det i en brödform på 1,5-2 liter – det ska vara ganska trångt.
- Blanda grädde, lingon, fond och soja.
- Häll såsen i formen, se till så den kommer in under och vid sidorna.
- Baka mitt i ugnen till ca 70° innertemp, det tar ungefär 1,5 timme.
- Ansa och koka brysselkålen nätt mjuk.
- Halvera dem och bryn i smör, krydda.
- Ta upp köttet, skär i tunna skivor och lägg upp på brysselkålen.
- Vispa ihop såsen, smaka av och servera med kött och tillbehör.
Uppdaterat: