Illustration av partisympbolerna och Synpoddens logga mot blå bakgrund

Synpodden #19: Felaktigt valmaterial i punktskrift

Det är fel i valmaterialet i punktskrift från Valmyndigheten! Synskadades Riksförbund har fått rapporter om att flera synskadade väljare har fått hem ett felaktigt valmaterial i punktskrift och därför riskerar att rösta på ett annat parti än det man avsett. I denna specialsändning av Synpodden kommenterar Niklas Mattsson det inträffade och ni lyssnare får information om hur ni ska göra om ni har förtidsröstat och är osäkra på om ni har råkat använda en felaktig valsedel.

Det handlar om utskicket från Valmyndigheten med partivalsedlar, som ligger i kuvert märkta med punktskrift för samtliga tre val. Enligt våra rapporter har tre väljare fått kuvert märkta med ett partis namn men som innehåller valsedlar från ett helt annat parti. Någon annan har fått valmaterial där valsedlar från flera partier saknas.

Det är omöjligt att veta hur stort mörkertalet är. Om man som synskadad inte har haft möjlighet att kontrollera dessa punktskriftsvalsedlar från Valmyndigheten finns det alltså en väldigt stor risk att den som har förtidsröstat har gått iväg med felaktiga valsedlar och därigenom röstat på ett annat parti än det man har avsett att rösta på.   

Ni får även följa med på en revy i Stenungsund, där SRF Bohuslän har hittat ett annorlunda sätt att nå fram till politikerna med valfrågorna.

Programledare: Monica Walldén
Reporter: Caroline Gollungberg

Lyssna på programmet

Podden finns i webbradion och går även att lyssna på i din poddspelare.

Kontakta Synpodden

Har du synpunkter, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post Synpodden@srf.nu eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40.