synpoddens programledare med ledarhund

Synpodden #21: Flerfunktionsnedsättningar, Operaöversättarna Fredrik Fischer och Linnea Sjunnesson. Techpepp om problem i iOS 16

Vi samtalar om flerfunktionsnedsättningar med Anna Pella, förälder till ett barn med svår flerfunktionsnedsättning. Vi möter även Nätverket Synskadade flerfunktionsnedsatta och får följa med på ett reportage från Göteborgsoperans uppsättning Brudköpet, översatt av Fredrik Fischer och Linnea Sjunnesson. I Techpepp pratar vi om problemen i Apples senaste uppdatering iOS 16.

Länk till webbradion.

Vi lyfter ämnet flerfunktionsnedsättning och får besök i studion av funkismorsan och författaren Anna Pella, högaktuell med nya boken Väntesorg. Annas dotter Agnes har en medfödd svår hjärnskada som lett till flera olika funktionsnedsättningar, och även synnedsättning. 

I Väntesorg börjar Agnes bli äldre och ska ta klivet ut i vuxenlivet. Samtidigt blir hennes allt försämrade andning en påminnelse om att sanden i hennes timglas håller på att rinna ut.

Mer information om Anna Pellas författarskap: https://nardulerstannartiden.se/ 

Nätverket Synskadade flerfunktionsnedsatta

Vi samtalar med Ingela Olsson, sammankallade i Synskadades Riksförbunds eget nätverk Synskadade flerfunktionsnedsatta, SFF. Vill du kontakta nätverket, mejla till: sff@srf.nu eller gå med i Facebookgruppen Nätverk Synskadade flerfunktionsnedsatta https://www.facebook.com/groups/412094610295668

Mer information om SRF:s nätverk

Om du är intresserad av att gå med i ett av SRF:s nätverk eller starta ett nytt nätverk, hör av dig till Robert Lindblom: mejl robert.lindblom@srf.nu eller telefon 08-39 91 91.

Synpodden på Göteborgsoperan

Vi bjuds på ett inspirerande möte med översättarparet Fredrik Fischer och Linnea Sjunnesson strax före premiären av operan Brudköpet som de översatt till Göteborgsoperan. Reportaget handlar om allt från berättelsernas kraft, fjärilarna i magen inför premiären till hur översättaryrket fungerar med en synnedsättning.

Techpepp om problem i iOS 16

Techpepp fokuserar på problemen i Apples senaste uppdatering iOS 16. Det går utmärkt att mejla Apple på svenska om de tillgänglighetsproblem du upplever i dina Appleprodukter. Adressen är accessibility@apple.com. Mejla gärna en kopia till digital@srf.nu så kan vi lättare följa upp de problem som påträffas.

Programledare: Anna Bergholtz och Monica Walldén
Ljudtekniker: Jan Dahlqvist

Lyssna på programmet

Podden finns i din poddspelare och går även att lyssna på via webbradion

Kontakta Synpodden

Har du synpunkter, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post Synpodden@srf.nu eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40.