synpoddens programledare med ledarhund

Synpodden #24: Nätverket för synsvaga, Techpepp jämför Mac och PC, reportage från Ekeskolan i Örebro

Vi träffar Nätverket för synsvaga och får veta varför det är så bra att gå med där om man är synsvag. Vi får höra om Synskadades Riksförbunds nya kontaktpersonsprojekt och hur man ska göra om man vill ha en kontaktperson. I Techpepp jämför vi Mac och pc ur ett synrelaterat perspektiv. Vi får även följa med på ett reportage från Ekeskolan i Örebro.

I detta avsnitt av Synpodden pratar vi med Nätverket för synsvaga som finns inom Synskadades Riksförbund. Vi träffar Josefin Bergstrand och Roland Gustafsson, som båda är engagerade i nätverket. Vi får veta varför det behövs ett nätverk, vad nätverket gör, vad du som är synsvag får ut av att vara med i det och vad som händer framöver.

Mer information om nätverket finns på srf.nu/om-oss/organisation/natverk/

Vill du vara med i nätverket? Varmt välkommen att kontakta Maria Sjötång på telefonnummer 0702-506255 eller e-post maria.sjotang@srf.nu

Kontaktperson

Ett annat sätt att få stöd i sin synnedsättning är via ett nytt kontaktpersonsprojekt på Synskadades Riksförbund. Vi pratar Lars Karlström, handläggare för Synlinjen, som berättar om projektet, vilken hjälp man kan få och hur man ska göra för att få en kontaktperson.

Reportage från Ekeskolan

Vi får även följa med till Örebro och Ekeskolan, en specialskola för elever som har en synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättning.

Techpepp om skillnad mellan mac och pc

I avsnittets Techpepp jämför vi datasystem och skillnaderna mellan mac och pc om man har en synnedsättning. Här medverkar förutom Claudio Quitral även Madelene Fredriksson, Joakim Nömell och Sandra Eriksson. I denna första del av två på temat inriktar vi oss på skillnader i systemen om man är synsvag.

Lyssna på programmet

Podden finns i din poddspelare (t.ex. Podcaster om du använder Iphone eller Ipad), går att nå från Spotify och går även att lyssna på via SRF:S webbradio

Kontakta Synpodden

Har du synpunkter, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post Synpodden@srf.nu eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40.