synpoddens programledare med ledarhund

Synpodden #6: Tema krisberedskap och Techpepp Google Home del 2

I det nya avsnittet av Synpodden blir vi experter på hemberedskap. Vi möter 18-årige Alexandr som har flytt från Ukraina. Vi lär oss även att installera Google Home.

Tema krisberedskap. Hur förbereder du ditt hem om krisen kommer? Vad behöver du ha tillgång till? Vilken hjälp kan du räkna med att få från samhället som synskadad och vad behöver du kunna göra själv? Hur hanterar man ett stormkök när man inte ser? Varför bör man ha en vevradio? Hur ofta behöver man byta vattnet i dunkarna? Hur hittar man sitt närmaste skyddsrum? Arne Jungelin guidar oss så att vi är redo.

Vi pratar vidare om Ukrainakriget och möter blinde Alexandr Artyuhov som precis flytt till Sverige med sin familj. Hur var tillvaron i Kharkiv när de fattade beslutet och hur tog de sig hit? Hur ser han på framtiden nu?  

Vad gör SRF för att stötta de drabbade i Ukraina? Hjälpen förmedlas genom den europeiska synskadeorganisationen EBU. Bidrag är välkomna via plusgiro till 90 00 90-2, alternativt swisha till 90 00 902. Märk bidraget med ”Ukraina”. 

📲Techpepp fortsätter med del två om Google Home. Vad behöver man tänka på när man ska komma igång och få det att fungera? Vi hör Claudio Quitral.

Slutligen möter vi nye vikarierande kanslichefen Arvid Lindén. 

Programledare: Anna Bergholtz och Monica Walldén

Lyssna på programmet.