Kvinna och man med mikrofon och hörlurar, grå triangel, logotyp öga med ljudvågor

Synpodden #28: Zebastian Modin vinner VM-guld, digital tillgänglighet och Techpepp om Kivra

Synpodden får en exklusiv intervju med Zebastian Modin när han precis har vunnit en guldmedalj i längdskidor, 18 km klassisk stil, i Para-VM i Östersund. I studion pratar vi digital tillgänglighet.

Vad händer inom digitalisering och digital tillgänglighet och hur arbetar Synskadades Riksförbund med detta? Och hur gör man när man ska betala sina räkningar via den digitala brevlådan Kivra? Det ska vi fördjupa oss i i detta avsnitt av Synpodden.   

Vi träffar Per Karlström från förbundsstyrelsen, Henrik Götesson som är intressepolitisk handläggare på rikskansliet samt Maria Samuelsson som ingår i SRF:s IT-kommission. Vi pratar om behovet av utbildning, tillgänglighetsdirektivet, signering med bank-id, appen Soundscape och vad som händer med den nu när Microsoft har bestämt att avveckla.

I Techpepp visar Claudio Quitral hur man betalar sina räkningar via den digitala brevlådan Kivra. Till sin hjälp har han Karin Hjalmarson som visar hur hon betalar sin medlemsavisering i SRF.

Vi ger även ett kurstips: Kurs i digital självständighet med Android för synskadade. Mer info: https://www.fristads.fhsk.se/kurser/synkurser/

Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud
Ljudtekniker: Johan Häglerud

Lyssna på programmet

Podden finns i din poddspelare (t.ex. Podcaster om du använder Iphone eller Ipad), går att nå från Spotify och går även att lyssna på via SRF:s webbradio

Kontakta Synpodden

Har du synpunkter, beröm, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post Synpodden@srf.nu eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40.