Kvinna och man med mikrofon och hörlurar, grå triangel, logotyp öga med ljudvågor

Synpodden #30: Digital ledsagning ger frihet på skidor och vi testar varningsljud på elsparkcyklar

Skidåkning både på längden och tvären lockade elva hugade deltagare med synnedsättning till Östersund för att testa ett system för digital ledsagning. Synpodden var på plats. Vi är även med och testar olika varningsljud för elsparkcyklar, som ska göra dem lättare att höra när de närmar sig.

Lyssna på programmet

Podden finns i din poddspelare (t.ex. Podcaster om du använder Iphone eller Ipad), går att nå från Spotify och går även att lyssna på via SRF:s webbradio.

Digital ledsagning

Vi åker skidor med digital ledsagning i Östersund, mitt under Para-skid-VM. Olle Axelsson har utvecklat det digitala ledsagarsystemet och fick nu möjlighet att testa hur det fungerade i praktiken för synskadade åkare både i slalombacken och i längdskidspåret. Vi får en pratstund med Olle och träffar även Maria Wåglund och Fredrik Widén som berättar hur det känns att åka skidor med ledsagningen i öronen.

Mer information om det digitala ledsagarsystemet: www.nordic-evolution.com/

Här kan du testa digital ledsagning

Kimstadloppet Norrköping, 11 mars

Längdskidåkning i klassisk stil. Välj att åka ett till fem varv på en 1,5-kilometer lång bana. Ni kommer använda digital ledsagning och även ha med en guide under hela loppet för att öka tryggheten. Om ni vill komma dagen innan, för att testköra banan, så kan arrangörerna hjälpa till med boende på skidstadion, transport (från t.ex. Norrköpings station).

Läs mer här: https://www.laget.se/kimstadgoiftavling/Page/237056

East Sweden Games Linköping, 27 maj

Här har ni möjlighet att vara med på en friidrottstävling med digital ledsagning. Ni kan välja att springa allt från 100 meter till 5000 meter på en 400-metersarena utomhus. Det finns möjlighet att ha med en guide som extra trygghet. Boende och lokaltransport kan arrangören hjälpa till med.

Läs mer här: www.lgif.se/linkopingsgif-eastswedengames/nyheter/1924167/inbjudan-2023

Om du hellre vill mejla: tavling@lgif.se

Den långa vandringen Mora–Sälen, 30 juli–6 augusti

Här finns möjlighet till ett äventyr! Vandring på cykelvasaleden, med övernattning i tält (alla dagar utom en, då vi bor på vandrarhem). En kock följer även med och lagar mat. Den långa vandringen är 9 mil, men det finns möjlighet att vandra del av sträckan om det är mer lockande. Halva avgiften sponsras av Mittuniversitetet och Nordic Evolution. Mer information: https://www.vasaloppsbyn.se/DLV/index.html#start

Varningsljud på elsparkcyklar

Elsparkcyklar är en fara för fotgängare, både när de parkeras vårdslöst och när de susar förbi. Därför pågår nu ett forskningsprojekt där olika varningsljud testas, som ska göra elsparkcyklarna lättare att upptäcka när de närmar sig. Synskadades Riksförbund har deltagit i projektet och några av försöken utfördes i vår studio på rikskansliet. Vi träffar akustikforskaren Tim Walton från universitetet i Salford i Storbritannien samt Jimmy Pettersson, intressepolitisk handläggare på rikskansliet.

Vi pratar även om SRF:s framgångar i frågan kring tågutropen, som Trafikverket nyligen har lovat att behålla under hela 2023.

Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud
Ljudtekniker: Johan Häglerud

Kontakta Synpodden

Har du synpunkter, beröm, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post Synpodden@srf.nu eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40. Och lämna gärna en recension i din poddspelare.