Kvinna och man med mikrofon och hörlurar, grå triangel, logotyp öga med ljudvågor

Synpodden #31: Visuella spaningar med Maja Aase och hur man sammanfattar ett 90-årigt liv med tio ting

Inför nationella syntolkningsdagen träffar Synpodden Maja Aase från Spanarna i P1, som bjuder på visuella spaningar ur samtiden. Vi pratar även med SRF-medlemmen Eva Klang som är aktuell med en föreställning i Helsingborg, med utgångspunkt i ett verk som hon skrev till SRF:s tävling Skissa loss.

Lyssna på programmet

Podden finns i din poddspelare (t.ex. Podcaster om du använder Iphone eller Ipad), går att nå från Spotify och går även att lyssna på via SRF:s webbradio.

Ett stilla liv

Alla människors rätt att skapa var utgångspunkten för kulturprojektet Skapa loss som SRF drev för några år sedan. Vi ville tillgängliggöra själva skapandet och inte bara kulturupplevelsen genom att låta våra medlemmar bli aktörer.

SRF-medlemmen Eva Klang vann skrivtävlingen Skissa loss inom projektet och hennes text tolkades i ljud – blev ett hörverk. Nu har texten levt vidare och blivit en föreställning på Dunkers kulturhus i Helsingborg.

Synpodden får en pratstund med Eva som berättar hur texten uppkom i samtal med hennes 90-åriga mor, som ombads välja ut de tio ting i hemmet som betydde mest för henne. Vi får följa verkets fortsatta liv, i den pjäs som Dunkers kulturhus beskriver som ”en mix av utställning och teater – en meditativ föreställning”. 

Här reserverar du biljetter till föreställningen Ett stilla liv: länk

Här kan du läsa ”Stilleben med tio ting” i den version som vann SRF-tävlingen Skissa loss: länk

Skrivande synskadade

Vi får även ett samtal med Monica Hedbjörn som är med i gruppen Skrivande synskadade, ännu en ring på vattnet efter kulturprojektet Skapa loss. Gruppen består för tillfället av sex personer som träffas via telefon varannan vecka och diskuterar sina texter.

Är du intresserad av att skriva och vill du gå med i gruppen? Hör av dig till Jörgen Sjöstedt på mejl jorgen.sjostedt@telia.com, telefon 070-289 00 66.

Visuella spaningar med Maja Aase

På söndag den 12 mars är det nationella syntolkningsdagen, en dag då vi får möjlighet att ge extra mycket uppmärksamhet till syntolkningen. Därför kändes det som ett bra tillfälle till att göra lite visuella spaningar i nutiden. Synpodden har träffat Maja Aase, som många lyssnare säkert känner igen från Spanarna i P1. Hon delar med sig av sina reflektioner kring en post-pandemi-värld. 

Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud
Ljudtekniker: Johan Häglerud