Kvinna och man med mikrofon och hörlurar, grå triangel, logotyp öga med ljudvågor

Synpodden #32: Tema spel – brädspel, Iphonespel, tv-spel och dataspel

Hör hit alla spelsugna. Det finns många spel som är tillgängliga när man har en synnedsättning. Vi går igenom allt från brädspel och kortspel till Iphonespel, tv- och dataspel. Väck leklusten och följ med!

Lyssna på programmet

Podden finns i din poddspelare (t.ex. Podcaster om du använder Iphone eller Ipad), går att nå från Spotify och går även att lyssna på via SRF:s webbradio.

I detta avsnitt fördjupar vi oss i spelvärldens många skepnader. Förutom de spel som redan är tillgängliga finns det många saker man kan göra själv med relativt enkla medel. Vi spelar kort och berättar våra egna erfarenheter av att anpassa bräd- och kortspel. 

I Techpepp visar Claudio Quitral tillgängliga Iphonespel i tre kategorier: text- och frågespel, pussel och actionspel, där den sista kategorin kräver hörlurar eftersom det handlar om att förflytta sig i en ljudmiljö. 

Vi flyttar oss vidare till tv- och dataspelsvärlden, där Robert Lindblom testar dataspelet Hogwarts Legacy. Han berättar även om när han fick tillgänglighetstesta spelet God of War: Ragnarök.  

5 tips för att tillgängliggöra ditt brädspel

 • Använd reglett eller Perkins för att punktmärka kort.
 • Det går att limma fast finkornig sand på pjäser eller andra föremål för att t ex. kunna skilja en färg från en annan.
 • Om du är synsvag och har problem med att skilja på färger så går det utmärkt att måla om pjäser och brickor med exempelvis sprayfärg.
 • För att kunna fixera spelpjäser och känna var de ska stå på spelplanen går det att använda genomskinligt kardborreband.
 • Vaxsnören går att fästa på spelplaner för att få den mer kännbar.

Sprayfärg, lim och sand finns att köpa på t ex. Panduro eller liknande pysselaffärer. Det går också att printa egna spelpjäser med 3D-skrivare. Det finns företag som kan hjälpa till för några hundringar.

Projektet DOTS RPG har tagit fram 3D-modeller med punktmärkta tärningar. En del spel, t ex. Dungeons & Dragons, kräver ju tärningar med fler än sex sidor. Du kan beställa tärningar via deras hemsida (https://www.dotsrpg.org/) eller ladda ner 3D-modellerna själv och skriva ut på en 3D-skrivare.

Tillgängliga bräd- och kortspel

MTM tillgängliggör kort- och brädspel, som sedan säljs hos Iris Hjälpmedel. Generellt handlar det om att visuell information som är avgörande även ska finnas taktilt, så att alla kan spela tillsammans oavsett synförmåga. Pedagogen Catinka Grunditz på MTM berättar i denna artikel hur processen går till. Länk till artikel: https://www.mtm.se/var-verksamhet/inspiration-och-reportage/alla-artiklar/spel-pa-lika-villkor/

Exempel på spel som finns hos Iris Hjälpmedel

 • Domino
 • Fia med knuff
 • Schack
 • Othello
 • Kimble
 • Twister (blindfolded)
 • Först i mål
 • Skip-bo
 • Svarte Petter
 • Kortlek

Beställ spel från Iris Hjälpmedel (länk

Digitala spel

En engelsk sajt som är en samlingsplats för ljudspel och spel som är tillgängliga för personer med synnedsättning. audiogames.net

Iphonespel

Dice World: Dice World® 6 Fun Games on the App Store (apple.com)

Chess Wise: Chess-wise 3 on the App Store (apple.com)

Doing it right: Doing It Right on the App Store (apple.com)

Blackbox: Blackbox on the App Store (apple.com)

SoundEcho: SoundEcho on the App Store (apple.com)

Frekvens Saknad: Frekvens saknad on Apple Appstore

Evidence 111: Evidence 111 on the App Store (apple.com)

Blind Drive: Blind Drive on the App Store (apple.com)

Feer: FEER on the App Store (apple.com)

Fler lyssningstips

Här kan du höra mer om spelutvecklaren Philip Bennefall:

Avsnitt 131 av Podden Spelskaparna där Philip Bennefall medverkar. https://podtail.se/podcast/spelskaparna/131-philip-bennefall-ljudspel-special/

Intervju med Philip Bennefall från Läns- och riksnytt den 20 januari 2021. http://www.lansochriksnytt.se/ljudarkiv/lansnytt/2021v03/06_Datorspel_for_blinda.mp3

Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud
Ljudtekniker: Johan Häglerud

Kontakta Synpodden

Har du synpunkter, beröm, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post Synpodden@srf.nu eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40. Och lämna gärna en recension i din poddspelare.