Kvinna och man med mikrofon och hörlurar, grå triangel, logotyp öga med ljudvågor

Synpodden #36: Low Vision Song Contest, höstens resor med SRF Go, Techpepp betalkort i mobilen

SRF får besök av Siw Malmqvist som överlämnar överskottet från Månadslotten. Synpodden träffar Synliga som har representerat Sverige i International Low Vision Song Contest. I Techpepp gör vi kortbetalningar med mobilen. Nu går det att söka höstens resor med SRF Go och vi får höra hur man startar nätverk och intresseföreningar i SRF.

Lyssna på programmet

Podden finns i din poddspelare (följ den här länken till Podcaster om du använder Iphone eller Ipad): länk
I Spotify kan du lyssna här: länk
Om du vill lyssna via SRF:s webbradio går du in här: länk

Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud
Ljudtekniker: Johan Häglerud

International Low Vision Song Contest

Dagen innan finalen i Eurovision Song Contest arrangerade den tyska synskadadeorganisationen DBSV den andra utgåvan av International Low Vision Song Contest. En musiktävling med synskadade artister och låtskrivare från hela världen. Gruppen Synliga representerade Sverige med låten ”We’re gonna have a party”. Synpodden träffar bandmedlemmarna Ulf Nordquist, Ulrika Norelius och Sven Westin som berättar mer om tävlingen men också om deras kommande resa till Brasilien.

Låten ”We’re gonna have a party” är skriven av Ulf Nordquist och Sven Westin och släpps på Spotify den 24 maj. Videon till låten hittar du redan nu på Youtube: https://youtu.be/tnpxohBMFlk

Höstens resor med SRF Go

Paulina Korbak berättar om kommande resor med synskadades egen resebyrå SRF Go (tidigare SRF Fritid). Under hösten finns det möjlighet att åka till Rhodos, Mallorca, Tallinn, Gekås i Ullared och du kan även prova på att båtluffa i Stockholms skärgård med Almåsa som utgångspunkt. Vi får också veta mer om hur du kan skräddarsy din egen resa.

Med SRF Go betalar du din egen resa, men SRF Go tillhandahåller minst en ledsagare per två synskadade och står för alla ledsagarkostnader. Sista anmälningsdag för höstens resor är 14 juni 2023.

Vill du anmäla dig kan du kontakta Paulina Korbak på 08-39 92 90 eller go@srf.nu

Techpepp: Betalkort i mobilen

De flesta mobiltelefoner idag är utrustade med ett så kallat NFC-chip som gör det möjligt att genomföra kortbetalningar och verifiera dig med telefonen istället för att använda din PIN-kod. I det här avsnittet av Techpepp visar Claudio Quitral förbundsordförande Niklas Mattsson hur man lägger till sitt betalkort i mobilen.

I inslaget visar Claudio och Niklas hur det fungerar med iPhone (Apple Pay) och Handelsbanken men det här går även att göra med andra banker, med andra telefoner och även med en del smarta klockor.

SRF:s nätverk och intressegrupper

Vid sidan av lokalföreningar, distrikt och branschföreningar kan du inom SRF starta nätverk och intressegrupper. Ett perfekt sätt att sluta samman synskadade personer med samma intressen. Robert Lindblom är handläggare för medlemsengagemang på SRF och lär oss mer om vilka nätverk som finns och hur du kan starta ditt eget nätverk.

Om du vill starta ett nätverk eller en intressegrupp, kontakta Robert Lindblom på 08-39 91 91 eller robert.lindblom@srf.nu 

Månadslotten

Varje år får Synskadades Riksförbund och Sveriges Dövas Riksförbund miljoner tack vare överskottet från Månadslotten. Det innebär att du som köper Månadslotten hjälper förbunden att förbättra livskvaliteten för synskadade och döva. Siw Malmkvist är ambassadör för Månadslotten och hon kom och överlämnade årets överskott till SRF.

Du som köper en lott från Månadslotten har chans att vinna en miljon varje månad. Läs mer här: Månadslotten