Kvinna och man med mikrofon och hörlurar, grå triangel, logotyp öga med ljudvågor

Synpodden #37: Tema ledsagning och orientering. Frida Karlander, avgående US-ordförande, och tre nya ordförandekandidater

Synpodden reder ut hur man gör när man ledsagar. I Techpepp lär vi oss att använda digitala navigeringsverktyg. Vi pratar med Frida Karlander, avgående ordförande för Unga med synnedsättning och får träffa de nya ordförandekandidaterna Linus Johansson, Tomas Törnblom Nilsson och Mattias Winsa.

Lyssna på programmet

Podden finns i din poddspelare där du hittar poddar eller i SRF:s webbradio.
Följ den här länken om du använder Iphone eller Ipad): länk
I Spotify kan du lyssna här: länk
Om du vill lyssna via SRF:s webbradio går du in här: länk

Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud
Ljudtekniker: Johan Häglerud

Ledsagning – hur gör man?

Vad innebär det att ledsaga? Hur gör man, vad kan man förvänta sig av sin ledsagare och är det skillnad att bli ledsagad av en kompis eller en avlönad ledsagare? Synpodden reder ut tillsammans med Anne-Lie Telning.

Henrik Götesson och Lena Nisula Wester delar med sig av dråpliga ledsagarsituationer till vår reporterpraktikant Jonathan Andersson.

Techpepp: Digitala navigeringsverktyg

Det finns ju en stor frihet i att kunna ta sig fram på egen hand. Många har haft stor nytta och glädje av det digitala navigeringsverktyget Soundscape från Microsoft. Dessvärre kommer Soundscape sluta att fungera i slutet av juni 2023. Därför går Synpodden igenom några alternativ som man kan använda i stället.

BlindSquare, IOS, 499 kr: BlindSquare i App Store (apple.com)

Ariadne GPS, IOS, 69 kr: Ariadne GPS on the App Store (apple.com)

Vision & motion, IOS: Vision & Motion i App Store (apple.com)

Lazarillo, IOS: Lazarillo - Accessible GPS on the App Store (apple.com)

Lazarillo, Android: Lazarillo Accessible GPS - Apps on Google Play

RightHear, Android: RightHear - Blind Assistant - Apps on Google Play

Unga med synnedsättning väljer ny ordförande

Den 28 juni till 2 juli i år håller Unga med synnedsättning riksstämma, och då ska de även välja ny ordförande eftersom Frida Karlander slutar efter fyra år. Synpodden har fått en pratstund med Frida, som reflekterar över sin ordförandetid och delar med sig av sina tankar om US framtid.

Vi får även träffa de tre ordförandekandidaterna Linus Johansson, Tomas Törnblom Nilsson och Mattias Winsa, som berättar varför de vill bli valda till ordförande och vad de har för ambitioner för US framöver.