Håkan Thomsson och Per Bolund står bredvid varandra och skrattar på en gata i Visby. Håkan bär en rödrutig skjorta och Per en ljusblå.
Håkan Thomsson pratade med finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) i Almedalen.

Thomssons Nyheter #12

Många givande möten i Almedalen, årets ögonvårdspris och ny vd på Iris Förvaltning. Nyhetsbrevet görs av Håkan Thomsson, förbundsordförande i Synskadades Riksförbund.

SRF och Almedalsveckan

SRF deltog som vanligt aktivt i årets Almedalsvecka. Vi gick på seminarier, hade kortare och längre möten med intressanta personer, spred informativt material, minglade och berättade om våra aktiviteter i sociala medier.

Vi fanns på plats från söndag den 2 juli och enda fram till och med söndag den 9 juli. Eftersom vi hade hyrt en lägenhet med fyra sängplatser så kunde två synskadade med var sin ledsagare vara där samtidigt, och vi var några som turades om. Själv var jag (Håkan Thomsson) i Visby den 6-9 juli.

SRF medverkade i två seminarier under Almedalsveckan. Victoria Öjefors Quinn deltog i ett seminarium ordnat av MyRight, och själv talade jag vid ett seminarium om Agenda 2030 ordnat av Hållbar Utveckling Sverige AB med flera. Men vi deltog under många andra seminarier och kunde där ställa frågor för att lyfta fram synskadeperspektivet.

Vi träffade ett antal statsråd, bland annat arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) och högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S). Dessutom mötte vi partiledarna Anna Kinberg Batra (M), Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C). Vi träffade också ett antal riksdagsledamöter och andra viktiga personer, däribland Sveriges Radios VD Cilla Benkö.
Bland det material vi delade ut fanns ett utdrag ur den nyligen genomförda medlemsundersökningen. Rapporterna från denna är inte klara, men några siffror redovisades i vår enkla folder. Exempelvis har 25 procent av synskadade aldrig använt internet, och 39 procent använder inte kollektivtrafik på egen hand. Sådana tänkvärda siffror fungerar bra som start på ett samtal.

Vi hade också med oss sadelskydd till cyklar, vilka också användes under vår "Gata för alla-kampanj" i höstas. Dessa är ju ständigt aktuella att placera ut. Vidare träffade vi representanter för fordonsindustrin och kunde prata med dem om faran med tysta fordon och möjligheterna med självkörande bilar.

Fredagen den 7 juli hade vi ett trevligt möte med EU-parlamentarikern Max Andersson (MP) och Lars Igeland och Jennifer Unelius från hans stab. Han berättade att EU-parlamentet torsdagen den 6 juli godkänt Marrakeshavtalet, som innebär att synskadeanpassad litteratur kan föras över nationsgränserna utan upphovsrättsliga hinder. Det återstår ännu en del beslut, dels i EU:s ministerråd och dels i varje enskilt land, men Det mesta tyder på att Marrakeshavtalet kommer att ratificeras av EU under år 2018. Med Max Andersson fick vi också tillfälle att diskutera en del andra frågor, främst rörande digitalisering och tillgänglighet för synskadade.

Almedalen är en fantastisk mötesplats, och SRF:s närvaro där ger oss många kontakter och möjlighet att nå fram direkt till olika makthavare. Nästa år är det valår, och då kommer vi givetvis tillbaka till Almedalen med nya krafter!

Ögonvårdspriset 2017

Synpedagog Gun Olsson vid syncentralen i Kalmar, och professor Sten Andreasson, Lund, föräras med SRF:s ögonvårdspris 2017. De båda pristagarna har pionjärstatus inom rehabiliteringen respektive ögonvården.

SRF:s Ögonvårdspris delas ut då och då. Senast var det vid 125-årsjubileet år 2014. Men nu är det dags igen. De två pristagarna får dela på prissumman, 100.000 kronor. Prisutdelningen sker vid SRF:s kongress i Malmö i oktober.

Ny vd för Iris Förvaltning

Lotta Malkar är ny verkställande direktör på IRIS Förvaltning AB. Hon efterträder Fredrik Stenberg som nu lämnar bolaget. Iris Förvaltning AB är ett bolag som är helägt av Synskadades Stiftelse. Iris Förvaltning äger i sin tur Almåsa.

Lotta Malkar är 58 år och utbildad jurist. Hon har lång erfarenhet från näringslivet, där hon haft befattningar som affärsområdeschef i fastighets- och försäkringsbranschen, vd på IT-företag och gymkedja, managementkonsult och senast Interimschef på olika företag. Lotta Malkar kommer parallellt med VD-rollen, som är ett halvtidsjobb, att arbeta som managementkonsult samt författare.

Lotta Malkar har en lång och gedigen ledarerfarenhet ifrån olika branscher. Detta, i kombination med att hon är ödmjuk och positiv med båda fötterna på Jorden, gjorde att styrelsen för Iris Förvaltning AB tyckte att hon var rätt val som ny vd.

Inför höstens kongress

Ingen har väl missat att SRF håller kongress på Quality hotel View i Hyllie, Malmö, den 26-29 oktober i år!

Den 16-18 juni hade förbundsstyrelsen sitt sista möte före sommaren, och här sattes fokus på årets kongress. De 93 kongressmotionerna gicks igenom och besvarades. I ett tidigare nyhetsbrev har jag skrivit att 94 motioner inkommit, men det visade sig finnas två likalydande som nu fått samma nummer.

Vidare gjordes en slutjustering av förslaget till nya stadgar. Rapporter om Synskadades Stiftelse, om medlemsutvecklingen samt om funktionshindersamarbetet fastställdes. Vad gäller långtidsbudgeten för åren 2018-2020 så föreslår förbundsstyrelsen stöd till distriktsombudsmän/verksamhetsutvecklare i något högre omfattning än hittills. Det ska dock understrykas att detta stöd är ekonomiskt behovsprövat. Medlemsavgiften till riksförbundet föreslås bli oförändrad, men med möjlighet för barnfamiljer till familjemedlemskap.

Inför kongressen blir det utskottsarbete via telefon samt webbradiosändningar. Ett beredningsutskott väljs vid organisationsrådet den 1 september, och detta utskott ska bland annat föreslå valberedning för den kommande kongressperioden. För att underlätta beredningsutskottets arbete vill riksförbundet ha in förslag på ledamöter i den kommande valberedningen, senast den 31 augusti. Kandidaterna ska vara tillfrågade och ha tackat ja. Förslagen kan sändas via e-post till Jeanet Kjöller:
jeanet.kjoller@srf.nu

Trevlig sommar!

Nu är det snart dags för undertecknad (Håkan Thomsson) att ta semester. Min sista dag på kontoret före ledigheten är onsdagen den 12 juli, och sedan tänker jag mig att vara åter på kontoret torsdagen den 17 augusti.
Som förbundsordförande kan man ju aldrig vara helt oanträffbar, så jag kommer att läsa mejl, men kanske inte lika ofta som när jag är på kontoret, och så svarar jag sporadiskt i telefon.

Jag vill önska nyhetsbrevets alla läsare en riktigt skön och avkopplande sommar!

HÅKAN THOMSSON
Tfn 08-39 91 11
E-post hakan.thomsson@srf.nu