För skärmläsaranvändare: Observera att det i denna text förekommer visuella emojis utan alt-text.

Tidigare förekom emojis främst i privata sammanhang, men idag är det vanligt att företag, myndigheter och andra organisationer använder dem för att förstärka sitt budskap i exempelvis sociala medier.

Emojis är bra när de gör texten tydligare. De kan lätta upp en informationstung text, hjälpa till att förstärka det skrivna budskapet och så fångar de ögat (för dem som ser). Du som använder emojis behöver tänka på att göra det på ett sätt som gör texten tydligare för alla, alltså även för oss med en synskada.

Våra tre viktigaste tips för emojis

  • Placera emojis i början eller slutet av meningen, inte mitt i.
  • Använd välkända emojis där innebörden är tydlig.
  • Upprepa inte samma emoji många gånger.

Dessutom bör du aldrig ersätta ett ord med en emoji. Emojis ska enbart komplettera och förstärka det som redan är skrivet.

Hur uppfattas emojis med skärmläsare?

En skärmläsare gör att det som står på en datorskärm, surfplatta eller mobiltelefon blir uppläst – antingen med tal eller i punktskrift genom en punktskriftsdisplay.

Emojis har generellt inbyggda beskrivningar. Den som använder tal får därigenom emojin uppläst och beskriven för sig. Den som däremot läser med punktdisplay ser oftast inte emojisarna över huvud taget.

Närbild händer som läser på punktskriftsdisplay, i bakgrunden tangentbord.
Så här kan en punktskriftsdisplay se ut.

Om samma emoji upprepas många gånger i texten, kommer talet att läsa upp beskrivningen av emojin om och om igen. Det kan utgöra störande moment. En del emojis är dessutom mer detaljerade, och följaktligen blir beskrivningen lång. Jämför ”blått hjärta” med ”nyligen kläckt kyckling fortfarande i sitt skal”, som visuellt ser ut så här: 💙 🐣.

En del emojis har kommit att innebära andra saker än de faktiskt illustrerar. Det handlar ofta om, men inte enbart, saker med sexuell koppling. Utvecklingen beror framför allt på att det inte finns officiella emojis för att beteckna tabubelagda ämnen. Det kan vara svårare att förstå en tvetydig emoji för skärmläsaranvändare, eftersom emojis beskrivs bokstavligt. Välj därför etablerade och välkända emojis när du ska använda dem i din text.

Exempel på tvetydiga emojis:

  • 💯 Illustrerar ofta ”jag håller med” eller ”helgjutet!”. Skärmläsare läser ”hundra poäng symbol”.
  • 🍆 Illustrerar ofta en penis. Skärmläsare läser ”aubergine”.
  • 🙃 Illustrerar ofta irritation eller sarkasm. Skärmläsare läser ”upp- och nedvänt ansikte”.
  • 💦 Illustrerar ofta ejakulation. Skärmläsare läser ”svettdroppar” eller ”vattendroppar”.
  • 😎 Illustrerar ofta att man är cool och avslappnad. Skärmläsare läser ”leende ansikte med solglasögon” eller ”leende ögon med solglasögon”.