Lyssna

Nyheter

Här samlar vi de senaste rikstäckande nyheterna från Synskadades Riksförbund.

Person vid datorskärm

Isabelle nekades lägenhet med sin ledarhund – diskriminering säger DO

Det är diskriminering att neka en person att flytta in i ett studentboende med sin ledarhund, vilket Isabelle Ulfsdotter utsattes för när hon sökte bostad i Borås. Den bedömningen gör Diskrimineringsombudsmannen som nu som begär att hyresvärden ska betala diskrimineringsersättning till Isabelle.

Pressmeddelande: På onsdag är det ledarhundens dag

Onsdagen den 24 april är ledarhundens dag. Ledarhundar är ovärdeliga som hjälp för många synskadade, men tyvärr är diskrimineringen bland ledarhundsförare utbredd. En del lämnar ledarhunden hemma av rädsla för att inte bli insläppta.

SRF:s arbetsmiljö debatteras

Den senaste månaden har arbetsmiljön på Synskadades Riksförbunds (SRF:s) rikskansli blivit omskriven. Merparten av medarbetarna trivs mycket bra, samtidigt som andra kritiserar den psykosociala arbetsmiljön.

EU-valet 2024: SRF:s prioriterade frågor

Synskadades Riksförbund vill se ett mer tillgängligt Europa, där den fria rörligheten omfattar alla – även personer med synnedsättningar.

Har två procents syn - lär ut orientering

Med två procents syn gjorde Janne Thorin från Karlstad förra året debut i orienteringstävlingen O-ringen. Nu vill han få in fler med funktionsnedsättningar till sporten.

Möte med Heléne Fritzon

Inför valet till Europaparlamentet i juni vill såklart vi på Synskadades Riksförbund spela in våra viktiga frågor och prioriteringar. Därför hoppas vi få träffa så många som möjligt av partiernas toppkandidater.

Träff med Socialdemokraterna inför EU-valet

Inför valet till Europaparlamentet i juni vill vi spela in våra viktiga frågor och prioriteringar till våra politiker. Därför jobbar vi för att träffa så många som möjligt av partiernas toppkandidater. Fredagen 12 april träffade vi Heléne Fritzon, Socialdemokraterna.

Nu har ledarhundsverksamheten flyttat

Den 1 april gick flytten av ledarhundsverksamheten. Den lämnade då Synskadades Riksförbund (SRF) och flyttade till Myndigheten för delaktighet (MFD).

Skojfrisk 1 april

Synskadades Riksförbund bjöd på inte mindre än två aprilskämt under 1 april – ett skämt i egen regi och ett i samarbete med Pressbyrån.

SRF och Pressbyrån i nytt samarbete

Vill du ingå i vår testpanel? Pressbyrån och Synskadades Riksförbund testar nu en revolutionerande ny teknik för doftmeddelanden i Pressbyrån-appen.

Skriv in synskadade i djurskyddslagen

Synskadades Riksförbund har länge drivit att personer med allvarliga synnedsättningar ska få självklar rätt till ledsagning och färdtjänst för att komma ut och ta sig runt. Förbundet bedömer dock att vi nått vägs ände med nuvarande strategi, den politiska viljan saknas. Därför skickade vi idag detta brev till Sveriges justitieminister.

Pressmeddelande: SRF fyller 135 år!

Idag är det 135 år sedan De blindas förening, föregångaren till dagens Synskadades Riksförbund, bildades. Trots många viktiga segrar behövs förbundet mer än någonsin. – Vi får löpande rapporter om att våra medlemmar inte får det samhällsstöd de har rätt till, säger ordförande Niklas Mattsson.

Debatt: Säker stadsplanering för synskadade

Funktionshindrades rättigheter regleras i såväl FN-konventioner som lokala föreskrifter. Men oavsett på vilken nivå reglerna har beslutats sker ofta det praktiska tillgänglighetsarbetet lokalt ute i kommunerna.

Nekade ledarhundsförare - fälls i DO

En kvinna i Falköping nekades tillträde till en buss med hänvisning till att hon använder ledarhund. Nu fälls researrangören i DO.

Riktlinjer och tips för emojis

Emojis, emojier eller smileys är etablerade i digital kommunikation och kan fungera bra i text även för synskadade. Men det finns en del saker att hålla koll på.

Synskadades Stiftelses hederspris till Sören Olsson och Anders Jacobsson

Årets Storytel Awards, föredetta Ljudboksgalan, ägde i år rum på Cirkus i Stockholm. Synskadades Stiftelse satt traditionsenligt i juryn och ansvarade för att dela ut hederspriset. I år gick det till Sören Olsson och Anders Jacobsson, författarna bakom böckerna om Sune, Bert och Håkan bråkan.

Sverige bryter mot funktionsrättskonventionen – ställs till svars i Genève

Sverige uppfyller inte sina åtaganden i FN-konventionen för personer med funktionsnedsättning. Det rapporterar en lång rad civilsamhällesorganisationer, som menar att politikerna fastnat i bilden av Sverige som ett föregångsland för funktionsrätt. Nu ställs regeringen till svars.

Debatt: Glöm inte funktionsnedsatta kvinnor den 8 mars

Alla kvinnor har inte samma förutsättningar till ekonomisk och social frihet. De som lever med funktionsnedsättningar glöms ofta bort, och samhällets stöd sviktar, skriver Niklas Mattsson, ordförande, och Tiina Nummi Södergren, vice ordförande.

Skatteverket söker synskadad utvärderare

Just nu rekryterar Skatteverket till en viktig tjänst på 50 %. De söker en utvärderare till funktionen Tillgänglighetscenter som ska utvärdera deras digitala tjänster. Ett av kraven är att den sökande ska ha en grav synnedsättning.

Maria Thorstensson generalsekreterare i EBU

Maria Thorstensson från SRF:s förbundsstyrelse får förnyat förtroende att vara generalsekreterare för European Blind Unions, EBU:s, styrelse. Det bestämdes på generalförsamlingen i Lissabon 11-14 februari.

Ledarhundsverksamheten

Ledarhundsverksamheten kommer att ha begränsad service och tillgänglighet under mars månad. Anledningen är att verksamheten flyttar över till Myndigheten för delaktighet (MFD) den 1 april. Service och tillgänglighet kommer därför att vara begränsad.

Förlorade synen när han röjde minor

Vladislav Jestjenko röjde minor utanför Bachmut i östra Ukraina i augusti 2022. När en av dem oväntat detonerade förlorade han synen och det mesta av sin hörsel. Nu har han startat en organisation för synskadade i Ukraina.

Varning för bedrägeri: Falska telefonsamtal

Just nu förekommer bedrägerisamtal där uppringaren påstår att de ringer från Synskadades Riksförbund. Därefter ber personen om pengar. Det är falskt: Synskadades Riksförbund ringer aldrig upp och ber om donationer.

Ett steg mot valhemlighet för synskadade

Som synskadad är det idag omöjligt att personrösta med bevarad laghemlighet. Regeringen tillsätter nu en parlamentarisk kommitté för att utreda systemet med valsedlar.

Debatt: Ledsagning måste regleras i ny lag

Allt fler blinda och gravt synskadade sitter idag isolerade i sina hem sedan de nekats rätt till ledsagning av sin kommun. Nu måste socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall agera, skriver Niklas Mattson, förbundsordförande för Synskadades Riksförbund i Dagens ETC.

Nominera till ögonvårdspriset

Ögonvårdspriset delas ut till yrkesutövare som gjort betydelsefulla insatser inom ögonområdet. Prissumman är 100.000 kronor och delas ut till en eller två enskilda pristagare. Nominera senast 30 april.

Fullspäckat kalendarium

Vi är en månad in i år 2024 och vårt kalendarium är redan fullt med kurser, resor och föreläsningar. Vad intresserar dig?

Debatt: Snöröj så att vi som inte ser kommer fram

Debattartikel i Dagens Samhälle: Snöröjningen måste fungera, så att vi som är synskadade och blinda kan orientera oss. Annars riskerar vi att bli isolerade i våra hem, skriver Niklas Mattsson, Synskadades Riksförbund.

Är du vår nya utredare?

Vi ska anställa en ny utredare med ansvar för att planera och genomföra undersökningar, bearbeta och analysera rådata samt sammanställa statistik och skapa faktaunderlag till vårt informations- och påverkansarbete. Är det du?

Synlinjen utökar sina öppettider

Rådgivningstjänsten Synlinjen utökar sina öppettider från 1 februari – från tre till fem dagar i veckan!

Inspelat webbinarium om diskriminering av ledarhundsförare

Den 22/1 livesände Synskadades Riksförbund ett webbinarium om diskriminering av ledarhundsekipage (förare + hund). Webbinariet spelades in och finns nu att titta på i efterhand.

SRF träffar Muharrem Demirok

I vackra Riksdagsbiblioteket i Stockholm träffade representanter för Synskadades Riksförbund Muharrem Demirok som leder Centerpartiet.

Kontanternas framtid under lupp

Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över kontanternas ställning i samhället.

Valpkalendern 2024 rekordpopulär – nybeställningar begränsas

Valpkalendern är Synskadades Riksförbunds största informations- och insamlingskampanj. Trots att årets kalender trycktes i över en miljon exemplar, är den i princip slut. Men oroa dig inte, nu trycker vi upp fler!

Pressmeddelande: Punktskriftens dag 4 januari

Torsdagen 4 januari var internationella punktskriftsdagen, även kallad punktskriftens dag. Synskadades Riksförbund lyfte sina krav för att säkra tillgången för punktskrift för synskadade och blinda.

Ledarhunden var med - då blev Sofia portad

O’Learys och Synskadades riksförbund: Nu måste reglerna bli tydligare.

Synpodden #42 Kreativitet, Techpepp om ljudinspelningar, fyrverkeriet och hundar

Den här gången bjuder vi på ett lite kortare avsnitt där musik och kreativitet står i fokus.

Begränsade öppettider i jul

Kansliet går på julledigt och har begränsade öppettider.

SRF söker intressepolitisk utredare

Synskadades Riksförbund söker nu en intressepolitisk utredare till vårt rikskansli i Enskede, Stockholm. Tjänsten är en tillsvidareanställning på 100 procent.

Glädjande att diskriminering mot ledarhundsförare drivs vidare

Synskadades Riksförbund välkomnar att Diskrimineringsombudsmannen DO nu begär skadestånd från företag som avvisat personer som använder ledar- eller assistanshund. Nu hoppas förbundet att fallen ska bli prejudicerande.

Synpodden #41 Tema träning och fysisk aktivitet, Techpepp om orienteringappar

Synpodden testar fäktning, får följa Parasport Sveriges projekt Träningspasset, pratar fotboll och 5-a-side och motiverar oss till vinterlöpning med en Synpoddenveteran. I Techpepp utforskar vi orienteringsappar som Soundscape och Voice Vista.

Datum för 2024 års punktskriftskurser

Nu börjar det bli dags att anmäla sig till SRF:s populära nybörjarkurser för vuxna personer med synnedsättning. 2024 års datum är nu spikade!

Debatt 13 december: Synskadades isolering måste brytas

Glad lucia? Vi firar med att debattera i Dala-demokraten på Luciadagen 13/12.

Möte med Johan Pehrson

Så länge endast 50 procent av synskadade i Sverige är etablerade på arbetsmarknaden på något sätt, så kommer vi att tjata och beskriva hur situationen ser ut för många människor.

Fel QR-kod i några av Valpkalenderns följebrev

Vi har upptäckt att det i några av Valpkalenderns följebrev, har smugit sig in en felaktig QR-kod när man vill ge en gåva via Swish.

Synskadad i kollektivtrafiken

Synskadades Riksförbund uppmärksammade den internationella funktionshinderdagen den 3 december med en film.

Möte med Magdalena Andersson

Vårt politiska påverkansarbete fortsätter och i slutet av november träffade vi Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson för en liten pratstund utanför riksdagen. Självklart var möteshunden Quick med.

Synpodden #40 Självbestämmande, aktivism och Techpepp om hur AI kan förenkla

Programledare Isabelle Ulfsdotter och Monica Walldén serverar ett matigt Synpodden #40.

Svensk e-handel brister i tillgänglighet

I juni 2025 träder en ny tillgänglighetslag i kraft. Men svensk handel är inte på långa vägar redo för de nya lagkraven, visar en ny undersökning.

"Det här är tortyr"

Evelina Lindberg i Piteå är döv och blind. Hon har sedan 2017 haft en stödperson via kommunen som kan taktilt teckenspråk och som hjälper henne i vardagen. Nu ska hon i stället få vanlig hemtjänst - som hon inte kan kommunicera med alls.

Mohamed Ezzaoui ny ordförande för AFUB

Stort jubel när African Union of the Blind valde sin nya ordförande.

påverkansarbete politik färdtjänst ministermöte

SRF träffar infrastrukturministern

På mötet med Andreas Carlson var förbundets huvudbudskap att synskadade måste få långsiktig tillgång till färdtjänst.

Ny resekatalog från SRF Go!

Nu är resorna för mars-juli 2024 släppta. Gran Canaria, tågluff i Skåne eller vandring i norr är tre av de resor vi erbjuder. Boka senast 9 januari.

Synpodden #39: Techpepp om hur man hittar poddar, hemlös med synnedsättning och ledarhundsverksamheten lämnar SRF

Synpodden är tillbaka! Det är premiär för nya programledaren Isabelle Ulfsdotter som kommer att podda tillsammans med Monica Walldén resten av året.

Ledarhundsverksamheten flyttar

Riksdagen har beslutat att ledarhundsverksamheten ska tas över av en statlig myndighet. Synskadades Riksförbund som har haft ansvaret i 15 år hoppas nu att förbundets kompetens tas tillvara.

Riksdagsdebatt om ledarhundsverksamheten

Onsdagen 8 november cirka 17.30 ska ansvaret för ledarhundsverksamheten debatteras i Sveriges riksdag.

Uppdaterad textfunktion hos SVT Play

Sedan några år tillbaka har det gått att få uppläst text med strömmande tal på SVT play. Nu har det kommit ytterligare några uppdateringar för förbättrar textfunktionen.

SVT Nyhetstecken lyfter minskad ledsagning för personkrets 3

Programmet "15 minuter på teckenspråk" lyfter den nedåtgående trenden för ledsagning enligt LSS.

Barnläger på höstlovet

29-31 oktober höll vi ett kulturläger för barn och unga med synnedsättning.

Arbetsförmedlingen måste få i uppdrag att inkludera oss

Synskadades Riksförbund och övriga funktionshinderrörelsen har gett regeringen förslag på hur Arbetsförmedlingen kan inkludera oss.

Navigeringstips till nya srf.nu för dig som använder skärmläsare

Till dig som använder skärmläsare finns här en kort översikt till nya srf.nu. Guiden innehåller tips och tricks för att navigera via dator, PC eller Mac samt för att navigera genom en smartphone.

Arbetet med nya srf.nu

Allting är som vanligt, men inget är som förr. Du besöker just nu Synskadades Riksförbunds helt nya webbplats.

Hjälp oss hjälpa Försäkringskassan

Försäkringskassan utvecklar sitt funktionsrättsarbete. De behöver hjälp med att komma i kontakt med personer som 1) har en synskada, och 2) har varit i kontakt med myndigheten. Är det du eller någon du känner?

Perspektiv nr 3 i brevlådorna

Nu har Perspektiv nummer 3 kommit ut. Läs om hur Nicolina Pernheim Goodrich använder sina kunskaper från judon i sitt arbete på syncentralen. Följ med Perspektiv till Ukraina och besök synskadade som lever där i krigets skugga.

Tillgänglighetsnyheter i iOS 17 och iPadOS 17

Nu har Iphone släppt nya uppdateringar som underlättar tillgängligheten på enheterna. Vi på rikskansliet har testat iOS 17, som går att ladda ner från den 18 september.

Synskadad vägras färdtjänst

SRF:s ordförande Niklas Mattsson kommenterar Hudiksvalls kommuns beslut att inte förlänga Kristoffer Kjellssons färdtjänsttillstånd.

Inslag om ledsagning i TV4

TV4 sände 2 augusti ett nyhetsinslag om svårigheterna för synskadade och blinda att få ledsagning. Förr var gravt synskadade garanterade detta genom lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) eller socialtjänstlagen.

Sommarhälsning och summering av vårt arbete för ledsagning

Nu är den svenska sommaren här och vi är alla förtjänta av lite ledighet och lata dagar. Men först vill jag berätta lite från våra dagar i Almedalen.

Synlinjen stängd vecka 28-32

Synlinjen, vårt informationscenter som erbjuder kostnadsfri rådgivning inom synrelaterade frågor, håller sommarstängt.

Semesterstängt 10-21 juli

Mellan den 10-21 juli har Synskadades Riksförbunds kansli stängt för sommarledighet.

Synskadade Linus Johansson nekas färdtjänst

Linus Johansson från Helsingborg har bara två procents syn men ändå får han inte färdtjänst.

Allvarlig minskning av ledsagning för synskadade – ny lag föreslås

Socialstyrelsen föreslår idag att en ny lag om ledsagning ska utredas. I en rapport konstaterar myndigheten att antalet personer med synnedsättning som beviljats ledsagarservice enligt LSS har minskat kraftigt under en följd av tio år.

Tidigare ministern vill att förslagen i färdtjänstutredningen genomförs

Tomas Eneroth var den infrastrukturminister som tillsatte utredningen om tillämpningen av färdtjänstlagen. Nu är Eneroth tydlig med att han vill att den nuvarande regeringen bör leverera på förslagen.

Lönlöst att driva synskadades rätt till ledsagarservice i domstol

Synskadades Riksförbunds styrelse konstaterar att det är helt meningslöst att fortsätta driva frågor om ledsagarservice i domstol. Därför har styrelsen beslutat att förbundet inte längre kommer driva några sådana ärenden. På grund av en rättslig förskjutning av lagen kan den som har en svår synnedsättning eller är blind inte längre få del av insatsen ledsagarservice.

Den europeiska funktionshinderrörelsen besökte Europaparlamentet

Den 23 maj fylldes Europaparlamentet i Bryssel av över 700 representanter från den europeiska funktionshinderrörelsen för att diskutera rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Debatt: Synskadade tvingas ut från välfärden

När välfärdens hål växer sig så stora att vi synskadade inte får existera som vanliga medborgare har det gått för långt, skriver förbundsordförande Niklas Mattsson i en debattartikel som publiceras i Svenska Dagbladet.

Socialdemokraterna i Region Västerbotten sparkar på funktionshinderrörelsen

Synskadades Riksförbund i Västerbotten riskerar att behöva stänga ned sin verksamhet efter mer än 80 år. Detta som en följd av Socialdemokraterna i Region Västerbottens nya beslut kring organisationsbidrag, som slår hårt mot fristående funktionshinderorganisationer.

Kammarrätten ger Melvin Johansson fortsatt rätt till färdtjänst

Melvin Johansson, 16, får fortsatt rätt till färdtjänst. Kammarrätten prövar inte Region Kronobergs överklagan.

Synskadades Riksförbund tog emot miljonöverskott från Månadslotten

Tidigare i vår mottog Synskadades Riksförbund nästan 4,5 miljoner kronor i egenskap av förmånstagare av Månadslottens överskott. Förbundsordförande Niklas Mattsson tog emot Siw Malmqvist, Månadslottens ambassadör, på SRF:s kansli när hon lämnade överskottet.

Region Kronoberg överklagar Melvin Johanssons färdtjänst

Region Kronoberg överklagar beslutet om 16-årige Melvin Johanssons färdtjänst till Kammarrätten.

Synskadades Riksförbunds anseende i topp

Svenskar mellan 18 och 79 år har stort förtroende för Synskadades Riksförbund. Det visar Kantar Publics stora anseendeundersökning som presenterades igår.

Funktionshinderrörelsen i dialog med fackförbunden LO, Saco och TCO

Arbetsgruppen för arbetsmarknadsfrågor inom funktionshinderrörelsen träffade måndagen den 22/5 representanter för de centrala fackliga organisationerna, LO, TCO och SACO.

Debatt: Friheten för synskadade är hotad

"Nu är tiden för ett skifte. Nu finns förslagen som kan ge synskadade personer möjlighet att röra sig mer obehindrat i samhället igen", skriver förbundsordförande Niklas Mattsson i en debattartikel i Jönköpings-Posten.

Boka höstens resor nu!

Slingrande vägar på Mallorca, som är en av destinationerna i höst.

Melvin, 16, får färdtjänst – efter beslut i förvaltningsrätten

16-årige Melvin Johansson nekades färdtjänst tidigare i år. Trots att han är gravt synskadad ansåg Region Kronoberg att han kunde träna på att gå över en tungt trafikerad väg för att ta sig till skolan. Förvaltningsrätten håller inte med. De bifaller nämligen Melvins överklagande.

Regeringen, hur ska ni förbättra situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning?

Sysselsättningen bland personer med funktionsnedsättning är alldeles för låg. Nu kräver funktionsrättsrörelsen handling från regeringen och lämnar flera förslag som hade kunnat öka sysselsättningsgraden markant.

Zebastian Modin prisad på Svenska Parasportgalan

Zebastian Modin fick pris som årets manliga idrottare på Svenska Parasportgalan.

Riksdagsbeslut om att tillgänglighetsdirektivet ska införas i Sverige

Onsdagen den 3 maj röstade riksdagen ja till att införa EU:s tillgänglighetsdirektiv i Sverige. Lagen syftar till att öka tillgängligheten till produkter och tjänster på den inre marknaden, särskilt för personer med funktionsnedsättning.

Hederspris till Elisabeth Skog

Synskadades Stiftelses hederspris går i år till bibliotekarien Elisabeth Skog.

Möte med BankID om bättre tillgänglighet

I onsdags träffade vi BankID, som visade upp en förhandsversion av det digitala ID-kort som snart lanserad. Syftet är att fysiskt kunna legitimera sig i butiker utan en traditionell legitimation. Våra sakkunniga gavs möjligheten att själva testa produkten för att testa hur förståelig och tillgänglig den är för en person med synskada.

Ledarhundens dag 2023

Ledarhundens dag inträffar sista onsdagen i mars. Då uppmärksammas alla ledarhundar, som både är livsavgörande hjälpmedel och trogna vänner.

Ledarhundsförare fortsätter att diskrimineras i Sverige

Ledarhundsförare fortsätter att diskrimineras i Sverige. Fortfarande upplever många att man inte har tillgång till det offentliga rummet som andra medborgare. "Diskrimineringen mot ledarhundsförare måste upphöra", säger Niklas Mattsson, förbundsordförande i Synskadades Riksförbund.

Debatt: Öppna utredningen om sjuk- och aktivitetsersättningen igen

Vi uppmanar nu socialförsäkringsminister Anna Tenje att öppna utredningen med att se över beräkningen av sjuk- och aktivitetsersättningen igen, skriver förbundsordförande Niklas Mattsson ihop med representanter från funktionsrättsrörelsen på Aftonbladets debattsida.

Synskadades Riksförbund med skrivelse till justitiedepartementet

Synskadades Riksförbund har skickat en skrivelse till justitieminister Gunnar Strömmer.

Brev till Svensk Kollektivtrafik angående färdtjänstfrågan

Branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik kommenterade Trafikanalys utredning om färdtjänstlagen i ett kritiskt inlägg som publicerades den 31/3. Synskadades Riksförbund svarar nu i ett öppet brev, som går att läsa enligt nedan.

Nytt bottenrekord för ledsagning åt synskadade

Ny statistik från Socialstyrelsen visar att antalet personer som får ledsagning via LSS fortsätter att minska. I fjol var det endast 779 i personkrets 3 som mottog insatsen ledsagarservice.

Trafikanalys utredning klar – delseger för SRF!

Under fredagen presenterades Trafikanalys utredning av tillståndsgivningen för färdtjänst. Utredningen visar på en lägesbeskrivning som stämmer väl överens med den som Synskadades Riksförbund har. Därtill lämnas flera förslag på lagändringar som förtydligar att blinda och personer med svåra synnedsättningar ska ha rätt till färdtjänst.

Debatt: Återupprätta en värdig färdtjänst

Friheten för synskadade är hotad – återupprätta en värdig färdtjänst. Personer med synnedsättning nekas färdtjänst med absurda motiveringar, skriver förbundsordförande Niklas Mattsson på Altinget.

Debatt: Tjata på era barn om skärmtid!

20/3 publiceras en debattartikel i Aftonbladet: "Fortsätt tjata på era barn om skärmtid! Det handlar om deras ögonhälsa – barnen kan få synproblem" skriver SRF och medförfattare.

Fortsatt stora problem med tillgänglighet på offentliga webbplatser

Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, har granskat tillgängligheten på offentliga webbplatser. Resultatet visar att det återstår ett stort jobb att göra innan tillgängligheten är på en tillfredsställande nivå.

Lämna förslag på framtida inriktning för SRF

Nästa kongress hålls hösten 2024. Då ska en ny verksamhetsinriktning klubbas för åren 2025–2027. Nu vill vi gärna få in förslag och idéer från er medlemmar runt om i landet. Vad behöver SRF lägga mest resurser och engagemang på under de kommande åren?

Iris Hadar söker synkompetens

Just nu behövs både en synpedagog och en utbildare för personer med synnedsättning. Gör som oss – tipsa vidare om tjänsterna. Eller sök själv!

8 mars: Mycket återstår att göra för synskadade kvinnor

Idag är det den internationella kvinnodagen. Vi på Synskadades Riksförbund vill därför prata om ekonomi och levnadsvillkor för synskadade kvinnor

Prenumerera på Synskadades Riksförbunds nyheter

RSS flöde

Nytt från ordföranden

Är du nyfiken på vad vår ordförande Niklas Mattsson har på gång? 

Aktuellt från förbundsordföranden