När Lilian Alaydi och maken Khaled Amairi, som båda är blinda, väntade sitt första barn för sju år sedan kantades väntan av oro för hur det skulle bli. Den blivande mamman sökte information om vilken hjälp som fanns och hittade familjestödsverksamheten i Malmö. Hennes önskan var att hitta någon som kunde ”bli hennes ögon” under spädbarnstiden. Socialtjänsten beslutade att de skulle få insatsen, som innebar hjälp i vardagen under en tid.

”Förebyggande arbete i sin renaste form”

Malmö är den enda kommunen i Sverige som erbjuder praktiskt familjestöd i hemmet. Där jobbar 25 barnskötare inom socialtjänstens familjestödsverksamhet. Men det är långt ifrån nytt – redan 1938 startades verksamheten med familjestödjare som då hette ”hemsystrar”. 

– Det är förebyggande arbete i sin renaste form. Vi avlastar spädbarnsföräldrar så att de får vila och återhämta sig och orkar se barnets behov övrig tid, säger socialsekreteraren Andreas Hansson till Mama.

Växte till en självständig mamma

Under dottern Tasnims första år fanns Marie och kollegan Emma vid Lilian Alaydis sida måndag till fredag, från klockan åtta till fyra. De visade hur man duschade henne, tog på kläder på rätt sätt och lekte med henne. Lilian Alaydi fick sammanfattningsvis lära sig att sköta sitt barn och växa till att bli en självständig mamma. 

När familjestödet avslutades efter ett år kändes det som att förlora nära vänner, berättar Lilian Alaydi för tidningen. Hon beskriver familjestödjaren som en mamma eller storasyster. För Tasnim, som snart gått färdigt sitt första år i skolan, är Marie en figur i föräldrarnas berättelser och för mamma Lilian Alaydi är hon fortfarande nära i tanken.

Läs hela artikeln i Mama här (extern länk).