Digg, myndigheten för digital förvaltning, har i sitt uppdrag att genomföra tillsyn av digital offentlig service utifrån den så kallade DOS-lagen. I sin ingående övervakning, där de manuellt granskar digitala tjänster, har de funnit att 66 procent av webbplatserna ligger på en nivå som gör servicen svår att använda för synskadade. I övervakning av appar fann de inte ett enda exempel på god tillgänglighet.

– Vi ser att många offentliga aktörer behöver prioritera mellan olika lagstyrda och tvingande utvecklingsarbeten. Vi tror att den digitala tillgängligheten då prioriteras ned, säger David Jakobsson, specialist på Digg, i en nyhet på myndighetens hemsida. 

Exempel på identifierade brister som påverkar personer med synnedsättning är bland annat fokusproblem, saknade alt-texter och fel i koden. Det kan till exempel stå att en sida är på engelska i html-koden, fastän den är på svenska. Dessa brister påverkar om och hur en skärmläsare förmedlar information på en webbsida till användaren. Utöver det har man hittat problem i kontraster, vilket skapar svårigheter för personer med synsvaghet.

Digg skriver i nyheten på sin webbplats att det finns många eldsjälar inom digital tillgänglighet och att dessa personer ibland själva driver frågorna hos aktörer, snarare än att det finns inarbetade rutiner och arbetssätt som säkerställer en långsiktighet. Men det finns hopp om en större tillgänglighet i framtiden, menar myndigheten. Efter Diggs tillsyn åtgärdar de flesta aktörer identifierade brister.

– Alla tjänar på att webbplatser och appar är tillgängliga, även den som inte använder hjälpmedel. Vi rekommenderar att såväl offentliga som privata aktörer har ett tillgänglighetsteam och en tillgänglighetsstrategi, säger Henrik Götesson, intressepolitisk handläggare på Synskadades Riksförbund.

Läs hela rapporten på Diggs hemsida (extern länk).

Läs mer om hur Synskadades Riksförbund arbetar med digital inkludering på srf.nu (extern länk).