Göran Andersson har gravt nedsatt syn till följd av långt gången glaukom och för att kunna leva ett självständigt liv har han fått ledsagning av Järfälla kommun. Nu har kommunen, trots att synen bara blir sämre, sänkt hans rätt till ledsagning från tio till fyra timmar i månaden. Avgiften höjs också från 200 till 350 kronor, skriver Mitti Stockholm.

Ansökan som avslogs gällde ledsagning för att kunna besöka vården, handla, ta en promenad och uträtta ärenden. Bara i mars hade Göran tre inbokade tillfällen på Syncentralen, där ett besök tar tre timmar. Utöver det behöver han besöka vårdcentral och sjukhus för att kontrollera sin pacemaker. Timmarna räcker helt enkelt inte till. 

För ledsagning till vårdbesök hänvisas man idag till sjukresa och därefter anses det rättsligt vara vårdgivarens ansvar. När det gäller övriga aktiviteter som han ansökt för menade kommun och domstol att hans behov kunde tillgodoses med hemtjänst och att han inte uttömt denna möjlighet.

Görans fru tvingas ta stort ansvar

Nu faller mycket av ansvaret på frun. Problemet är att också hon har hälsoproblem. När hon är frisk klarar sig Göran och hans fru utan hemtjänst eller annat stöd. Men de dagar hon inte klarar av det på grund av egen sjukdom önskar de stöd från kommunen. 

– Det är inget stort åtagande för en kommun. De allra flesta individer förväntar sig att sådant stöd finns, men i Järfälla får han nej då lagen är inte anpassad för individer som behöver hjälp ibland, säger Anna Quarnström, förbundsjurist på Synskadades Riksförbund, som har tagit sig an Göran Anderssons fall och hjälpte honom att överklaga. 

Enligt henne är avslaget ännu ett exempel på hur inhuman socialtjänstlagen är när enskilda behöver stöd.

– Fallet visar på brister i socialtjänstlagen som behöver rättas till. Alla som har mött Göran, eller läst om hans öde, förstår varför han behöver lite extra stöd. Men när varken kommun eller domstol beviljar det är det något som är fel, säger Anna Quarnström.

Läs mer om Göran Anderssons fall i Mitti Stockholm (extern länk).