En av dem som fått rätt är Viktoria Karlsson i Göteborg. När hon och ledarhunden Poppe blev bortkörda från en restaurang i ett köpcenter för ett par år sedan valde hon att anmäla händelsen till DO. Det var diskriminering, slog DO fast, och förutom en ursäkt från restaurangen fick Viktoria 20 000 kronor i diskrimineringsersättning.

– Det betydde mycket att DO valde att ta det på allvar, för ofta känner man sig som ledarhundsförare väldigt maktlös i sådana situationer. Men det var en lång process som jag, och många andra med ledarhund, inte orkar tröska sig igenom varje gång man utsätts för diskriminering, säger hon.

Lagstiftningen borde förbättras

Synskadades Riksförbund hoppas att fallen DO driver ökar den allmänna kunskapen i samhället om ledarhundsförares rättigheter, men ordförande Niklas Mattsson anser att mer behöver göras.

– Vi tror på bättre lagstiftning som skydd för ledarhundsförare. Ett förtydligande i diskrimineringslagen om just ledarhundar skulle till exempel vara en bra väg framåt, säger han.

Med eller utan ersättning

DO har under åren 2023–2024 framställt krav på ersättning i tre ärenden avseende personer som använder ledarhund, samt ytterligare sex ärenden som rört personer som använder assistanshund.

När det gäller fall med ledarhundar har sammanlagt 75 000 kronor betalats ut i diskrimineringsersättning hittills.

Det finns också flera tillsynsärenden kopplade till ledarhundsförare som avslutas genom så kallade tillsynsbeslut. Då konstaterar DO att verksamhetsutövaren har brutit mot diskrimineringsförbudet, men ingen ersättning avkrävs.

Ta del av det senaste i media om ledarhundar:

Länk till Härliga hund: Många ledarhundsförare diskrimineras: "Behövs bättre lagstiftning"

Länk till P4 Sjuhärad: Efter lång väntan fick Mathias ledarhund - förändrade livet

Bildbeskrivning: Viktoria sitter på knä bredvid sin ledarhund Poppe som är en ljus jaktlabrador. Viktora är i 25-årsålden och har skinnjacka och halsduk, hon har blicken riktad mot Poppe och ser glad ut.