Det är svårt att föreställa sig hur det är att leva under ständiga strider och raketbeskjutningar och försöka hitta en vardag mitt i fasan. I det här numret reser vi till Ukraina och möter krigets vardag hos synskadade som har stannat kvar i sitt hemland. Där handlar tillgängligheten om liv eller död när bomberna faller. Men det är även en berättelse om det viktiga arbete som görs för att livet ska bli drägligt för synskadade ukrainare. Insamlingen som många av er bidrog till när kriget bröt ut har givit hopp och ett drägligt liv till många människor med allra störst behov. Missa inte artikeln Vardag med isolering i krigets Ukraina. 

En positiv nyhet är att Socialstyrelsen ser behovet av en ny lag om ledsagning, för att komma till rätta med den kraftigt nedåtgående trenden där allt färre beviljas ledsagarservice. Vi får hoppas att denna insikt omsätts till handling. Det skriver vi om både i en nyhetsartikel och under vinjetten Juristen reder ut.

Sommaren övergår nu i höst, hur mycket vi än vill hålla kvar vid den. För att hålla energin i gång under de kommande månaderna är detta nummer fullmatat med idrott i olika former. Inspireras av elitjudokan Nicolina Pernheim Goodrich, läs om Parasport Sveriges projekt Träningspasset, som ska locka fler unga att sporta, och gläds åt fotbollsdamernas historiska bronsmedaljer i 5-a-side-VM. 

Trevlig läsning!

Monica Walldén, redaktör
perspektiv@srf.nu

Ur innehållet

Nicolina Pernheim Goodrich om modet att resa sig igen * Ögonvårdsköerna kvar efter pandemin * Så kan Chat GPT förenkla ditt liv * Livet som synskadad i krigets Ukraina * Projektet Träningspasset ska locka fler unga med synnedsättning att idrotta * Svenska damlaget tar historiskt VM-brons i 5-a-side * Frida Karlander har lämnat över ordförandeklubban till US * Vi laddar för Medlemsveckan över hela landet den 9 –15 oktober.

Andra sätt att läsa

Visste du att du också kan lyssna på Perspektiv som podcast? Sök på SRF Perspektiv där du hittar poddar, i till exempel Spotify eller i Podcaster om du har Iphone. Det går att hoppa mellan artiklarna genom att gå till Kapitel/Chapters i din poddapp. Perspektiv finns även som e-tidning. Du hittar den där appar finns under namnet Synskadades Riksförbund, samt på webben på alltom.srf.nu.

Läs mer om Perspektiv.

Saknar du en prenumeration men vill prenumerera?

Tidningen är gratis för medlemmar i Synskadades Riksförbund, men vem som helst kan teckna en prenumeration. En prenumeration av den tryckta tidningen kostar 250 kronor per år.

Tidningen kommer ut fyra gånger per år och prenumeranter kan välja mellan flera format: tryckt på papper, daisyskiva eller punktskrift. Vill du som är prenumerant nå hela tidningen som wordformat eller som ljudfil på webben? Kontakta oss så kan vi lägga till dig i vår mejllista. 

Vill du beställa, ändra adress eller läsformat?

Kontakta redaktionen på e-post: perspektiv@srf.nu

Tipsa oss!

Hör gärna av dig med tips, synpunkter eller idéer. Du når oss enklast via ett mejl till perspektiv@srf.nu.