Valmaterial i punktskrift och stor stil

Den som vill ha valsedlar i punktskriftsmärkta kuvert ska beställa dem från Valmyndigheten via val.se eller per telefon 020-825 825.

Valmyndighetens beställningsformulär för valsedlar/valmaterial i punktskrift och stor stil (val.se)

Så här skriver Valmyndigheten på sin hemsida:

"Du kan beställa material i punktskrift och text i större fet stil. Med hjälp av materialet kan du som har en synnedsättning rösta utan att någon annan behöver hjälpa dig att välja valsedel.

Materialet innehåller:

  • Tio kuvert med punktskrift och tryckt text i större och fetare stil. Kuverten innehåller valsedlar för de partier som fått mer än en procent av rösterna vid något av de två senaste EU-valen. Det står alltså i punktskrift och tryckt text vilket partis namnvalsedel som finns inuti respektive kuvert.
  • Ett likadant kuvert med punktskrift och tryckt text som innehåller en blank valsedel. Den kan du använda om du vill rösta på något annat parti än de som finns på valsedlarna i de andra kuverten. Du kan också använda den blanka valsedeln om du vill personrösta. Skriv namnet på det parti och den kandidat du vill rösta på, för hand eller i punktskrift på valsedeln."

Information från MTM

Brukar du få samhällsinformation från Myndigheten för tillgängliga medier, MTM? Då kommer du även att få information om EU-valet i punktskrift eller via e-post.

Brukar du inte få samhällsinformation från MTM, men önskar få det? Mejla info@mtm.se så hjälper de dig.

Få hjälp i vallokalen

Du kan få hjälp att rösta av röstmottagarna i vallokalen, eller i en förtidsröstningslokal. Röstmottagarna har tystnadsplikt.

Rösta hemma eller på annan plats

Du som inte kan ta dig till en vallokal eller till en förtidsröstningslokal kan rösta genom att två röstmottagare kommer hem till dig, eller till en plats dit du hittar. Det kallas ambulerande röstning. Kontakta valnämnden i kommunen du bor i.

Du som har ledsagning

I vissa kommuner går det att få ledsagning för att rösta, utan att det går ut över den vanliga ledsagningen. Kontakta din kommun för att höra om det är möjligt.

Det här vill SRF i EU

Är du nyfiken på vilka frågor Synskadades Riksförbund har drivit och driver gentemot politikerna inför EU-valet? Läs mer här!