I ett långt reportage i Dagens Nyheter berättar Vladislav Jestjenko om dagen då han blev en de uppskattningsvis 100 000 ukrainska soldater som sårats sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig för två år sedan. Han förlorade synen och hör bara 30 procent på sitt ena öra, om han använder hörapparat. 

– Jag fick bra rehabilitering, men det var enbart tack vare frivilligorganisationer. Staten erbjuder nästan ingenting, säger Vladislav Jesjtjenko.

Ukraina saknar lagstiftning på de flesta områden som rör synskadade, vilket de kritiserats av EU för. Exempelvis måste ukrainska ledarhundar certifieras i Polen och det är oklart var de får tas med. 

– Det är busschauffören som avgör om man får kliva på bussen med sin ledarhund, säger Jesjtjenko.

Han menar att det sovjetiska arvet fortsatt präglar inställningen till funktionsnedsättningar i Ukraina, och att de med funktionsnedsättningar generellt betraktas som ömkansvärda och svaga. För att försöka förändra detta har Vladislav Jesjtjenko grundat organisationen "Pobatjymo peremohu", som betyder "Vi kommer att se segern". Den lobbar för ny lagstiftning och ska börja samla in pengar för att utbilda ledarhundar. 

Det här är en kort sammanfattning av en längre text i Dagens Nyheter, som du kan läsa via denna länk.