Välkomna till Ordförandenytt nummer 5 2025!

Sommaren är här och det är tid för många av oss att få lite semester. Passa på att ladda batterierna nu några veckor så kör vi hårt igen när kvällarna börjar bli kortare. Men först får ni lite info om vad som hänt de senaste veckorna.

Trevlig läsning!

Niklas Mattsson
Förbundsordförande

Från förbundsstyrelsen i juni

Förbundsstyrelsen höll sitt sista möte innan sommaren den 25 juni på kansliet i Enskede. Ett av besluten vi fattade var att kongressen 2027 ska äga rum i Stockholmsområdet. Exakt var kommer vi återkomma med under hösten.

Vi beslutade också att vi ska kalla ordförandena i distrikten till ett möte i början av hösten för att fortsätta dialogen om organisationsutredningen. Förbundsstyrelsen har valt ut några av rekommendationerna ur utredningen som ett förslag till distrikten att börja jobba med. DOFS, ordförandekonferensen, i oktober kommer också att lägga stor vikt på att arbeta vidare med utredningen.

Styrelsen utsåg också en rekryteringsgrupp för att starta arbetet med att rekrytera en ny kanslichef.

Vi beslöt också att flytta arbetsutskottets möte 25 september till den 9 oktober.

ESF, Europeiska Socialfonden

SRF har sökt medel till ett projekt via den Europeiska Socialfonden och den 23 juni fick vi besked om att vi hade blivit beviljade pengar till projektet.

Det är ett rehabiliteringsprojekt som sträcker sig över tre år. Det riktar sig till synskadade i yrkesverksam ålder och går ut på att försöka hitta en väg till arbete för de som står långt från arbetsmarknaden. 

Förbundsstyrelsen beslutade att vi ska försöka genomföra projektet, men vi behöver hitta medfinansiärer för att lyckas. Därför för vi nu diskussion med några olika stiftelser och förhoppningsvis vill de vara med i detta viktiga och intressanta projekt.

En dag i Almedalen

"Om du varken får färdtjänst eller ledsagning, så att du kan komma ut ifrån ditt hem, då ökar den psykiska ohälsan – den upplevda ofrivilliga ensamheten ökar enormt mycket."

Det var ett av mina budskap under förra veckans panelsamtal i Almedalen på temat ögonhälsa. Bra vård, i rätt tid, är nog så viktigt. Men när synen inte går att rädda ska rehabilitering och andra stödinsatser kicka in på ett effektivt sätt och de ska utgå från individen. De aspekterna måste ingå i en nationell ögonstrategi, för tyvärr brister skyddsnäten idag. Det är många av våra medlemmar smärtsamt medvetna om.

På seminariet medverkade jag, Mattias Hellström och Penilla Gunther från FOKUS Ögonhälsa, riksdagsledamöterna Thomas Ragnarsson (M) och Dan Hovskär (KD) från socialutskottet, ögonläkaren Maria Kraemer och Tobias Lundin Gerås från läkemedelsföretaget Roche. Här kan du ta del av seminariet i efterhand (länk till Youtube)

Under en intensiv dag med strålande sol i Visby bevakade jag och pressansvarig Amanda även ett antal intressanta seminarier, bland annat på teman som den nya socialtjänstlagen och digital inkludering. Vi fick chansen att prata med ett flertal personer som har möjlighet att bidra till positiva förändringar för våra medlemmar, bland annat civilminister Erik Slottner. 

Namninsamling om ledsagning

I dag är det 738 dagar sedan Socialstyrelsens förslag om en ny lag om ledsagningen lades fram och fortfarande har vi, trots alla våra insatser, inga besked om hur regeringen kommer att ta frågan vidare. För att visa att vi kommer att fortsätta trycka på för en förändring uppmanar vi våra medlemmar och allmänheten att delta genom att skriva under den namninsamling som sprids i sociala medier och från vår webbsida. På en vecka har vi nu fått in 1342 underskrifter och det tickar stadigt på med fler. Sprid gärna namninsamlingen och har du inte redan skrivit under den, gör det här:

Rädda synskadades Rätt till ledsagning! | MittSkifte | namninsamling och kampanj på nätet

Regeringens utökade patientråd

Den 11 juni deltog jag och Cecilia Ekstrand på regeringens utökade patientråd. Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson gav inledningsvis kort information om Vårdansvarskommitténs betänkande, Ansvaret för hälso- och sjukvården, som lämnades till regeringen den 2 juni och den lagrådsremiss om nästa steg för en god och nära vård som regeringen beslutade om den 5 juni.

Anna Netterheim och Carina Edling från Socialstyrelsen gav sedan en presentation om myndighetens pågående arbete med uppdraget att ta fram förslag till nationell strategi och handlingsplan för rehabilitering och habilitering. Syftet var att säkerställa en effektiv och jämlik rehabilitering, habilitering och användning av åtgärden hjälpmedel i hela landet och uppdraget omfattade rehabilitering och habilitering som ligger inom hälso- och sjukvårdens ansvar.

Sjukvårdsministern gav där efter en kort presentation och en övergripande bild av regeringens arbete och pågående satsningar på området kvinnors hälsa.

I den efterföljande diskussionen lyftes att såväl kvinnor med synskador som med rörelsehinder hade utmaningar med att få tillgång till t.ex. mammografi och gynekologbesök. Bl.a. pga. ej anpassad utrustning.

Därefter hölls en information och diskussion om patientlagen och utmaningarna med dess implementering.

Tomas Werngren från utredningen Nationell samordnare för digital infrastruktur i hälso- och sjukvården redogjorde för nuläge i utredningens arbete. Werngren framhöll det nya EU-regelverket om European Health Data Space (EHDS) som en garanti för att vi kommer se förändringar för hälso- och sjukvården.

Barnläger

31 barn och unga har varit på sommarläger på Ågestagården vid Farsta strand tillsammans med 14 lägerledare. Lägret började med regn men det stoppade inte vissa barn från att bada i regn och kallt vatten. Andra aktiviteter som har fungerat bra när det är sämre väder är musikquiz, sinnesjakt, shopping i Farsta centrum, godiskiosk och bakning. Vi tog också en tur till Almåsa och träffade US och badade i poolen. Självklart har vi också hunnit med häng med snack och snacks med saknade vänner.

Utbildningar för distrikten i Prisma

Från kongressen i höstas fångade vi upp att det fanns en efterfrågan och behov av utökad utbildning i vårt medlemsregister, Prisma. Som ett led i det har vi nu påbörjat en utbildningsinsats där Helene Cranser åker ut till de distrikt och lokalföreningar som behöver extra stöd och utbildning i Prisma. Eftersom utbildningen hålls på plats kan den anpassas efter användarens behov. Hittills har Helene besökt Dalarna och Gävleborg och fyra nya distrikt är inplanerade under hösten.

Är det någon som har frågor kring de här utbildningarna går det bra att kontakta Helene Cranser på Rikskansliet, på mejl: helene.cranser@srf.nu

Påminnelse inför färdtjänstkampanjen

Distrikt och lokalföreningar kan söka medel för aktiviteter som genomförs inom ramen för färdtjänstkampanjen. Den aktivitet eller aktiviteterna som ni söker medel för måste syfta till någon form av utåtriktat agerande. Det kan vara för att genomföra en uppvaktning, en föreläsning, en manifestation eller att delta på en mässa eller i något annat sammanhang. Bidrag beviljas inte enbart för interna kurser eller planeringsmöten. De två datumen för ansökningar är den 15 juli och den 15 oktober 2025. Skicka era ansökningar till fardtjanstkampanj@srf.nu

Ansökan ska innehålla:

  • Syfte och mål med aktiviteten/aktiviteterna
  • Budget
  • Preliminär tidpunkt 

Färdtjänstrapporten

Den undersökning som genomfördes under våren kring våra medlemmars erfarenheter av färdtjänsten och kollektivtrafiken är nu klar och en rapport har skickats ut internt för att vi ska hinna läsa in oss på alla fakta som den redovisar. I nuläget är rapporten endast för intern användning inom SRF-organisationen. Det är mycket viktigt att vi alla respekterar det. Ett större externt rapportsläpp planeras till början av oktober som del av den kommande färdtjänstkampanjen.

Vi kommer att hålla ett par seminarier via Teams där rapporten presenteras och det kommer att finnas utrymme till reflektion och diskussion om hur den kan användas. Det återkommer vi till efter semestrarna.

Frågor om rapporten och undersökningen som ligger till grund för den besvaras av Fredrik Stockhaus och Jimmy Pettersson på riksförbundet. Frågor kan mejlas till: fardtjanstkampanj@srf.nu

Socialtjänstlagen

Den nya socialtjänstlagen som träder i kraft nu i juli innebär flera förändringar för personer med funktionsnedsättningar som är i behov av socialt bistånd. Uppdateringen av socialtjänstlagen syftar till att skapa en mer tillgänglig, förebyggande och individanpassad socialtjänst. Det kan innebära förbättrade möjligheter för personer med funktionsnedsättningar att få det stöd de behöver på ett mer effektivt och respektfullt sätt. Runt om i landet pågår det en diskussion i kommuner tillsammans med funktionshinderrörelsen om hur lagen kan tillvaratas på bästa sätt. Men lagen är fortsatt enbart en ramlag och ger inga stärkta rättigheter till enskilda personer.

Läs mer om de viktigaste förändringarna och en bedömning av vilken betydelse de kan få för synskadade på vår webbsida: Den nya socialtjänstlagen – vad innebär den? - Synskadades Riksförbund 

Tillgänglighetsdirektivet

Nu kan du anmäla otillgänglig e-handel, banktjänster, uttagsautomater med mera.

Från den 28 juni gäller tillgänglighetsdirektivet i hela EU. Det innebär bland annat att banktjänster och e-handel ska vara tillgängliga. Också nya betalterminaler ska vara tillgängliga. En stor utmaning är ju att använda terminaler där du behöver ange din pinkod på en pekskärm.

Även tv-strömningstjänster, såsom Netflix, Max och TV4, omfattas, men här behövs en grundlagsändring för att kunna tillämpa direktivet fullt ut i Sverige. Du kan läsa mer på srf.nu, där vi bland annat lagt ut tips om hur du kan påverka genom att vända dig till olika aktörer, såsom banker och e-handlare. Vi har även gjort en sammanställning över hur du anmäler till de fem tillsynsmyndigheterna, däribland Post och telestyrelsen som har tillsyn över merparten av tjänsterna och som utför marknadskontroll för alla produkter som omfattas:

Nu är tillgänglighetslagen här - Synskadades Riksförbund

Har du frågor kan du skriva till digital@srf.nu eller kontakta Synlinjen på 08-39 93 00

Sommarledighet och nätsäkerhet

Glöm inte att slappna av och ha en skön sommar! För detta krävs lite omtanke kring sommarsäkerhet och att var vaksam mot bluffar.

Under sommaren ökar risken för bluffakturor och falska påminnelser med kort betaltid. Inget är så bråttom att det inte kan vänta på ordinarie personal.

Tänk på detta:

  • Var skeptisk mot oväntade mejl/sms, svara inte på dem.
  • Kontrollera avsändaren noga (webbadressen efter @).
  • Dubbelkolla webbadresser och klicka inte på misstänkta länkar utan skriv in adressen själv.
  • Använd starka, unika lösenord.
  • Anmäl misstänkta försök till IT eller myndighet.
     

Titta även in på Svensk Handels varningslista: www.svenskhandel.se/varningslistan

- Här finns många tips om hur du kan hantera bluffakturor och bluffavtal, påminnelser, inkassokrav och betalningsanmärkningar men även en lista på blufföretag. 

Några rader från kanslichef Ulrika Norelius

På vårt senaste timslånga personalmöte diskuterade vi kulturen på kansliet och vilka värdeord som är ledande för oss i vårt arbete. Vi utsåg också vinnaren i en tävling som gick ut på att rösta om namn på vårt nya konferensrum. Det blev Kicki Nordströms rum som blev vinnare och Kicki deltog en stund på vårt personalmöte. Invigning planeras till hösten. 

I slutet på maj välkomnade vi en ny medarbetare till kansliet. Det är Erika Hudson som nu ersätter Eva Nilsson som går i pension. Vi har även avslutat en rekrytering i intressepolitiska gruppen och ser fram emot att välkomna Belmina Koca till oss den 1 september.

Jag vill också informera om att jag har blivit erbjuden den fantastiska möjligheten att få leda en verksamhet i en liknande bransch som vår och att jag därför sökt och beviljats tjänstledighet för att pröva annat arbete. Jag kommer arbeta som VD och verksamhetsledare på STIL, en position där jag kan få nytta av allt jag lärt mig på SRF. 

STIL är Sveriges äldsta assistansanordnare och driver personlig assistans i kooperativ form utan vinstintresse, och jag blir den som leder kansliets arbete. 

Jag börjar min nya tjänst den 1 november och fram till dess kommer jag att arbeta på precis som vanligt. Som ni förstår är det med blandade känslor som jag nu lämnar det arbete som jag lagt ner både min själ och mitt hjärta i under många fina år och jag önskar er alla framgång i det fortsatta arbetet mot våra gemensamma mål.

Några siffror från medlemsregistret

Siffrorna nedan är per den 30 juni 2025 (30 juni 2024 inom parentes).

Antalet medlemmar:          11 308 (11 175)
Synskadade:                         8 130 (8 063)                                     

Stödjande:                             3 178 (3 112)

Antal medlemskap:            11 993 (11 823)

Antalet nya medlemskap 2025: 860 (771)
Synskadade:                         586 (548)        

Stödjande:                             274 (223)

Av de nya medlemskapen 2025 är det 127 som ännu inte är betalda.

Viktiga datum framåt

  • 7–18 juli: kansliet i Enskede är stängt
  • 4 augusti: manusstopp för Perspektiv nr. 3
  • 20 augusti: träff för branschföreningarna
  • 1–5 september: World Blind Union – General Assembly
  • 18–19 september: förbundsstyrelsemöte
  • 26–28 september: kurs – musiknoter i punktskrift