text: Monica Walldén

Viltappen

En gratisapp från Svenska Jägareförbundet som finns för både Iphone och Android. Den innehåller både däggdjur och fåglar, med en särskild kategori för invasiva djurarter, och har en rad underkategorier i varje huvudgrupp.

När man klickar sig runt bland de olika arterna kan man få veta mer om dem och i de flesta fall få höra hur de låter. På så sätt kan du jämföra appens inspelningar med ljudet du hör i naturen.

Svep dig fram på skärmen för att bläddra bland kategorierna. Peka ungefär mitt på skärmen och välj en kategori du är nyfiken på.

Kvitteromat

En app som med hjälp av mikrofonen känner igen fågelsången du hör runt dig. Samtidigt kan du läsa fakta om fågeln. Appen är på svenska men knapparna är taggade på engelska.

  1. Rikta överdelen av telefonen mot fågelsången.
  2. Knacka mitt på skärmen för att spela in. Voiceover säger ”Tap to record”. Spela in tills de 12 sekunderna är slut.
  3. Appen ger förslag på fåglar, med det mest troliga förslaget överst.
  4. Under varje fågelart kan du höra dess läte och jämföra med fågeln du hör runt dig.
  5. Du kan även bläddra runt i den alfabetiska fågelboken.

Appen kostar cirka 50 kronor från Appstore och finns för Iphone.

Appen har ett ”fågelsäkert läge” som det är bra att slå på, särskilt under häckningssäsongen, för att inte störa fåglarna. Då får du hålla telefonen intill örat för att höra inspelningarna.

Eftersom appen använder sig av mikrofonen kan voiceoverljudet växla ljudläge och försvinna från själva högtalaren. Det går att komma runt genom att stänga appen och öppna den på nytt.

Synpodden

Detta reportage kan du lyssna till i Synpodden #34 2023 i appar där poddar finns.