Seger och förlust i domstol

Vår förbundsjurist Anna Quarnström kommer till studion och berättar om några extra relevanta färska domslut. Det gäller bland annat Kristoffer Kjellsson i Hudiksvall skulle bli av med sin färdtjänst, vilket skulle innebära att han inte skulle kunna ta sig till jobbet på ett säkert sätt. Nu har förvaltningsrätten ändrat domen till Kristoffers fördel.

Däremot har det gått sämre för dövblinda Evelina Lindberg i Piteå, som blir utan tolkstöd trots att det innebär att hon inte kan kommunicera med sin hemtjänstpersonal. Kammarrätten gick på kommunens linje. Anna Quarnström reder ut turerna i detta fall.

EU­-valet

Vilket stöd finns det att få kring det stundande Europaparlamentsvalet?

Vi berättar hur man beställer valmaterialet i punktskrift och stor stil, men skynda dig – sista dagen för att beställa materialet är nu på fredag den 31 maj klockan 12:00.

Läs mer på vår webbsida: Så röstar du i EU-valet - Synskadades Riksförbund (srf.nu)

Här följer även direktlänken till Valmyndigheten för att beställa materialet:
Beställ material i punktskrift | Valmyndigheten

Har du fler frågor kring valet kan du ringa Valupplysningen på telefon: 020-825 825.

Alice har fått stipendium av kungen

Vi ringer upp vår 19-åriga medlem Alice Berntsson från Västerås som prisats av självaste kung Carl XVI Gustaf!

Alice är en av tre unga eldsjälar som tog emot konungens stipendium Kompassrosen 2024 för unga ledare. Motiveringen lyder: ”Alice tilldelas priset för att hon, genom mod och handlingskraft, är en tränare och förebild som visar att idrottsglädje är till för alla.”

Visste du att Alice även var en av nyckelspelarna när det svenska damlandslaget tog brons i det första världsmästerskapet i 5-a-side, även kallad blindfotboll, som spelades i Storbritannien under 2023?

Parasportgalan

När prestationer och förebilder hyllades på Parasportgalan fanns idrottare med synnedsättning bland de nominerade i flera kategorier.

Vi får möta skidåkaren Zebastian Modin, goalballspelaren Fatmir Seremeti samt Magnus Wislander, förbundskapten för det svenska goalballaget.

Lämna bort barnet och glöm

Margareta Persson, produktiv författare inom funktionshinderområdet, har precis utkommit med boken ”Lämna bort barnet och glöm”, som handlar om en mörk del av vår nutidshistoria: föräldrar uppmanades att lämna bort barn med funktionsnedsättningar och ”glömma bort dem”. Många barn vistades länge på sjukhus eller på institutioner och har inte fått upprättelse av samhället för sin förlorade barndom. Vi får en pratstund med Margareta och med Monicka Zachari, som är en av dem som lämnades bort.

Techpepp: Gester

Denna gång visar Claudio hur man kan anpassa och ändra gester för skärmläsaren VoiceOver för IOS.

Anpassningarna görs under Inställningar, Hjälpmedel, VoiceOver och Kommandon. Du kan också be Siri att öppna VoiceOver-inställningarna direkt.

Vi nämner även GSM som är ett projekt som SRF Skåne drev i samarbete med region Skåne. GSM står för Grundutbildning Smarta Mobiler och i projektet togs det fram ett gediget utbildningsmaterial som går att beställa från SRF Materialservice. Du når Materialservice via mejl: material@srf.nu

Programledare: Claudio Quitral och Monica Walldén
Reporter: Isabelle Ulfsdotter
Ljudtekniker: Johan Häglerud

Lyssna i webbradion

Här hittar du Synpodden #45 i SRF:s webbradio

Lyssna i din Iphone/Ipad

Länk till Synpodden #45 i Podcaster

Lyssna i Spotify