Teater: Spelman på taket.

Musikalen är en klassiker från 1964 som satts upp om och om igen runt om i hela världen, men den har nu fått en extra samtidsaktualitet i och med kriget i Ukraina då den judiska byn i pjäsen terroriseras av ryssar, som i slutet tvingar bort dem från sina hem.

Lördag den 15 juni kl. 15:00. Medleforsparken
Musikalen utspelar sig 1905 i Anatevka, en fiktiv shtetl (judisk by) i det judiska bosättningsområdet i Tsarryssland som idag hör till Ukraina. Huvudpersonen Tevje kämpar för att bevara de judiska traditionerna gentemot döttrarnas strävan och vilja att gifta sig med män som de själva valt. Denna familjekonflikt utspelar sig mot en bakgrund av yttre oroligheter och förföljelser av judar.
Historien lyfter fram en familj och deras traditioner, trosuppfattning och kultur och skildrar förföljelserna de utsätts för pga. sin etnicitet. Den lyfter fram en del av den judiska historien som är mindre känd, ryska pogromer från slutet av 1800-talet till början av 1900-talet som fick många judar att utvandra till Amerika.
- Det här är en berättelse om patriarkatets upplösning, döttrars revolt och en familj som splittras och tvingas på flykt. Samtidigt som den skildrar Tevje och hans familj med mycket humor och värme, visar den också på orättvisor, maktfullkomlighet och brist på humanism i en politiskt orolig tid, berättar regissören Ronny Danielsson.
Föreställningen i Medleforsparken kommer att bjuda på härlig välkänd musik, skratt och tårar. Det är en aktuell berättelse som trots att den utspelar sig för över 100 år sedan, lika mycket handlar om världen idag med ökad antisemitism och krig och förföljelse i länder runt omkring oss.
Årets ensemble kommer bestå av hela 23 agerande, sjungande och dansande personer varav 14 är amatörer - både barn och vuxna.
Målgrupp: Ungdom/vuxna
Längd: 2,5 timmar med paus
Syntolkningspris: Grupp pris 315 kr/person ordinarie
Ledsagare medföljer gratis (anges vid bokningen)
Arrangör: Umeå Teaterförening, Västerbottensteater
Syntolk: Stina Lundin
Bokas senast: 30 april 2024

 

Anmälan & kontakt: 090-18 96 33, vasterbotten@srf.nu
Samling: 1 timme 15 minuter före start.

 

 

I samarbete med: Norrlandsoperan,
Umeå teaterförening, Västerbottensteatern, Skellefteå teaterförening.

 


För frågor eller bokning till samtliga evenemang:   
Vänligen kontakta oss.