Musikteater: KÄRLEKENS HISTORIA

Föreställningen – ”Kärlekens historia”: 10 000 år av kärlek

Hur långt tillbaka sträcker sig den förbjudna kärlekens historia?
Operasångaren Rickard Söderberg djupdyker i egna dagböcker,
zimbabwiska grottmålningar och besjunger de obesjungna hjältarna.

Tisdag 16 april kl 19.00 Vävenscenen

Mellan raderna i sina gamla dagböcker hittar operasångaren Rickard Söderberg en person som kämpar med att ta reda på vem han verkligen är. Han fortsätter gräva, inte bara i sin egen historia utan också i
mänsklighetens kärlekshistoria – en lång längtan efter kärlek. ”Det finns mängder av fantastiska berättelser om människor som älskat, som
försökt att älska, älskat och lyckats, älskats och misslyckats”, säger Rickard Söderberg. I Zimbabwes grottmålningar möts älskande män, i det svenska bondesamhället finns samkönade passioner. Han hittar religiösa försök att radera homosexuella historier och obesjungna hjältar som agerat i tystnad. Från flamboyanta celebriteter till sin egen och makens instagrammade fredagstacosverklighet. Rickard Söderberg började sin musikerbana som pianist men började sedan studera på Operaakademiet i Köpenhamn och redan innan studierna var slut hade
han debuterat på flera större scener i Danmark, Sverige och Tyskland. Han har framför allt tolkat barockmusik, Mozart och Wagner på operascenen. Men tenoren syns också mycket i andra sammanhang; han har medverkat i TV i Körslaget, Let’s Dance och Kontrapunkt. På senare år har han börjat sjunga alltmer musikal och syns bland annat i Malmö stads nyårsfirande, i sina Barbara Streisand konserter på Malmö Opera och har även haft julkonserter med Carola Häggkvist. Han blandar gärna sitt artisteri med aktivism och är aktiv i frågor som rör HBTQ och miljön.

Målgrupp: Vuxna
Längd: 1 tim 20 min
Syntolkningspris: 250 kr, Scenpass 195 kr, Stud 230 kr, Ungd 125 kr, Scenpass ung 100 kr
Ledsagare medföljer gratis (anges vid bokningen)
Arrangör: Umeå Teaterförening
Syntolk: Ingun Grande
Bokas senast: 25 mars 2024

 


 

Konstvandring

Följ med på en syntolkad visning av utvalda konstverk utomhus i Umeå! Vissa verk kan vi komma riktigt nära och även uppleva med hjälp av händerna. Konstpedagog Åsa Adolfsson leder vandringen.

Onsdag 15 maj. Klockan 18.00. Samlingsplats vid ”Standing man” på Rådhustorget


Målgrupp: Vuxna
Längd: 1 – 1,5 timme
Kostnadsfritt: för deltagare och ledsagare (anges vid bokningen). Begränsat antal platser max. 7 personer plus ledsagare.
Arrangör: Konstverksamheten på Umeå kommun
Syntolk: Ingunn Grande.
Bokas senast: 1 maj

 


 

Dans: En midsommarnattsdröm
Alexander Ekman/ Kungliga baletten

Lördag 1 juni kl. 14.00, Norrlandsoperan, Stora Scenen

Genom alla tider, samma längtan om den ljusa sommarnatten, en dröm om alltings ursprung, en natt fylld av kärlek och erotik. Gränsen mellan verkligheten och det övernaturliga suddas ut. Traditionerna förvränger, världen förändras och plötsligt vet vi inte – är allt en dröm?
Den hyllade svenske koreografen Alexander Ekman skapade 2015 det bejublade helaftonsverket Midsommarnattsdröm för Kungliga Baletten. Verket blev en stor succé på Kungliga Operan och turnérade med lika stor succé i hela världen. Musiken är komponerad av den New York-baserade Mikael Karlsson.
Målgrupp: Vuxna
Längd: 2 tim 10 minuter, inklusive paus
Syntolkningspris: 130 kr
Ledsagare medföljer gratis (anges vid bokningen)
Arrangör: Norrlandsoperan
Syntolk: Hans-Ola Stenlund
Bokas senast: 13 maj 2024

 


 

Teater: Spelman på taket.

(Gemensam bussresa till Skellefteå)

Musikalen är en klassiker från 1964 som satts upp om och om igen runt om i hela världen, men den har nu fått en extra samtidsaktualitet i och med kriget i Ukraina då den judiska byn i pjäsen terroriseras av ryssar, som i slutet tvingar bort dem från sina hem.

Lördag den 15 juni kl. 15:00. Medleforsparken
Musikalen utspelar sig 1905 i Anatevka, en fiktiv shtetl (judisk by) i det judiska bosättningsområdet i Tsarryssland som idag hör till Ukraina. Huvudpersonen Tevje kämpar för att bevara de judiska traditionerna gentemot döttrarnas strävan och vilja att gifta sig med män som de själva valt. Denna familjekonflikt utspelar sig mot en bakgrund av yttre oroligheter och förföljelser av judar.
Historien lyfter fram en familj och deras traditioner, trosuppfattning och kultur och skildrar förföljelserna de utsätts för pga. sin etnicitet. Den lyfter fram en del av den judiska historien som är mindre känd, ryska pogromer från slutet av 1800-talet till början av 1900-talet som fick många judar att utvandra till Amerika.
- Det här är en berättelse om patriarkatets upplösning, döttrars revolt och en familj som splittras och tvingas på flykt. Samtidigt som den skildrar Tevje och hans familj med mycket humor och värme, visar den också på orättvisor, maktfullkomlighet och brist på humanism i en politiskt orolig tid, berättar regissören Ronny Danielsson.
Föreställningen i Medleforsparken kommer att bjuda på härlig välkänd musik, skratt och tårar. Det är en aktuell berättelse som trots att den utspelar sig för över 100 år sedan, lika mycket handlar om världen idag med ökad antisemitism och krig och förföljelse i länder runt omkring oss.
Årets ensemble kommer bestå av hela 23 agerande, sjungande och dansande personer varav 14 är amatörer - både barn och vuxna.

 

Målgrupp: Ungdom/vuxna
Längd: 2,5 timmar med paus
Syntolkningspris: Grupp pris 315 kr/person ordinarie
Ledsagare medföljer gratis (anges vid bokningen)
Arrangör: Umeå Teaterförening, Västerbottensteater
Syntolk: Stina Lundin
Bokas senast: 30 april 2024

2 st. bussar går från Operaplan i Umeå med Umeå Teaterförening.
Avresa kl. 11,00 och hemkomst ca. kl. 20,00.
Total kostnad bussresa, lunch och biljett.
Kr. 645,- Vuxna. Kr. 395,- Ungdom
Samma kostnad gäller för ledsagare.
OBS! Bokas senast 28 februari 2024

 


För frågor eller bokning till samtliga evenemang:   
Vänligen kontakta oss.