Opera: THE DEATH OF KLINGHOFFER

The Death of Klinghoffer (Klinghoffers död) är fylld av starka känslor, fantastisk musik och en berättelse som verkligen berör hjärtat. Höstens stora opera med tio fantastiska sångsolister, Norrlandsoperans symfoniorkester och kör. 

Lördag 11 november kl. 15.00, Norrlandsoperan (Stora Scenen)
En gripande och kontroversiell opera som tar upp några av de mest utmanande och brännande ämnena i vår tid. The Death of Klinghoffer hanterar de mänskliga kostnaderna av politisk konflikt genom att följa en grupp människor vars liv för alltid blir förändrade när de som passagerare på lyxkryssaren Achille Lauro blir offer för en fruktansvärd handling av våld och hat. Operan syftar till kapningen av Achille Lauro, då ett italienskt kryssningsfartyg kidnappades av Palestinska befrielseorganisationen 1985. Musik: John Adams.

Målgrupp: vuxna
Längd: 2 timmar 45 minuter, inklusive 30 minuter paus
Syntolkningspris: 200 kr
Ledsagare medföljer gratis (anges vid bokningen)
Arrangör: Norrlandsoperan
Syntolk: Ingunn Grande
Bokas senast: 27 oktober


Musikteater: Jernbanan

I samband med att Sara Lidman skulle fyllt 100 år under 2023 sätter Västerbottensteatern i samarbete med Östfronten upp författarens mästerverk Jernbanan (del 1–5). Boksviten är inspirerad av både hennes egen släkts och Västerbottens historia och hyllades och prisbelönades när den kom ut mellan åren 1977 och 1985.

Onsdag 8 november kl. 19.00, Vävenscenen.

Året är 1903. I enskild cell på Långholmens fästning sitter Didrik Mårtensson från Lillvattnet. I många år var han sin hembygds hjälte: handelsföreståndare, ordförande i kommunalstämman och förkämpe för bygget av järnväg genom Norrland. Nu är allt det förbi.

I ensamheten går han igenom hela historien igen, håller rättegång över sig själv för att bevisa sin oskuld. Runt honom trängs människorna som spelat avgörande roller i hans liv. Hustrun Anna-Stava, föräldrarna och syskonen, den underbare konsul Lidstedt, den livsfarliga Hagar och alla de andra. Ibland spelar de lydigt de roller de har i Didriks minne. Ibland kommer de för att trösta. Oftare för att anklaga.

Målgrupp: vuxna
Längd: 2 tim. 30 min, 20 min paus
Syntolkningspris:  280 kr
Ledsagare medföljer gratis (anges vid bokningen)                    
Arrangör: Umeå Teaterförening
Syntolk: Ingunn Grande
Bokas senast: 25 oktober


För frågor och bokning kan du även kontakta vårt kansli:

SRF Västerbotten,  090-18 96 33