Hur går ledsagning till?

Den synskadade personen håller sin hand på ledsagarens armbåge eller överarm och går ett halvt steg bakom. Fördelen är att den du ledsagar känner när du till exempel går uppför eller nedför en kant. En annan fördel är att du själv kan röra dig ungefär som du brukar göra.

Det är vanligast att den som ledsagas håller i ledsagarens högerarm, vissa föredrar dock att hålla i vänster. Det bästa är att fråga vilken arm personen föredrar. Vilket tempo ni går i samt hur mycket av omgivningen som personen vill ha beskrivet är också en smakfråga, även där är det bästa att fråga. När du vill göra den du ledsagar extra uppmärksam på något i er väg kan du trycka till lite med armen. Det kan gälla när ni till exempel ska gå över en kant eller liknande. Det är viktigt att ta ut svängarna lite extra, så att den du ledsagar inte slår i stolpar, dörrkarmar, möbler, trädgrenar eller annat.

När ni går är det bra om du talar om vad ni passerar och efter intresse hos den synskadade personen kommenterar omgivningen. Kom överens om ungefär hur mycket information som är önskvärd. Prata med den du ledsagar, men absolut aldrig i stället för hen i affärer eller andra sammanhang. Synskadade vill, precis som alla andra, tala för sig själva och inte bli behandlade som "mindre vetande". Här är några situationer att vara särskilt uppmärksam på.

Vid möten och avsked

Tala om att du kommer genom att säga något, exempelvis "hej" och ditt namn. Tala också om när du går, så att den synskadade inte "pratar ut i luften".

Om det är trångt

Att hålla handen på ledsagarens axel fungerar oftast bäst där det är riktigt trångt och den du ledsagar behöver gå helt bakom dig.

Att gå i trappor

När ni kommer fram till en trappa bör du sakta ner farten eller stanna om det behövs. Tala om att det kommer en trappa och om den går uppåt eller nedåt. Vissa vill veta var ledstången finns. Det går oftast bra för den synskadade personen att åka rulltrappa. Ledsaga som vid vanliga trappor, men ta det lugnt när ni stiger på och av.

Att visa något

När du vill visa något kan du lägga den synskadade personens hand på föremålet. När ni till exempel ska sätta er lägger du handen på stolens ryggstöd eller armstöd. Då förstår hen var stolen finns. När den du ledsagar ska stiga in i en bil lägger du personens hand på bildörrens handtag, eller ovankant om dörren är öppen.

Att vänta

När den du ledsagar ska stå still och vänta ska hen ha kontakt med något, exempelvis en vägg, en möbel eller ett träd. Lämna inte personen mitt på golvet eller på en öppen plats där det kan kännas otryggt.

Att bära saker

"Touchmetoden" är bra om den synskadade personen vill bära exempelvis sin matbricka själv eller har mycket packning att släpa på. Då går ni bredvid varandra, och den synskadade personens arm snuddar vid din arm. Då är det mycket viktigt att du säger åt vilket håll ni ska gå och när ni ska svänga. Annars är det lätt att tappa kontakten.

Att äta

Tala om vad det är för mat som serveras och om den är kall eller varm. En del synskadade vill veta hur maten ligger placerad på tallriken. Förklara då med utgångspunkt av urtavlan, det vill säga att ärtorna ligger klockan tolv, köttet klockan tre, potatisen klockan sex och salladen klockan nio.

Toalettbesök

När den du ledsagar ska gå på en toalett som hen inte känner till kan det behövas lite extra information, eftersom du inte är med. Hur mycket information som önskas är individuellt, en tumregel är att berätta var toalettstolen finns, om det är smutsigt och var viktiga saker finns i rummet.  Du säger till exempel: "Toaletten är rakt fram och handfatet till höger. Spolknappen sitter på väggen bakom toaletten".

Vidare läsning