I detta nummer av ordförandenytt får ni bland annat läsa om några olika besök vi gjort senaste månaden och ni får också lite info om kongressen nästa år. Man vill inte riktigt tro att det är så, men december är redan här och jag vill därför passa på att önska er alla en riktigt god jul. Se till att ni får en rejäl skopa julgröt och glöm inte den halländska långkålen.
Vi kommer inte skicka ut något Ordförandenytt på nyårsafton, så nästa nummer får täcka två månader och kommer i slutet av januari.

Nu önskar jag er trevlig läsning!

Niklas Mattsson
Förbundsordförande

Riksdagsseminarium om färdtjänst

Den 7 november anordnade SRF ett seminarium i riksdagen, i samarbete med Malin Danielsson (L) och Kadir Kasirga (S), om synskadades rätt till färdtjänst. I målgruppen var alla riksdagsledamöter, men särskilt ledamöter i social- och trafikutskotten. Syftet var att ge en beskrivning av nuläget och SRF:s bild av hur det kommer sig att situationen ser ut som den gör, samt att peka på vikten av att så snart som möjligt ändra färdtjänstlagen i enlighet med Trafikanalys förslag.

Närvarande var partier både från regeringssidan och från oppositionen. Sammantaget kan sägas att inget av de partier som yttrade sig är emot att blinda och gravt synskadade ska ha rätt till färdtjänst. Många pekade på att initiativet ligger hos bostads- och infrastrukturdepartementet, men att om inget händer kan trafikutskottet ta ett initiativ för att försöka få ministern att agera.

Riksdagsbeslut om ledarhundsverksamheten

Nu har riksdagen fattat beslut om att flytta ledarhundsverksamheten från SRF till en myndighet. Det innebär att från och med den 1 april 2024 kommer det att vara Myndigheten för Delaktighet som är ansvarig för ledarhundsverksamheten. Denna process har pågått väldigt länge och nu när det står klart att det blir en flytt kommer vi från SRF göra allt vi kan för att flytten ska gå så smidigt som möjligt. Det är viktigt att ledarhundsförarna ska påverkas så lite som möjligt av bytet av huvudman.

Höstläger = Kulturläger

15 barn och unga inledde lovet med bad i inomhuspool, halloweenpyssel och disco på Almåsa. De fick också prova på vårt nya punktpaket för barn där man kan testa punktskrift med lekfullt, taktil och kreativt material.

Uppdatering Valpkalender 2024

Valpkalendern får även i år ett mycket varmt mottagande. Här kommer ett par av alla kommentarer vi fått via Facebooksidan: "Min mamma hade denna kalender varje år och nu vet jag var hon fick den ifrån... Hon gick bort i november i fjol och nu känner jag att jag "måste" ta över den kommande år. Tack🙏" och "Den kalendern kan man inte vara utan och har blivit beroende av alla dessa gulliga valpar. Har haft den i många år och börjar se framemot den redan i oktober ❤️❤️❤️".

Bekymret med den felaktiga QR-koden som på ett av breven går till Sjöräddningssällskapet hanteras smidigt i fin dialog med dem och alla gåvor som ska gå till oss kommer också in till oss. Vår leverantör är verkligen förkrossad över den missen.

Besök hos Prisma Tibro

Den 15 november var SRF (Niklas Mattsson, Jimmy Pettersson, Britt Artursson och Monica Waldén) på besök hos Prisma Tibro. Prisma är mest kända för att de tillverkar och säljer ticksignalerna som finns vid de flesta av landets bevakade övergångsställen. SRF har länge samarbetat med Prisma och syftet med besöket var att öka förståelsen för varandras arbete, men också att diskutera framtidsfrågor. SRF informerade exempelvis hela personalgruppen om organisationen och om några av våra aktuella frågor.
Prisma arbetar nu med att utveckla nästa generation av tryckknappslådor och detta är något som vi kommer att ha möjlighet att lämna inspel på framöver. Prisma undersöker också möjligheten att sätta ljud på pållare, som kan användas vid obevakade övergångsställen, vilket vi ser som ett intressant arbete.

Uppdatering från kongressgruppen

Nästa år är det redan dags för kongress, denna gång i Göteborg den
17 – 20 oktober. Kongressen är vårt högst beslutande organ där det tas beslut som styr vårt arbete under de nästkommande tre åren. Det väljs bl.a. en ny förbundsstyrelse, beslutas om en verksamhetsinriktning och nya stadgar antas. På kongressen kommer vi även behandla alla motioner som skickas in från er medlemmar. Senast den 30 april 2024 vill vi ha in era motioner.

Under tidig vår kommer vi bjuda in till en digital träff om hur man skriver motioner. En separat inbjudan till denna träff kommer innan jul.

Mer information om kongressen kommer att skickas ut framöver samt läggas upp på vår hemsida.

Har du redan nu frågor om kongressen, är du välkommen att kontakta Jeanet Kjöller kongressansvarig på mejl jeanet.kjoller@srf.nu eller telefon 08-39 92 65.

Remisser inför kongressen

Som några av er kanske har sett har det tidigare under november skickats ut två handlingar inför kongressen på remiss i organisationen. Dels är det ett nytt förslag på stadgar, dels ett förslag på intressepolitiskt program. Ta chansen att tycka till om dessa två förslag. Den 20 december är sista datum för att skicka in ett remissvar.

SRF-distrikt som firat 100-årsjubileum

Under året har förbundsstyrelsen haft den stora äran att få delta på tre jubileer för distrikt som fyllt 100 år. Det är fantastiskt roligt att vi har varit aktiva och funnits runt om i landet i så många år. Vi tackar Örebro, Kalmar och Skåne för möjligheten att vara med och fira 100 år av engagemang och arbete för synskadade människor i vårt land.

DOFS

Den 27--29 oktober ägde årets DOFS rum. DOFS är en konferens dit alla distriktsordförande, branschföreningsordförande tillsammans med förbundsstyrelsen bjuds in. Det var en bra uppslutning och endast något enstaka distrikt och branschförening saknades.

I år låg fokuset på framtiden, så det var många diskussioner om bland annat hur SRF bäst ska vara organiserat framåt och hur vi möter våra medlemmars behov och önskemål på bästa sätt.
Utöver det fick även våra arbetsgrupper om verksamhetsinriktning samt jämställdhet och likabehandling tid att berätta om sitt arbete.

Träff med Miljöpartiets språkrör

I vår ambition att träffa alla riksdagspartiers partiledare under hösten, fick vi den 7 november en pratstund med Märta Stenevi och Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet.

Det blev ett bra möte där språkrören lyssnade in ordförande Niklas Mattson och sakkunnig Jimmy Pettersson. De lyfte bland annat frågan om färdtjänst och ledsagning för synskadade och varför lagarna måste förtydligas. Det alltför låga arbetsmarknadsdeltagandet hos synskadade kom också upp, såväl som det digitala utanförskapet.

Medlemsavisering 2024

Snart dags för årsavisering. Avierna skickas ut i mitten av januari, med förfallodag den 29 feb. För de som har autogiro sker dragningen den 31 januari.

Har du medieval, svart skrift, punkt eller tal och är ansluten till Kivra kommer avin där. För dig som har e-post som medieval kommer avin via mejl. Det kommer även att finnas en QR-kod på avierna om man vill Swisha in betalningen. 

Ögonfondens Ögats dag

Ögonfonden som är en fond som stöttar ögonforskning med ca fem miljoner om året hade den 9 november en Ögats dag på S:t Eriks Ögonsjukhus. SRF var där och hade ett infobord där vi fick många intressanta samtal. Förbundsordförande var också en av talarna och pratade om Synskadades Riksförbund som en viktig del av rehabiliteringen för synskadade.

Vår nya pressansvariga presenterar sig

"Jag heter Amanda Schulin och är 35 år, jag är uppvuxen i Linköping men har bott i Stockholm i tio år, men är trots det östgöte i själ och hjärta. Jag är utbildad journalist och statsvetare, och har de senaste tio åren både jobbat som journalist och inom politiken, med påverkansarbete för Socialdemokraterna i olika roller.

Det känns väldigt kul att ha börjat hos er på SRF och jag ser fram emot att lära känna er alla! Det finns mycket att ta tag i och viktiga frågor att driva, och jag ser framför mig hur vi gör det tillsammans som förbund. Att jobba inom den ideella sektorn är nytt för mig, men jag hoppas att jag kan bidra med mina tidigare erfarenheter. Tveka inte att höra av er om ni vill ha hjälp med medieträning, att formulera budskap eller bolla någonting annat när det gäller press- och kommunikationsarbete.

När jag inte jobbar har jag på fritiden tidigare hållit på en del med musik, nuförtiden blir det mest barnsånger dock. Annars blir med mycket lekparker med mina två små barn, men jag tycker också om att läsa och lyssna på poddar."

Punktskriftskurser 2024

Ta chansen att lära dig punktskrift. Det finns många anledningar att lära sig punktskrift, för gemenskap, underhållning eller som ett nyttigt verktyg i vardagen.

SRF kommer att hålla fem nybörjarkurser i punktskrift under 2024. Kurserna hålls på Almåsa Havshotell och startar vid lunch på måndagen och avslutas efter lunch på torsdagen.

Kurstillfällena är följande datum:
5-8 februari, 18-21 mars, 13-16 maj, 9-12 september och 11-14 november.
För frågor och anmälan, kontakta Lena Nisula Wester på mejl: punktskrift@srf.nu eller telefon: 08-39 91 70.

Träff med infrastrukturministern

Den 22 november 2023 träffade SRF i form av Niklas Mattsson, Jimmy Pettersson och Amanda Schulin bostads och infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD). Med på uppvaktningen var också Anna B Larsson, politiskt sakkunnig och Lars Falksveden, opolitisk tjänsteman.

Syftet med Uppvaktningen var att diskutera synskadades rätt till färdtjänst och vikten av att regeringen lägger fram ett förslag, som ligger i linje med Trafikanalys förslag till lagändring. Vårt budskap var att regeringen snarast bör förtydliga tillståndsparagrafen i lag om färdtjänst och att det är lågt hängande frukt att göra så. Det innebär att orienteringssvårigheter skrivs in i lagen tillsammans med svårigheter att anlita kollektivtrafik.

Ministern meddelade att frågan fortfarande bereds av departementet och att han inte kan säga mer i nuläget.

Några avslutande minuter ägnades också åt frågan om högtalarutrop på stationer och att ledsagning måste vara möjlig även vid tillfälliga trafikstörningar, såsom planerade banarbeten.

Förbundsstyrelsemötet den 26-27 oktober

På Förbundsstyrelsens sammanträde i oktober antogs bland annat riksförbundets budget och verksamhetsplan för år 2024. På dagordningen fanns också förslag på nya stadgar och ett intressepolitiskt program, som styrelsen beslutade att skicka ut på remiss i organisationen. Dessa kommer senare bli handlingar till kongressen.

Några rader från kanslichef Ulrika Norelius

Vi har precis avslutat arbetet med att upphandla ny företagshälsovård för rikskansliet och alla som är anslutna till löneservice. Vi har fått in och studerat flera olika anbud och i slutfasen har vi även besökt de två kandidater som var med i slutprocessen. Mer information om detta kommer när alla avtal är underskrivna. Vårt nuvarande avtal med Falk, före detta Previa, gäller till den 31 december 2023.

Så här års pågår också en del arbete tillsammans med våra revisorer som kommer besöka oss under december. De har då alltid ett antal frågor till ledningen som de vill ha skriftligt besvarade innan sitt besök hos oss. Dessa är nu inskickade och vi ser fram mot mötet i december. I övrigt har jag hunnit med att besöka en av alla härliga lokalföreningar och också dela med mig och få del av andra kanslichefers erfarenheter i ett nätverk via Ideell Arena. Ett annat möte vi ser fram emot är det kommande mötet i förbundsstyrelsen. Som vanligt har vi producerat en hel del handlingar inför detta.

Några siffror från vårt medlemsregister

Siffrorna nedan är per den 15 november.
Antalet medlemmar: 11.297 (målet för 2023 är 11.500)
Synskadade: 8.184 Stödjande: 3.113

Antal medlemskap: 11.946
Antal nya medlemskap 2023: 1.628
Synskadade: 1.166 Stödjande: 462

Viktiga datum under december och januari

5-6 december Förbundsstyrelsemöte
11 december Träff med Liberalernas Johan Pehrson
15 december Julavslutning - Rikskansliet
4 januari Internationella punktskriftsdagen
17 januari Träff med Centerpartiets Muharrem Demirok
23 januari Förbundsstyrelsemöte (vision och framtidsspaning)
25 januari Arbetsutskottsmöte (interna stöd 2024)