Brokiga Blad Nr 2 2025
Brokiga Blad
Från SRF Stockholms Stad
Nr 2, maj 2025
Innehåll
Ordföranden har ordet: Meningen med föreningen
Detta hände på årsmötet
Den nya styrelsen
Lena är föreningsveteran
Mathilda vill nå fler yngre medlemmar
Mikael är känd i föreningen men ny i styrelsen
Margareta är ny arbetsledare
Veronica vill jobba för syntolkning
Ny bok om föreningen Unga med Synnedsättning
Lyrik till alla
Robot levererar mat på Södermalm
Ny VD på Iris Förvaltning
Välkommen på torsdagscaféer och pubar
Ta chansen att påverka höstens studieprogram
Tidig start för vår engelskacirkel
SRF Stockholms stad stöttar synskadade i Afrika
Turbulens i förbundsstyrelsen
Två profiler ur tiden
Syncentralen i regionens regi
Kontakta kansliet
Kontakta styrelsen
Vill du skänka ett bidrag till SRF Stockholms stad
Redaktionella uppgifter
Ordföranden har ordet: Meningen med föreningen
Det är alltid nödvändigt att tänka igenom varför vi ställer upp och arbetar i vår organisation. Man ska ha fokus på vad som är viktigast. Målet för vår förening är att vi synskadade stockholmare ska kunna leva som andra stockholmare.
Våra medlemmar ska känna sig välkomna till alla våra aktiviteter. Tillsammans med andra i samma situation, lär vi oss det bästa sättet att klara av livet.
Förutsättningar för en väl fungerade förening, är kompetens att ordna medlemsaktiviteter, bedriva intressepolitik och att sköta administrativa frågor. Vi som andra behöver ha framgångar att glädja oss åt. Låt mig nämna tre saker:
- Vi jobbade hårt och lyckades rädda vårt kommunala Anslag, som var hotat.
- Vi har startat ett volontärprojekt.
- Antalet medlemmar steg med 25 stycken år 2024.
Inom området påverkan prioriterar vi färdtjänst, ledsagning, rehabilitering, arbete och försörjning samt digital inkludering. Och visst är färdtjänsten en regional fråga. Men i Stockholm ska färdtjänstchaufförerna våga köra oss mest överallt. Det har kommunen bestämt, men många chaufförer vet inte om det. Det händer att de vägrar köra oss till platser som egentligen är OK, eftersom de är rädda för böter.
Framåt verkar vi, inom Stockholm stad, för att de riktlinjer för delaktighet som antagits, också ska blir verklighet. Ja, vi har rätt till utbildning, arbete och bostäder. Och flera andra saker. Kommunfullmäktige har beslutat så. Och vår uppgift är att arbeta för att alla de fina skrivningarna ska genomföras.
SRF Stockholms stads framtid handlar bland annat om att skaffa större resurser. Vår ekonomi måste bli bättre. Och samtidigt vore det bra, om vi blir fler medlemmar. Jag ser framför mig att vi ska genomföra fler projekt och hyra ut Gotlandssalen mycket mer. Givetvis ska vi kunna genomföra alla våra egna aktiviteter där, men det finns åtskilligt med tid, då andra kan vara där, och givetvis betala för det.
Vi behöver bli bättre på att övertyga människor att stödja oss ekonomiskt. Liksom att komma ihåg föreningen i sina testamenten.
Återigen, vi ska kunna leva som andra i Stockholm. Till vårt förfogande har vi medlemmarna, personalen och volontärerna. Och inte minst den nyvalda styrelsen.
Kaj Nordquist, ordförande SRF Stockholms stad
Detta hände på årsmötet
SRF Stockholms stads årsmöte genomfördes på kvällen torsdagen den 20 mars. Röstlängden upptog 42 medlemmar. Till att leda mötet valdes kommunpolitikern Leni Philip (C).
Två personer, Kaj Nordquist och Gunnar Sandström, förärades Synskadades Riksförbunds guldnål för 25 år med förtroendeuppdrag.
Styrelsens verksamhetsberättelse gicks igenom. Några kommentarer och frågor gjordes. Därefter lades berättelsen med godkännande till handlingarna. Bokslutet fastställdes och styrelsens ledamöter beviljades ansvarsfrihet för år 2024.
Kaj Nordquist omvaldes som föreningens ordförande för ytterligare ett år. Beträffande val av styrelseledamöter på två år fanns sju kandidater. Det blev sluten omröstning, och därefter utsågs Mathilda Vedel Düring, Veronica Hanell, Mikael Rasmark och Lena Nisula Wester, alla nyval. På ett fyllnadsval efter Lillemor Högselius på ett år utsågs Margareta Åsén Johansson, även det ett nyval. Många nya i styrelsen nu alltså!
Det anmäldes att uppgiften som auktoriserad revisor köps från firman Moore Allegretto, och till verksamhetsrevisor valdes Viviann Emanuelsson med Gunnar Sandström som ersättare.
Till valberedning för det kommande året utsågs Viviann Emanuelsson, sammankallande, Lillemor Högselius och Anne Mondotter. Årsmötet valde också 18 ombud till SRF Stockholm Gotlands årsmöte.
En rapport lämnades om ändring av stadgarna med anledning av beslut som togs på Synskadades Riksförbunds kongress 2024. Rapporten godkändes och de nya stadgarna bekräftades därmed av årsmötet.
En motion hade inlämnats av Berit Andersson avseende föreningens kapitalförvaltning. Hon föreslog:
- Att Styrelsen tar fram och fattar beslut om riktlinjer för Föreningens val av kapitalplaceringar.
- Att dessa riktlinjer specificerar vilka placeringar som accepteras avseende:
fondtyp, region, branscher, risknivå, hållbarhetskrav, förvaltningsavgifter samt exkludering av vissa områden som inte kan accepteras till exempel ”bit coins”.
- Att uppföljning och rådgivning sker tillsammans med aktuell Kapitalförvaltare med regelbundenhet, vilket fastställs i riktlinjerna.
- Att notera i riktlinjerna vilka extraordinära händelser som behöver påkalla ett agerande från Styrelsen.
- Att om ytterligare personer har bidragit till Styrelsens placeringsbeslut, ska det framgå av protokoll, samt personens kompetens och befogenhet.
Styrelsen framförde i sitt svar att man arbetar enligt motionens anda, och ville därför anse den besvarad och att inga åtgärder behövde vidtagas. Efter diskussion jämkade sig styrelsen med motionären, och årsmötet beslutade att bifalla motionen.
Årsmötet antog ett uttalande i form av en skrivelse till trafikdirektör Gunilla Glantz. Skrivelsen hade rubriken "Dialog med trafikkontoret önskas". Här föreslås att trafikkontoret bjuder in oss till en träff där vi kan diskutera lämpliga former för ett närmare samråd.
I samband med mötets avslutning avtackades de fem avgående styrelseledamöterna Marie Bergström, Joakim Centervik, Carola Gioti, Lillemor Högselius och Mattias Lundberg. Av dessa var det dock bara Carola och Mattias som fanns på plats vid årsmötet. Birgitta Lindén och Gunnar Sandström avtackades för sin tid i valberedningen. Därefter förklarade föreningens omvalda ordförande Kaj Nordquist mötet avslutat.
Den nya styrelsen
Kaj Nordquist omvaldes alltså som ordförande vid årsmötet. Till vice ordförande har urban Fernquist utsetts, och kassör är Gunilla Thomsson. Ny arbetsledare för personalen är Margareta Åsén Johansson. I övrigt ingår Veronica Hanell, Mikael Rasmark, Pia Stenberg, Mathilda Vedel Düring och Lena Nisula Wester i den nya styrelsen.
Redaktören har pratat med de nya i styrelsen och de presenteras nedan.
Lena är föreningsveteran
Lena Nisula Wester är född 1960 och kommer från Gästrikland. Hon har genom åren haft många föreningsuppdrag. Det började redan i Unga Synskadade (US) där hon bland annat under en tid var ordförande i CWUX-distriktet (CWUX är länsbokstäver för Uppsala, Dalarna, Västmanland och Gävleborgs län). Hon har ingått i riksförbundets valberedning och granskningsutskott. Hon har också haft flera olika anställningar inom SRF-organisationen. Och också varit kanslichef för SRF Stockholms stad under en kortare period.
Varför ville hon gå med i styrelsen?
- Jag bör ha tid eftersom jag är i slutet av arbetslivet, och jag har bred erfarenhet från synskaderörelsen, säger hon. Jag tycker att lokalföreningen är roligare än distriktet. Mitt hjärta brinner mer för lokalföreningen.
Sedan 2016 har Lena jobbat inom SRF med att hålla i riksförbundets punktskriftskurser. Tidigare har hon bland annat jobbat med kvinno- och jämställdhetsfrågor på SRF, och var då med och tog fram det första nordiska programmet för kvinnoarbete.
Lena har också länge varit engagerad i stadens funktionshinderråd:
- Tillgänglighet och trafik är viktiga frågor som jag vill jobba med, säger hon.
Mathilda vill nå fler yngre medlemmar
Nyvald i styrelsen är Mathilda Vedel Düring. Hon är yngst i styrelsen med sina 32 år.
- Jag vill vara med och bidra till att få in yngre medlemmar. Samtidigt vill jag lära mig mera om styrelsearbete, säger hon.
Mathilda har ledarhund. Hon har varit med i Unga med Synnedsättning (US), och har bland annat jobbat som ungdomsledare där.
I SRF Stockholms stad har hon sedan en tid varit med och ordnat våra pubar.
- Jag har också gått våra studiecirklar i engelska och korgflätning, berättar Mathilda.
Och hon ser fram emot sitt styrelsearbete:
- Jag är en glad och driven person och ser fram emot att jobba i styrelsen, säger Mathilda Vedel Düring.
Mikael är känd i föreningen men ny i styrelsen
Mikael Rasmark har hjälpt till en hel del under våra föreningsaktiviteter, bland annat vid pubarna. Han har också en teknisk kompetens som föreningen redan haft står nytta av.
- Jag har tekniska kunskaper inom både datateknik och ljudteknik. Tänkte att jag kanske kunde göra någon nytta i styrelsen, säger han.
Mikael föddes på Öland år 1957, men är uppvuxen i Ronneby i Blekinge. Eftersom han var synskadad hamnade han på Tomtebodaskolan, som var en specialskola för synskadade som låg i Solna.
- Tomteboda tyckte jag bra om, säger Mikael. Jag började i fjärde klass där.
Efter Tomteboda gick han tekniskt gymnasium i Blekinge med inriktning på radioteknik. Han blev också aktiv i Unga Synskadade (US). På 1990-talet flyttade han till Mjölby, och senare hamnade han i Stockholm. Han är utbildad massör, och har drivit eget företag i 30 år.
I Stockholm blev det olika engagemang i föreningen. Och nu är han alltså också med i styrelsen.
Margareta är ny arbetsledare
En av våra nya styrelseledamöter är Margareta Åsén Johansson. Hon är 76 år och är nu med i SRF Stockholms stads styrelse för första gången. Men hon har stor erfarenhet av SRF.
- Jag har varit med i intressepolitiska gruppen några år. Jag vill gärna jobba med intressepolitik, säger Margareta.
Hon har alltid haft en synskada, men med åren har synen försämrats och nu har hon bara en liten synrest kvar. Margareta växte upp i Härnösand men flyttade till Stockholm efter studentexamen.
- Jag började läsa statskunskap på universitetet. Det var mycket att läsa. Litteraturen hade jag på rullband, berättar hon.
Hon fick jobb på Statistiska Centralbyrån (SCB). Efter ett tag så började hon studera på socialhögskolan, och sedan återkom hon till SCB som personalkonsulent. Hon arbetade också en tid på Synskadades Riksförbund.
Margareta bor i Älvsjö. Hon har två söner och fyra barnbarn. Yrkeslivet avslutade hon med många år som kanslichef på vårt distrikt SRF Stockholm Gotland. Hon gick i pension därifrån år 2013.
Sedan har hon länge varit aktiv i funktionshinderrådet i sin stadsdel. Men att hon skulle gå med i SRF Stockholms stads styrelse var ingen självklarhet:
- För mig var det viktigt att det var ett fyllnadsval på ett år, säger hon. Jag tar ett år i taget. Men jag vill vara aktiv.
När Urban Fernquist önskade sluta som arbetsledare för personalen så tyckte den nya styrelsen att Margareta var hans naturliga efterträdare. Hon har den kunskap och erfarenhet som krävs.
Veronica vill jobba för syntolkning
En annan av våra nya styrelseledamöter är Veronica Hanell. Hon är 49 år:
- Jag är född och uppvuxen i Västervik. Men hittade kärleken och flyttade till Kungsängen för ungefär fem år sedan, berättar Veronica.
Hon gillar att läsa och skriva, och umgås med kompisar. Hemma har hon fyra katter. Och går gärna på hockey och fotboll:
- Vill gärna gå, men det är dåligt med syntolkning, säger hon. Detta vill jag arbeta med för att förbättra.
Även om Veronica är ny i SRF Stockholms stads styrelse så har hon en hel del SRF-erfarenhet:
- Jag satt som vice ordförande i SRF Västervik under ganska många år, och har också varit med i styrelsen för SRF Kalmar län, berättar hon.
Dessutom är Veronica också med i styrelsen i SRF Järfälla-Upplandsbro. Hur kom det sig då att hon kom med även i SRF Stockholms stads styrelse?
- Det var att jag blev tillfrågad av valberedningen. Jag kände att om jag kan göra någon nytta så och bidrar jag gärna. Jag är en lagmänniska, säger Veronica Hanell.
Ny bok om föreningen Unga med Synnedsättning
Unga med Synnedsättning (US), eller Unga Synskadade som föreningen ursprungligen hette, firar i år sitt 50-årsjubileum. Som ett led i firandet har en bok skrivits om föreningens historia. Författare är Peter Tjernberg:
- Uppdraget drog igång intensivt från april 2024, säger Peter. Boken handlar inte bara om US, utan den behandlar också förhistorien och sätter in det som skett i ett samhällssammanhang.
Jag träffar Peter Tjernberg i den studio som finns på SRF-kansliet på Sandsborgsvägen 52 i Enskede. Här pågår inläsning av boken. Inläsare är Tomas Bolme:
- Jag har haft en lång relation till synskadade, säger Bolme. Jag har nog läst in ungefär 300 böcker. Och jag började här på Sandsborgsvägen.
Peter Tjernberg hoppas att boken ska ingjuta mod i läsarna:
- Man kan förändra, säger han. Saker och ting händer inte bara, utan vi kan påverka vad som händer.
Peter Tjernberg är 39 år, och bor i Sundsvall. Han är mycket intresserad av synskaderörelsens historia. Han är också ledamot i SRF:s förbundsstyrelse.
Boken kommer att lanseras på den jubileumsvecka som US ordnar på Almåsa i juni. Då blir det riksstämma, jubileumsfest och alltså också boksläpp.
Håkan Thomsson
Lyrik till alla
På initiativ av Desideria Jungelin, som leder vår lyrikcirkel, har SRF Stockholms stad genomfört ett projekt vi kallar "Skriv och utforska poesi". Projektet har gått ut på att ta fram ett studiematerial på detta tema. Vi vill att materialet ska inspirera till nya cirklar eller självstudier, men även visa den kraft som finns i studiecirkeln som idé: Att samlas kring ett ämne som man vill lära sig mer om, skapa något tillsammans och utvecklas i en trygg gemenskap. Desideria har dokumenterat cirkelns arbete och process i detta studiematerial som vi hoppas kommer att användas även i andra distrikt och lokalföreningar som vill starta lyrikcirklar.
För att visa på bredden i vårt arbete och studiecirkelns möjligheter att skapa gemenskap och kreativitet har studiematerialet skickats ut till alla medlemmar, så vi kan sträcka på oss och känna oss stolta tillsammans över vad vi kan åstadkomma i vår förening. Tyvärr har flera medlemmar fått materialet i en form som är svår att läsa vilket vi förstås beklagar. Men det går bra att kontakta SRF Folkbildning om man vill ha det på ett annat läsmedia. E-posta srffolkbildning@srf.nu eller ring
08-39 90 07 (telefontid 10:00-11.30 tisdagar och torsdagar).
Eva Hildursmark
Robot levererar mat på Södermalm
Torsdagen den 13 mars började robotar leverera mat på Södermalm.
Roboten är en fyrkantig låda på uppskattningsvis 50 x 70 centimeter i omkrets med sex hjul. Den är låg, i knähöjd ungefär, men har en vimpel som sticker upp någon dryg meter. Den blinkar och ger ljud ifrån sig. Ljudet är ett upprepat pip med hög frekvens och ganska låg volym. Jag misstänker att den kan vara svår att höra. Den kan själv upptäcka hinder och människor. Den kan ge röstmeddelanden men man kan inte prata med den.
Denna typ av robotar ska nu leverera mat åt Foodora där man som kund låser upp den med hjälp av sin app. Roboten kan alltså ta sig fram på gator, passera övergångsställen, och klarar trottoarkanter. Den kan dock inte gå i trappor. Den har en körhastighet på högst 6 kilometer i timmen. Tanken är att liknande robotar ska sköta matleveranser på fler ställen framöver.
Håkan Thomsson
Ny VD på Iris Förvaltning
Hampus Wännerdahl är ny VD för Iris Förvaltning AB. Han efterträder Lotta Malkar, som varit VD sedan år 2017.
Iris Förvaltning är synskaderörelsens företagsgrupp som ägs till 100 procent av Synskadades Stiftelse. Almåsa ligger under Iris Förvaltning. Det finns andra företag med namnet Iris, exempelvis Iris Hjälpmedel, men de ägs inte längre av Iris Förvaltning.
Hampus Wännerdahl är född 1981 och uppvuxen i Västervik. Han läste till civilekonom vid internationella handelshögskolan i Jönköping, och studerade bland annat två terminer i Sydamerika. Han har själv en synskada, och var med och bildade branschföreningen LHON Eye Society 2012. Där var han ordförande i några år. Han kom till Stockholm för arbetsmarknadens skull, och har bland annat tidigare arbetat på TeleNor. År 2020 kom han in som ledamot i Iris Förvaltnings styrelse.
Hampus Wännerdahl tillträdde tjänsten som VD för Iris Förvaltning den 1 mars. Vad ser han framför sig i det nya jobbet?
- Det är spännande att utveckla Enskedeområdet där Iris Förvaltning äger fastigheter, säger han.
En annan av Iris Förvaltnings verksamheter är en redovisningsbyrå:
- Här har vi en fin nisch mot stiftelser, och där bör vi kunna växa, säger Hampus Wännerdahl.
De senaste åren har Iris Förvaltning haft ett särskilt verksamhetsområde benämnt "synkunskap". Det började med att göra en syn- och hörselinstruktörsutbildning efter att denna lagts ner av Hagabergs folkhögskola. Sedan har man sålt synkompetensutbildning till syncentraler och företag. Synskadades Stiftelse beviljade projektmedel till rehabiliteringsinsatser för synskadade, och ett antal sådana kurser har genomförts på Almåsa. Men nu är projektmedlen slut, och hela verksamhetsområdet synkunskap är hotat.
- Vi skulle helst se att SRF tar över rehabiliteringsverksamheten, Säger Hampus Wännerdahl. Sådana diskussioner pågår.
Välkommen på torsdagscaféer och pubar
Ungefär en gång i månaden ordnar vi torsdagscaféer i Gotlandssalen som ligger på Gotlandsgatan 44 på Södermalm.
Tiden är kl. 13.00-15.00. Ingen föranmälan krävs. Fika finns att köpa på plats, och ett enklare program ordnas vid varje tillfälle.
Nästa torsdagscafé äger rum den 22 maj. Därefter är det den 12 juni som gäller.
Vi ordnar dessutom regelbundet pubkvällar i Gotlandssalen, fredagar kl. 17.00-22.00. Alkoholhaltiga och alkoholfria drycker, snacks och pizzabitar finns alltid till försäljning. Ingen föranmälan krävs. Nästa pub blir den 9 maj, och sista puben för säsongen blir den 13 juni.
Vid puben den 9 maj finns möjlighet för en begränsad grupp att delta i vinprovning. Kl. 18.00 provas fyra vita viner under ledning av Göran Ringblom. Priset är 200 kr som erläggs kontant på plats. Tyvärr kommer Brokiga Blad ut i senaste laget, men är du intresserad att delta så ring kansliet på tfn 08-452 22 00 och hör om det finns någon plats kvar. Om inte annat kan du kanske sätta upp dig på en reservlista.
Ta chansen att påverka höstens studieprogram
Vill du starta en ny studiecirkel? Kanske har du länge drömt om att lära dig mer om ett visst ämne som du är intresserad av, eller kanske har du stora kunskaper inom något område och vill dela med dig till andra medlemmar i föreningen? I så fall ska du inte tveka att höra av dig till oss. Vi samarbetar med ABF Stockholm, och det finns alla möjligheter för dig att anordna en studiecirkel i SRF Stockholms Stads regi och i våra lokaler.
Du måste inte ha några expertkunskaper. Ofta räcker det att du och dina studiekamrater är nyfikna och vill lära er mer om det ämne ni vill studera. Det finns en uppsjö av studiematerial på olika media och mer går att producera. Du kan också delta i ABF:s kurser för cirkelledare om du håller i en cirkel hos oss i SRF. Ta chansen och lär för livet!
Studieansvarig är Eva Hildursmark, tfn 08-452 22 02,
e-post eva.hildursmark@srfstockholm.se
Tidig start för vår engelskacirkel
Vår populära engelskacirkel kommer att starta redan måndagen den 25 augusti eftersom cirkelledaren är upptagen på annat håll några veckor under höstterminen. Det här är cirkeln för dig som vill bättra på dina kunskaper i engelska. På ett lättsamt sätt lär vi oss mer om språket tillsammans. Vi diskuterar texter vi läst och mycket annat.
Praktisk information:
Tid: Måndagar kl. 13.00-15.30
Start: 25 augusti, 8 ggr
Deltagaravgift: 500 kronor
Cirkelledare: Maria Prigorowsky
Anmäl dig senast fredag 22 augusti: Tel: 08-452 22 00,
e-post anmalan@srfstockholm.se
SRF Stockholms stad stöttar synskadade i Afrika
Sedan länge har SRF Stockholms stad stöttat synskadade i Afrika genom ett samarbete med African Union of the Blind (AFUB). Det har handlat om att utbilda förtroendevalda, anställda och medlemmar i påverkansarbete och att bevaka mänskliga rättigheter med utgångspunkt från FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Tidigare har vi gjort riktade insatser i Uganda, Ghana och Namibia. Sedan år 2023 stöttar vi synskadeorganisationerna i Botswana, Etiopien och Gambia. Projektet finansieras till största delen av den svenska statens biståndsmedel, men med en ekonomisk egeninsats från både Synskadades Riksförbund och SRF Stockholms stad. En arbetsgrupp inom föreningen, den så kallade AFUB-gruppen, följer projektet kontinuerligt, och vi har digitala avstämningar med våra partnerorganisationer ungefär en gång per månad. Vårt nuvarande projekt var tänkt att pågå till och med den 31 december år 2027, men nu är situationen mycket oklar.
Redan i fjol våras annonserade regeringen att en översyn av biståndspolitiken skulle göras. Sedan följde många månader av osäkerhet. År 2024 avslutades alla projektaktiviteter den 31 oktober. Sedan dess har de inte kunnat återupptagas.
Men i april meddelades vi att det nu finns pengar för projektet för en begränsad tid. Det gäller bara fram till och med juni i år. Hela den svenska biståndspolitiken håller på att förändras drastiskt, och vi vet inte om vårt projekt kan fortsätta överhuvudtaget. Situationen är mycket frustrerande för alla inblandade, och särskilt för våra synskadade vänner i Afrika.
Turbulens i förbundsstyrelsen
SRF:s nya förbundsstyrelse, som valdes vid kongressen 2024, har drabbats av flera avhopp. Tre ledamöter lämnade i protest i februari på grund av oenighet om SRF:s delegationsordning. Den frågan handlar i grunden om hur SRF ska styras. Ska SRF vara en kanslistyrd organisation eller en organisation där förtroendevalda styr. Majoriteten i förbundsstyrelsen förordade det sistnämnda, och då valde alltså tre ledamöter att lämna sina uppdrag. Ytterligare en ledamot lämnar nu styrelsen då hon fått anställning inom organisationen.
Riksförbundets valberedning vill nu ha in nomineringar inför fyllnadsvalen som ska ske i oktober i år. När namn lämnas till valberedningen ska kandidaten som föreslås vara tillfrågad och ha tackat ja till att kandidera. För att intervjuer med alla kandidater ska hinna göras, och för att valberedningen ska kunna presentera sitt förslag i handlingarna till det extra organisationsrådet den 17 oktober. Så behöver valberedningen ha in alla förslag senast den 31 augusti.
Valberedningen söker personer som har kompetens och engagemang för att leda SRF in i framtiden. Vill du diskutera något med valberedningen så är du välkommen att höra av dig! Valberedningen består av:
- Torbjörn Sjörén, sammankallande, 070 940 58 62
- Ulla Bergeros, 070 699 77 00
- Maria Sjötång, 070 250 62 55
- Tomas Wallén, 073 368 95 74
- Anita Andersson, 076 171 43 63
- Elisabeth Ravstis, 070 512 22 87
Senast den 31 augusti ska kandidatförslag lämnas på e-post till valberedningen@srf.nu
Ange namn, telefonnummer och e-postadress till kandidaten. Det är också viktigt att lämna en motivering till varför just denna kandidat bör väljas.
Två profiler ur tiden
Två SRF-profiler har lämnat oss. Sven-Erik Pihlström gick bort i mitten av mars, och ett par veckor senare nåddes vi av beskedet att även Monica Söderberg avlidit till följd av en elakartad cancer.
Sven-Erik Pihlström har under många år hållit i våra korgflätningscirklar. Dock drog han sig tillbaks för ett par år sedan av hälsoskäl. Sven-Erik Pihlström blev 87 år.
Monica Söderberg var musiker och sångare, och har givit ut flera skivor. Hon blev 66 år. Vi är många som njutit av hennes framträdanden bland annat på torsdagscaféer och i andra SRF-sammanhang. Hon höll också genom åren i ett antal studiecirklar hos oss. Hon vann synskadades melodifestival 2004 med "Vad betyder ögonen?" som hon själv skrivit och framförde. Synskadades melodifestival var en kultursatsning som genomfördes som ett engångsevenemang vid SRF:s kongress år 2004.
Vi är många som minns Sven-Erik Pihlström och Monica Söderberg med stor saknad. SRF Stockholms stad har sänt blommor till deras begravningar.
Syncentralen i regionens regi
Sedan den 1 mars i år så har syncentralen återgått i Region Stockholms regi efter att tidigare ha drivits av ett privat företag.
Enligt Hamaddah Mansour på SRF Stockholm Gotland så
har personalen varit mycket upptagna av detta skifte. Men det mesta ska rulla på som vanligt. Dock kan man inte ha direktkontakt med personalen via
e-post. SRF Stockholm Gotland jobbar för att ta reda på orsaken och vad som går att göra åt detta.
Nytt telefonnummer till syncentralen är 08-123 68 900 (växel), och en användbar e-postadress är stockholmssyncentral.slso@regionstockholm.se
Besöksadressen är som tidigare Fleminggatan 48, med reception på 3 trappor.
Kontakta kansliet
Ring på tfn 08-452 22 00 eller mejla till kansli@srfstockholm.se
Anmälningar:
e-post: anmalan@srfstockholm.se, tfn: 08 452 22 00.
Hemsida: www.srf.nu/stockholm
Ring infotelefonen, med aktuellt som är på gång: 08-452 22 06
Du kan också kontakta personalen direkt på personal@srfstockholm.se
eller fornamn.efternamn@srfstockholm.se
Du som vill boka Gotlandssalen kan ringa kansliet på 08 452 22 01, eller e-posta till boka@srfstockholm.se
Vi som jobbar på kansliet är:
Madeleine Fredriksson, medlemsregister och fonder, 08 452 22 04
Eva Hildursmark, ombudsman medlemsfrågor och studier, 08 452 22 02
Sandra Olofsson, administration och arbetsbiträde, 08 452 22 09
Annica Stigson, administration, Gotlandssalen, 08 452 22 01
Håkan Thomsson, ombudsman intressepolitik, 08 452 22 07
För ekonomitjänster anlitas Anna Asp, e-post: anna.asp@srfstockholm.se
OBS! Kansliet har sommarstängt veckorna 28-30. Kansliet är alltså stängt från och med lördag den 5 juli, och öppnar igen måndag den 28 juli.
Kontakta styrelsen
Styrelsens e-postadress är: styrelsen@srfstockholm.se.
Ordförande Kaj Nordquist nås på 070 580 42 94.
Arbetsledaren Margareta Åsén Johansson nås på 070 747 17 42
Övriga styrelseledamöter är:
Mathilda Vedel Düring, 073 305 23 96
Urban Fernquist, 072 506 81 81
Veronica Hanell, 070 673 06 77
Mikael Rasmark, 070 280 07 99
Pia Stenberg, 073 872 98 67
Gunilla Thomsson, 070 209 92 98
Lena Nisula Wester, 070 610 60 85
Vill du skänka ett bidrag till SRF Stockholms stad
I många år har våra kostnader överstigit våra intäkter. Alla som kan och vill är välkomna att stötta föreningen med en gåva.
Sätt gärna in ett bidrag på vårt plusgiro: 96 78 70-7
Redaktionella uppgifter
Brokiga Blad är en medlemstidning för Synskadades Riksförbund Stockholms stad, Gotlandsgatan 44, 1 halvtrappa ned, 116 65 Stockholm. SRF Stockholms stad är en lokalförening som omfattar kommunerna Stockholm och Ekerö. Manusstopp för nästa nummer är tisdag den 5 augusti 2025.
Ansvarig utgivare: Kaj Nordquist
Redaktör: Håkan Thomsson, 08-452 22 07
Layout: Sandra Olofsson
Produktion av detta nummer: EMB-Konsult AB (punktskrift), Tundell & Salmson (daisy), SRF Stockholms stad (svartskrift samt e-post och webb).