Studiecirklar vårterminen 2023

Här är vårens studiecirklar. Studieprogrammet genomförs i samarbete med ABF Stockholm. Ytterligare cirklar kan komma att startas senare.

Till följande cirklar kan anmälan göras från och med

onsdagen den 7 februari kl. 09.00

- Sömnad, tisdagar kl. 10 respektive kl. 14
- Androidtelefon med Talkback och Google Assistant, tisdagar kl. 14
- Skriv och utforska poesi, varannan tisdag kl. 18
- Stickning kvällstid, tisdagar kl. 18           
- Stickning dagtid, onsdagar kl. 14
- Korgflätning, onsdagar kl. 12.30 respektive kl. 17
- Ljudbearbetning med appen Hokusai, onsdagar kl. 17.30
- Mindfullness nybörjare, torsdagar kl. 17.30
- Mindfulness fortsättning, torsdagar kl. 18

Anmälningsrutiner

Många av våra studiecirklar är väldigt populära, och det är vi såklart både glada och stolta över. För att så många som möjligt ska få plats och för att undvika orättvisor har vi därför fasta anmälningsrutiner inför cirkelstarten.

Första dag för anmälningar till vårens cirklar är onsdagen den 7 februari kl. 09.00. Anmälningar som görs före detta datum och klockslag, oavsett om de görs via mejl eller telefon, kommer att räknas som ogiltiga och raderas.

Anmälningarna är personliga och en deltagare kan alltså inte anmäla någon annan än sig själv till en cirkel.

Vi skickar inte ut några skriftliga bekräftelser, utan du får besked i samband med din anmälan. Om en cirkel blir inställd får du förstås besked om detta.

Vi vill att du meddelar oss om du hoppar av från en cirkel eftersom vi då kan kalla in en reserv.

Anmälningar till samtliga cirklar görs endast på

tel: 08-452 22 00 eller via
e-post: anmalan@srfstockholm.se.

Använd alltså inte våra direktanknytningar eller personliga e-postadresser när ni vill anmäla er till cirklarna. I och med din anmälan godkänner du att cirkelledaren får ta del av din e-postadress och/eller telefonnummer.

Avgiften för att delta i våra cirklar varierar något. I vissa cirklar tillkommer kostnad för material. För deltagare som inte är medlemmar i SRF tillkommer en avgift på 250 kronor. Cirklar i SRF-ämnen och rehabilitering är kostnadsfria. Du kan betala med kort eller swisha in din deltagaravgift till: 123 644 11 58, skriv cirkelns namn i meddelandefältet. Alternativt kan du betala till plusgiro: 96 78 70-7. Skriv ditt namn samt vilken cirkel det gäller. Det går även bra att betala med kontanter.

Om du är nyfiken men osäker på om en viss cirkel är något för dig, kan du vara med och prova gratis två gånger. Meddela oss om du hoppar av så vi kan kalla in reserver.

Kurslitteraturen är gratis och finns på Daisy, storstil och punktskrift. Du kan få grundboken på två valfria media om du har behov av detta.

Om inget annat anges hålls cirklarna i Gotlandssalen, Adress: Gotlandsgatan 44 på Södermalm, en halvtrappa ned. Hiss finns.

OBS! Ny portkod varje termin.


Mer om vårens cirklar:

Sömnad: Sömnadscirkeln är till för dig som vill bättra på kunskaperna när det gäller att sy, sy upp eller ändra kläder. Det går bra att sy även om du ser dåligt eller inte alls. Vi erbjuder 2 grupper.

Förmiddagsgruppen
Tid: Tisdagar kl. 10-13.30
Start: 20 februari, 10 gånger
Deltagaravgift: 500 kronor + material
Cirkelledare: Maud Häger Norberg och Margret Grönkvist.

Eftermiddagsgruppen
Tid: Tisdagar kl. 14.00-17.30
Start: 20 februari, 10 gånger
Deltagaravgift: 500 kronor + material
Cirkelledare: Maud Häger Norberg och Margret Grönkvist.

Lär dig mer om din androidtelefon med Talkback och Google Assistant: Vill du lära dig mer om hur du får ut så mycket som möjligt av din androidtelefon med talstöd och förstoring? Då är detta cirkeln för dig. Vi går igenom såväl grundläggande funktioner som hur du bäst använder appar som Kivra, Legimus, 1177 med mera. Vi övar tillsammans och kan även få personlig instruktion. Du måste ha Talkback och Google Assistant aktiverad i din telefon, liksom bank-ID och Swish. Kom ihåg att ta med dig hörsnäckor. Om du vill kan du ta med dig en seende vän som kan berätta vad som syns på just din skärm, men cirkelledaren hjälper också till med detta.

Tid: tisdagar kl. 14-16.30
Start: 5 Mars, 10 gånger
Ingen deltagaravgift
Cirkelledare: Pontus Falk

Skriv och utforska poesi: Tillsammans läser och skriver vi olika typer av lyrik: rimmad vers, politisk poesi, talad poesi med mera. Cirkeln passar både för nybörjare och mer erfarna poeter.

Tid: Tisdagar kl. 18.00-20.30, obs varannan tisdag
Start: 23 april, därefter enligt följande: 7 maj, 21 maj, 4 juni, 18 juni.
Deltagaravgift: 300 kronor
Cirkelledare: Desideria Jungelin

Stickning kvällstid: Cirkeln vänder sig till dig som vill lära dig sticka från grunden, men också till dig som kanske har stickat förut och vill få hjälp och inspiration till att komma igång igen.

Tid: tisdagar kl. 18.00-20.30
Start: 13 februari, 10 gånger
Deltagaravgift: 500 kr + material
Cirkelledare: Anitha Svensson

Stickning dagtid: Cirkeln vänder sig till dig som vill lära dig sticka från grunden, men också till dig som kanske har stickat förut och vill få hjälp och inspiration till att komma igång igen.

Tid: Onsdagar kl. 14.00-16.30
Start: 14 februari, 10 gånger
Deltagaravgift: 500 kronor + material
Cirkelledare: Dominique Lunnerdal

Korgflätning: Kom och prova på ett hantverk med gamla anor. I denna cirkel får du lära dig att göra olika slags korgar lämpliga för fest och vardag. Vi erbjuder 2 grupper.

Eftermiddagsgruppen
Tid: Onsdagar kl. 12.30-16.00
Start: 14 februari, 10 gånger
Deltagaravgift: 500 kronor + material
Cirkelledare: Dane Zetterwall

Kvällsgruppen
Tid: Onsdagar kl. 17.00-20.30
Start: 14 februari, 10 gånger
Deltagaravgift: 500 kronor + material
Cirkelledare: Dane Zetterwall

Ljudbearbetning med appen Hokusai: Vill du kunna klippa och mixa ihop olika ljudinspelningar? Med appen Hokusai kan du få din egen studio i fickan. Hokusai gör det möjligt att spela in, importera, klippa och redigera ljud i mobilen. Du kanske vill kunna sjunga in en låt till en karaokebakgrund och lägga på stämmor, lägga på bakgrundsmusik eller ljudeffekter till en inspelning eller klippa en ljudfil och ta bort saker som du inte vill ha med. Vi kommer gå igenom Hokusai och testa de olika funktionerna. Appen finns för iPhone och är fullt tillgänglig med Voiceover. Inga förkunskaper gällande appen behövs, men du behöver veta hur du använder din iPhone och kunna navigera med Voiceover om du använder det. Kom ihåg att ta med hörlurar, dels för att inte störa andra och dels för att kunna höra hela ljudbilden när du mixar ljudet.

Tid: Onsdagar kl. 17.30-20.00
Start: 27 mars, 5 gånger
Deltagaravgift: 300 kronor
Cirkelledare: Wendela Jobsson

Mindfulness nybörjarcirkel: Mindfulness innebär att vara medvetet närvarande här och nu, och genom olika meditationer och tekniker kan man bland annat minska eller ta bort stress, ångest, smärta och depression, få tyst på orostankarna och få lättare att somna. Du får verktyg för hur du kan använda dig av mindfulness i vardagen. Dessutom finns det möjlighet att diskutera perspektivet med att vara synskadad, tillsammans ventilera och eliminera eventuell stress, ångest och oro med hjälp av acceptans och kanske till och med på ett nyfiket sätt hitta fördelar med och lärdomar av situationen. Inga förkunskaper behövs. Om du vill lära dig att känna frid, få ett inre lugn och skapa en riktigt bra livskvalité, då är mindfulness definitivt något för dig.

Tid: Torsdagar kl. 17.30-21.00
Start: 15 februari, 5 gånger
Därefter har du möjlighet att delta i en fortsättningscirkel på 10 tillfällen.
Ingen deltagaravgift
Cirkelledare: Wendela Jobson

Mindfullness fortsättningscirkel: Den här cirkeln bygger på kunskaper deltagarna fått i nybörjarcirkeln. Cirkelledaren kommer att leda meditationer och övningar, men gruppen är med och bestämmer innehållet i träffarna.

Tid: Torsdagar kl. 18.00-20.30
Start: 21 mars, 10 gånger
Ingen deltagaravgift
Cirkelledare: Wendela Jobsson

Kanske startar vi ännu fler cirklar under terminens gång. Information om dessa hittar du i så fall i taltidningarna samt på vår hemsida, infotelefonen (08-452 22 06) och i e-postutskick från föreningen.

Studieansvarig är Eva Hildursmark, tfn 08-452 22 02,

e-post eva.hildursmark@srfstockholm.se