Logotypen för syntolkning består av en rosa rektangel/platta med ett svart illustrerat öga på. Ögat är illustrerat med en svart kontur och har en rosa fylld cirkel markerad för iris. Ovanför ögat finns tre böjda linjer, vågor, också i svart.

Syntolkning

Syntolkning är en riktad informationsinsats som vänder sig till den som inte ser, en form av så kallad tilläggsinformation.

Syntolkning är att i ord beskriva synintryck för dig som ser dåligt eller behöver syntolkning av något annat skäl. Det går att lyssna på syntolkning av en biofilm i mobilen och när SRF-föreningar ordnar gruppsyntolkningar.

SVT, TV4, Utbildningsradion och de flesta strömningstjänster (såsom Netflix, Disney och Apple TV+) erbjuder också syntolkade program. Teatrar och idrottsevenemang syntolkas också. Vissa museer anordnar syntolkade föreställningar. Informationsvideor som statliga myndigheter, regioner och kommuner gör ska också syntolkas.

Vi vill att det ska gå att få syntolkning även i många andra sammanhang. Det kan till exempel gälla i samband med ledsagning, i skolan eller på jobbet när det behövs.

SRF:s plattform och praktiska riktlinjer för syntolkning

Här nedan kan du ladda ner dokument om SRF:s syn på syntolkning.

Dokumentation av syntolkningskonferens

Så här använder du syntolkning

Här finns syntolkning

Utbildning för syntolkar

Synpunkter och frågor

Om du har synpunkter på eller frågor om syntolkning skriv till info@srf.nu 

  1. SRF:s första syntolkningskonferens

    Syntolkningen har utvecklats mycket under de senaste fem åren. Fler och fler tv-program syntolkas.

  2. Stort engagemang för syntolkningsdagen

    Syntolkar, forskare, utbildare, aktörer och SRF-medlemmar samlades till SRF:s första syntolkningskonferens den 21 september. Engagemang…