Funkisvecka – Lindesbergs bibliotek

Hej alla medlemmar!
I mitten av mars kommer Lindesbergs bibliotek att anordna en så kallad ”Funkisvecka”. Man kommer att ha flera aktiviteter som uppmärksammar olika funktionsnedsättningar. Synskadades Riksförbund Bergslagen kommer att delta, där vi kommer att berätta lite om föreningen och det viktiga arbetet vi gör för personer med synnedsättning. Vill du också vara med och delta? Tveka inte att höra av dig. Datum och tid är ännu inte spikat men förmodligen kommer vi att vara med antingen måndag den 18 mars eller tisdag den 19 mars. Mer information kommer inom kort.

Anmälan görs till mig på telefonnummer 076 – 173 52 52.

När: Vecka 12
Var: Lindesbergs bibliotek, Kungsgatan 37 A.

Program

FUNKISVECKAN 18-23 MARS

När vi började prata om att starta en Funkisvecka så insåg vi ganska snart att mer än hälften av oss som jobbar på Kultur och fritidsenheten har någon slags relation till funktionsnedsättningar. Vi är föräldrar, syskon, barn och personer med funktionsnedsättningar. Vi finns här men det syns oftast inte utanpå. Att ordna en Funkisvecka ger oss en möjlighet att belysa olika funktionsnedsättningar och hylla att vi är olika. Bilden på första sidan är på min lillebror Olle. Han har Downs Syndrom och han är den finaste brorsan man kan ha. Sara Sporre, kultursekreterare

HÄR KAN DU HITTA MER INFO:

• Myndigheten för tillgängliga medier; mtm.se

• Synskadades Riksförbund; srf.nu

• FUB; www.fub.se

• Autism Sverige; autism.se

• Riksförbundet Attention; attention.se

• DHR; dhr.se

• Fellingsbro folkhögskola; www.fellingsbro.fhsk.se

• Lindesbergs kommun; lindesbergs kommun.se/omsorg-och-stod

MÅNDAG 18 MARS

Prova på 09.00—15.00 Grenverket (Lindesbergs bibliotek) Under dagen kan du prova på hur det känns att ha en funktionsned-sättning. Anpassad skola delar sitt material.

TISDAG 19 MARS

Egna berättelser 11.00—12.00 Grenverket (Lindesbergs bibliotek) Daglig verksamhet berättar om hur det är att ha synnedsättning och dystoni. Anpassade medier 11.00-19.00 Grenverket (Lindesbergs bibliotek) Bibliotekspersonalen berättar om talböcker, storstils-böcker och lättlästa böcker.

Har du synnedsättning? 11.00—12.00 Grenverket (Lindesbergs bibliotek) SRF (Synskades Riksförbund) finns på plats med information.

Högläsning för vuxna 18.00—19.00 Grenverket (Lindesbergs bibliotek) Vi läser ur boken Hej det är jag Alexander, din son av Linda Warvelin.

ONSDAG 20 MARS

Dyslexi Uppmärksammas på skolbiblioteken under dagen.

Legimus Frövi bibliotek 11.00—13.00 Storå bibliotek 16.30-18.00 Biblioteken visar verktyget Legimus.

TORSDAG 21 MARS

Rocka sockorna 10.00—12.00 Grenverket (Lindesbergs bibliotek) Biblioteket bjuder in daglig verk-samhet till fest och skoj. Anmälan: biblioteket@lindesberg.se

Musik 12.30—13.00 Grenverket (Lindesbergs bibliotek) Elever från Fellingsbro FHS spelar skön musik.

NPF tolken föreläser 18.00—19.30 Grenverket (Lindesbergs bibliotek) Föreläsningen med Maria Hellsten vänder sig till dig som vill veta mer om vad det kan innebära att ha en neu-ropsykiatrisk funktionsnedsättning. Ämnen som berörs är bland annat stress, intryckskänslighet kommuni-kation och bemötande. Målet är att du går därifrån med fler verktyg i din ”mentala verktygslåda”.

FREDAG 22 MARS

Egna berättelser 10.00—11.00 Grenverket (Lindesbergs bibliotek) Daglig verksamhet berättar om hur det är att ha synnedsättning och dystoni.

Autism 10.00—11.00 Grenverket (Lindesbergs bibliotek) Cecilia Lindwall från Autism Öre-bro län berättar om hur man som anhörig kan få hjälp och stöd.

Intellektuell funktions-nedsättning 10.00—12.00 Grenverket (Lindesbergs bibliotek) FUB Örebro län finns på plats och visar filmer om deras organisation och delar ut broschyrer.

Coachingteamet 10.00—17.00 Grenverket (Lindesbergs bibliotek) Kommunens Coachingteam berättar om vilken hjälp och stöd de kan ge till personer mellan 18-65 år som behöver hjälp ut i arbetslivet.

Magelungen 10.00-17.00

Grenverket (Lindesbergs bibliotek)Magelungen berättar om deras kollo och lägerverksamhet.

LÖRDAG 23 MARS

Sagostund 11.30—12.00 Grenverket (Lindesbergs bibliotek) Vi läser och visar våra taktila barnböcker.

Skapa tillsammans 12.00—14.00 Grenverket (Lindesbergs bibliotek) Med färg och pensel skapar vi ett gemensamt konstverk.

HELA VECKAN

Utställning Isberget Grenverket (Lindesbergs bibliotek) Elever från Fellingsbro FHS ställer ut sin konst i våra lokaler.

Utställning om AKK Grenverket (Lindesbergs bibliotek) Lär dig mer om AKK (alternativa kompletterande verktyg). AKK är ett stöd för personer som har svårt att förstå eller använda tal.

Boktips Grenverket (Lindesbergs bibliotek)

HELA VECKAN

Utställning Isberget Grenverket (Lindesbergs bibliotek) Elever från Fellingsbro FHS ställer ut sin konst i våra lokaler.

Utställning om AKK Grenverket (Lindesbergs bibliotek) Lär dig mer om AKK (alternativa kompletterande verktyg). AKK är ett stöd för personer som har svårt att förstå eller använda tal.

Boktips Grenverket (Lindesbergs bibliotek) Hitta böcker inom temat Funktionsnedsättning.

Bli medlem i en förening Grenverket (Lindesbergs bibliotek) Vi visar upp olika föreningar som man kan bli medlem i, för att tillsammans blir man starkare.