Året är 1759 på landsbygden i östra England. ­Sally Poppy (spelad av Elina Norén Sandberg) står anklagad för att ha mördat en liten flicka och har erkänt brottet. Hon hävdar att hon inte kan hängas eftersom hon är havande. För att av­göra om hon talar sanning eller ej, har domstolen bestämt att en jury bestående av husmödrar ska avgöra frågan – talar Sally sanning, bär hon på ett foster och ska hennes liv därför skonas?

Kvinnorna har slitits bort från sina dagliga sysslor och sitter nu inlåsta tillsammans med den ­anklagade i ett rum, som ingen får lämna förrän de kommit fram till ett enhälligt beslut. Allt de har är varandra, och med en folkhop som skriker efter blod utanför Rådhusets fönster brottas de tolv kvinnorna i sina nya, ovana, makt­positioner för att avgöra huruvida Sally ska skickas in i ­döden eller få leva. Eller kan hon faktiskt vara ­djävulen själv?

I en tid där mysticism, vidskeplighet och religion står högre än vetenskapen, blir de tvingade att ta ett livsavgörande beslut baserat på ”en bädd av åsikter”. Alla med sina egna personliga intress­en i saken. I realtid får vi följa kvinnornas moral­iska ­dilemman i en värld där de vanligtvis inte har ­någon makt alls. 

Himlavalvet är skriven av Lucy Kirkwood och hade omskriven och rosad premiär på The ­National Theatre i London i början av 2020.  Nu får pjäsen storskalig Sverigepremiär i Örebro ­Teaters sam­arbete med Västmanlands Teater. 

Med en generös ensemble bestående av hela femton skådespelare, varav tretton är kvinnor som befinner sig på scenen under hela pjäsens gång, är pjäsen unik i sitt slag. En rättegångs­thriller i ­historisk miljö med oväntade vändningar och komplexa kvinnoroller, där en aldrig kan veta säkert hur det ska gå, gör Himlavalvet till en av årets mest spektakulära Sverigepremiärer.

Torsdagen den 30 november kl.19.00

Syntolkas av Mari Rönnbäck

Biljetter, abbonenman och övrig information finns på https://www.orebroteater.se/

Det går också bra att maila till   biljett@orebroteater.se eller ringa 019-689 89 89 under biljettkassans öppet tider.