Vi är mitt uppe i den vackra hösten med alla färger på träden innan löven faller av. Ingen av oss kan väl i alla fall klaga på höstens värme. I år har det varit en riktigt brittsommar med värme ända till nu in i oktober. Men, nu är det skönt att sitta inne och kura när mörkret kommer på. Glöm inte att ställa om klockorna till vintertid sista lördagen i månaden.

I det här numret finns:

Info från distriktet:

Syntolkad teater och bio.

Datakurs för nybörjare

Rapporter från temadagen och Svenska Syns utställning

Punktskriftsdagen

125 års jubileum i Örebro

Info från lokalföreningarna med rapport från Vita Käppens dag

Annons

Speciellt upphör

Info från distriktet

Syntolkad teater och bio

Varje månad har vi bokat in ett biobesök. Torsdag 21 november ser vi filmen "Mig äger ingen" med bl.a Mikael Persbrant i en av huvudrollerna.

Tisdag 29 oktober syntolkas teatern "Jumpy på Länsteatern. Är du sugen att hänga med på den så är det viktigt att du hör av dej till kansliet direkt när du har läst det här.

Fredag 6 december går vi också på teater och ser ett gästspel av Wermlands Operan "Evigt Ung". Även den pjäsen är på Länsteatern.

I början av januari kommer vi att se "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Datum är ännu inte bestämt.

Vi kommer även att syntolka "Sune"-filmen som har premiär på juldagen någon av jullovets dagar, för er som har barn eller själv känner för att se lite mer barnvänlig film.

Vill man nu gå med på någon av dessa filmer eller pjäser så hör av er till mej eller kansliet senast en vecka innan det händer.

Datakurs för nybörjare

Vi har fått ett önskemål om att starta en studiecirkel i datavana för de som kanske inte riktigt ännu har blivit vän med sin dator eller förstår alla funktioner som finns att använda . Är du intresserad av att vara med i en sådan cirkel så hör av dej till mej eller Ann senast 31 oktober.

Telnr: 019- 673 21 05 (till mej) 019- 673 21 06 (till Ann)

Rapport från Temadagen orientering och förflyttning

Måndag 30 september träffades ca 20 deltagare på Syncentralen för en dag i orientering och förflyttningens tecken. Det var roligt att se så väl gamla medlemmar som nya medlemmar komma och lyssna och förhoppningsvis få lite nya intryck. Först berättade Katarina Collin och Kerstin Hull om vita käppen. Då blev det även en bra diskussion om användning eller inte användning av käppen. Därefter fick vi besöka av Sabina från PolarPrint som berättade om GPS som ett komplement till käppen. Efter en god lunch fick de som ville följa med ut på en sväng med GPS. Det var något som de flesta väldigt gärna gjorde. Efter eftermiddags fikat så presenterade Joakim Kåhlman ledarhunden, som inte bara blev en diskussion om att använda ledarhund utan även ett samtal om att vara hundägare. Ledarhunden kräver ju mer arbete än ett annat hjälpmedel. Du kan inte bara ställa hunden i paraplyställningen till du ska gå ut nästa gång utan den kräver mycket omvård och motion.

I det stora hela var alla nöjda med dagen och vi, från SRF, som har planerat den här dagen tillsammans med Eva Nielsen, som är chef för Syncentralen är väldigt glada för det här sammarbetet SRF och Syncentralen.

Rapport från Svenska Syns utställning

Tisdag 1 oktober kom Svenska Syn med sin utställning till Spridas lokaler för 3e året i rad. I år var vi i nya lokaler som gjorde att det kändes inte lika trångt. Vi var mer utspridd på en större yta i år. På förmiddagen var det mycket personal från syncentraler mest från närområdet, Värmland och Sörmland. På eftermiddagen var det öppet för allmänheten. Då träffade jag på en hel busslast med S R F are som kom från Linköping. Alltid lika roligt att träffa andra S R F are och hör hur dem har det. De olika företagen hade workshops där de presenterade deras senaste hjälpmedel. Väldigt intressant att lyssna och ta dea av. Många kom också fram till vårt bord och pratade om SRF och jag delade ut kassar med informationsmaterial för glatta livet.

Punktskriftsdagen

Punktskriftsdagen som var planerad till 6 november är nu flyttad till 4 mars 2014. Detta pga det var svårt att få in det i almanackan på syncentralen så mer info kommer.

125 års jubileum.

Som Håkan Thomsson skrev i sitt förra nyhetsbrev har riksförbundet lagt sitt 125 års jubileum här i Örebro. Det gör ju att vi i distriktet blir lite extra inblandade. Vi ska ta hand om fredagkvällens underhållning. Samma grupp som planerade 90 års festen kommer att jobba med det. För övrigt kom information från riksförbundet enligt nedan:

SRF – Synskadades Riksförbund 125 år 2014

Förbundsstyrelsen och riksförbundet bjuder in alla medlemmar, barn, ungdomar och vuxna, att vara med och fira. Vi hoppas att ca 1000 medlemmar vill vara med och fira 125-åringen.

Jubileet äger rum den 16 -18 maj 2014 på Conventum, Fabriksgatan 17 i Örebro, vilket ligger mitt i stan.

Fredagen ägnas åt resor, incheckning på hotell och registrering. På eftermiddagen planeras ett arrangemang även för allmänheten.

Middag på Conventum och därefter umgås vi och har trevligt tillsammans.

Lördag är det program hela dagen.

På söndagen har vi inget gemensamt program. Den får ägnas åt egna aktiviteter och hemresor.

Kom med och fira med oss – Du är hjärtligt VÄLKOMMEN!

Ram program

fredag 16 maj

11 00 Ankomst, registrering, incheckning på hotell

18 00 Middag

Lite smått och gott

lördag 17 maj

09 30 Öppnande, musik med mera

10 30 Paus med frukt, vatten och kaffe

11 00 Fortsättning

12 00 till 14 00 Lunch

12 00 till 16 00 Olika montrar med försäljning av produkter av olika slag

13 30 till 15 40 Seminarier - En mängd olika valmöjligheter att gå på som är korta och parallella.

Eftermiddagsfika finns att köpa på olika caféer i Conventum

16 00 Dragplåster

17 00 Paus inför middagen

19 00 Jubileumsmiddag, Dans

söndag 18 maj

Utcheckning från hotell/vandrarhem

Hemfärd

Försäljning/utställare

Denna gång har vi möjligheten att erbjuda medlemmar I SKKF som har alster att ställa ut eller till försäljning, att hyra bord. Även medlemmar som t ex säljer produkter som Aloe Vera, Tupperware etc erbjuds möjlighet att hyra bord .

Detta sker från klockan 12 00 -16 00 på lördag eftermiddag.

Hyra av ett bord (180 x70 x75) och stol kostar 200 kr och debiteras den medlem som önskar hyra.

Anmälan som också den är bindande görs till Gilda Stiby Pelkonen, tel. 08- 39 92 47, e-post. gilda.stiby.pelkonen@srf.nu senast den 14 februari 2014.

Seminarier

En mängd olika seminarier kommer att hållas och med möjlighet att lyssna på fyra olika som man är intresserad av. Vid ankomst och registrering kommer deltagarna att få en förteckning av vad som erbjuds och att man i förväg bestämmer sig på vad man vill gå på.

Anmälan och deltagaravgift

Anmälan till 125-årsjubileet är bindande och görs till respektive distrikt, branschorganisation eller US, som i sin tur anmäler sina deltagare till riksförbundet på bifogad blankett, en per deltagare, (helst i svart), till Pia Lundborg, SRF 122 88 Enskede senast den 28 februari 2014.

Meddela oss dock beräknat antal deltagare redan när ni bokar ert boende till Pia, e-post. pia.lundborg@srf.nu

Riksförbundet tar ut en avgift på 200 kr av alla, både medlemmar och ledsagare. För barn upp till 16 år är avgiften 100 kr, barn under 2 år deltar kostnadsfritt. Denna avgift debiteras distrikten efter jubileet. Därför är det viktigt att distrikten samordnar och tar in deltagaravgifterna.

Distrikten, lokalföreningarna, branschorganisationer och US avgör själva om ni vill subventionera deltagaravgiften.

Mat och boende

I 125-årsjubileet ingår följande måltider: fredag middag, lördag lunch och lördag festmiddag. Fika ingår inte förutom på lördag förmiddag då det bjuds på frukt, vatten och kaffe under pausen. Det finns möjlighet att köpa fika på olika ställen i jubileumsanläggningen under andra tider.

Boendet sker på hotell och vandrarhem i Örebro, de flesta på bekvämt gångavstånd från Conventum.

Deltagarna betalar själva sina rum direkt till hotellet eller vandrarhemmet,

Självklart är det möjligt att vara med på jubileet även om man ordnar boendet privat. Örebro-borna föredrar förmodligen att bo hemma, många utifrån landet vill kanske passa på tillfället att bo hos någon man känner.

Ledsagning

Distrikten, lokalföreningar, branschorganisationer och US måste ordna ledsagare för sina deltagare. Eftersom vi inte bor på samma ställe som jubileet hålls är det viktigt att ni har tillräckligt många ledsagare med. Riksförbundet har inte möjlighet att ställa upp med ledsagare.

Kom ihåg-lista

- Informera alla era medlemmarna om jubileet. Glöm inte de medlemmar som är direktanslutna till distriktet.

- Uppmana era musicerande kamrater att delta i firandet.

- Anmäl utställning/försäljning och utrymmesbehov för den.

- Boka boende.

- Ta emot anmälningar.

- Planera resan tillsammans med distrikten till Örebro.

- Ordna ledsagare.

- Anmäl kontaktperson till riksförbundet.

Jubileumsgruppen

Riksförbundets jubileumsgrupp består av följande personer, som gjort en inbördes ansvarsfördelning. Kontakta oss gärna om ni har några frågor.

Allmänt

Karin Sundbaum, tel. 08- 39 93 21, e-post. karin.sundbaum@srf.nu

Program

Roland Gustafsson, tel. 070- 377 62 69, e-post.

kr.gustafsson@telia.com

Ulla Bergeros, tel. 070- 699 77 00, e-post.

ulla.bergeros@telia.com

Hotell, resor

Pia Lundborg, tel. 08 -39 93 23, e-post. pia.lundborg@srf.nu

Utställningar/försäljning

Gilda Stiby Pelkonen, tel. 08- 39 92 47, e-post. gilda.stiby.pelkonen@srf.nu

Barn

Cecilia Ekstrand, tel. 08 -39 91 19, e-post.

cecilia.ekstrand@srf.nu

Seminarier

Karin Hjalmarson, tel. 08- 39 91 55, e-post.

karin.hjalmarson@srf.nu

Personalmedverkan

Ulrika Norélius Centervik, tel. 08- 39 92 31 e-post.

ulrika.norelius@srf.nu

Teknikfrågor, fysisk tillgänglighet

Lennart Björk, 08- 39 92 95, e-post lennart.bjork@srf.nu

Agneta Elfving, tel. 070 - 752 59 18, e-post.

agneta.elfving@gmail.com

Presskontakter

Åsa Nilsson, tel. 08 - 39 91 75, e-post.

asa.nilsson@srf.nu

Webbradio

Nina Ljungberg, tel. 08- 39 91 61, e-post.

nina.ljungberg@srf.nu

Närkisk afton

Ove Nilsson, tel. 019- 611 30 64, e-post.

ove.nilsson@oreline.se

Info från SRF Bergslagen

Tisdag 19 november är det månadsmöte I Lindesberg klockan. 14.00. Där kommer det att serveras gröt, skink-o ostsmörgås samt kaffe och kaka för en kostnad av 50 kronor. Anmälan till Ingegerd 0581- 61 15 67 senast 10 november.

Rapport från Vita Käppens dag 15 oktober

Tisdag 15 oktober var vi 12 stycken som träffades I Hällefors för att fira vita käppens dag med att gå ut I central Hällefors och se vad som dels vad åtgärdat sen förra gången vi var där samt att se vilka förändringar I övrigt som behövs. Vid träffen deltog 2 av politikerna I omsorgsnämnden samt en reporter från Nerikes Allehandas Hälleforsredaktion. Eftermiddagen startade på Christinas Café med att vår ombudsman Lena Höjdevall berättade lite om vita käppen och syftet med dagen. Därefter berättade vår starka kvinna från Hällefors, Inger Gustafsson, hur hon upplever miljön i centrum. Efter det gick vi alla ut I det vackra höstvädret för att inspektera. Det fans en hel del att anmärka på. Ledstänger saknas vid trappor, dåligt markerade gångpassager och hinder på trottoaren var några felaktigheter vi såg. Efter promenaden smakade det gott med kaffe och smörgås inne I cafét där vi småpratade och byte erfarenheter med varandra. Nu lämnar vi över stafettpinnen till Karlskoga Degerfors där vi träffas nästa år.

Info från SRF Karlskoga Degerfors.

Lördagen den 26 okt. klockan. 14.00 blir det auktion på Nickkällan

Vi bjuder på Kaffe och smörgås. Ta med vänner och bekanta

Gåvor mottages med tacksamhet.

Anmälan senast den 22 okt.

Torsdagen den 7 nov. klockan 15.00 startar vi en läsecirkel.

Vi planerar att vara på Solbringen.

Vill du vara med ring Kristina 0586- 414 12.

Fredagen den 8 nov. klockan 14.30. Bingo på Nickkällan

Kaffe 30 kr. Brickor 10 kr/st. Anmälan senast 6 nov.

Fredagen den 29 nov klockan 14.30 Medlemsmöte på Nickkällan

Pensionärskör sjunger julsånger. Vi bjuder på kaffe. Lotterier

Anmälan senast 26 nov. Anmälningar till Kent 0586 592 07 eller

Inga 0586- 579 27.

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

hälsar Styrelsen genom Kristina

0586- 414 12, 070- 66 06 981.

Info från SRF Sydnärke

Vi saknar er från Sydnärke! Det skulle vara väldigt roligt om ni från Sydnärke ville ringa in till mej eller skicka in till mej vad som händer hos er. Det behöver inte vara något långt utan bara några rader om vad ni har gjort och vad ni ska göra. Nästa manusstopp är 15 november.

Info från SRF Örebro Kommun

Nu är öppet hus på gång igen. Under hösten har öppet hus varit på Rostahemmet, Rostagatan 34. Några av medlemmarna har hittat till våra träffar, men ni andra är hjärtligt välkomna att vara med. Onsdag 23 oktober kommer Monica och Fredrik och underhåller oss. Klockan 14.00. Välkomna

Inbjudan från syninstruktörerna

Vi tänker starta en grupp där vi tittar närmare på talboksspelaren/Daicyspelarens knappar och funktioner.

Vi kommer att träffas två till tre gånger under hösten beroende av vilket behov som finns. Man får ta med sin egen spelare.

Vi kommer även att ha boktips så att man får inspiration till att läsa med hjälp av talboks/daicyspelaren.

Välkommen med din intresseanmälan till:

Sofia Syn-hörselinstruktör Örebro kommun

21 42 40 träffas säkrast mellan klockan. 8 och 9 (ej torsdagar).

Annons

KLENOD BORTSKÄNKES

Hej! Städade garderoben och hittade en gammal klenod som jag gärna ger bort till någon behövande. Klenoden är en gammal hederlig Perkins Brailler punktskriftsmaskin som har stått oanvänd i 30 år. Vore kul om den kan komma till användning. Tangenterna är lite tröga men om de får arbeta lite så tror jag maskinen blir helt funktionsduglig igen. Är du intresserad? Kontakta mig Birgitta Karlsson, telefon 019 36 27 10.

Först till kvarn.....

Speciellt upphör

Nu upphör nyhetsbladet Speciellt, korta och klara nyheter från Örebro läns landsting.

Från och med nästa nummer av länstidningen Tebladet kommer istället alla länsbor att kunna läsa de viktigaste nyheterna från landstinget i lättläst version. Lättlästa nyheter ska finnas i varje utgåva av länstidningen Tebladet. Som tidigare läses varje nummer in till CD/Daisy – där sker ingen förändring.

– Alla länsinvånare får Tebladet. Då är det viktigt att det är tillgängligt för alla och att Tebladet är så bra som möjligt för alla läsare. Vi väljer nu att satsa våra resurser på en tidning istället för två, säger Karin Wettermark Jonsson, kommunikationsdirektör.

– En ambition är också att ge lättlästa nyheter en mera framskjuten plats på landstingets webbsida, www.orebroll.se.

Resurskrävande

Nyhetsbladet Speciellt har under de senaste åren varit landstingets kanal för information till lässvaga grupper. Utgivningen har varit samordnad med Tebladet och innehållet har i huvudsak varit överensstämmande med Tebladets, med skillnad att artiklarna har varit sammanfattade och språket förenklat.

Speciellt har anpassats på flera sätt ¬- den har getts ut i tryckt form, på CD/Daisy för synskadade och blinda och publicerats digitalt på www.orebroll.se. Dessutom har den bearbetats till lättläst svenska.

Produktionen har varit resurskrävande och gruppen prenumeranter är relativt liten:

Speciellt i tryckt form ges ut i cirka 600 exemplar. Speciellt inläst på CD/Daisy gavs vid starten ut ca 350 exemplar men har under de dryga två år som utgivningen pågått minskat till ca 180 exemplar.

Förbättrad information för alla

Ett beslut har tagits att istället utveckla den anpassade informationen i länstidningen Tebladet. En ambition är också att ge lättlästa och teckentolkade nyheter en mera framskjuten plats på www.orebroll.se. Länstidningen Tebladet kommer att läsas in och finnas på CD/Daisy som vanligt.

Länets patient- och brukarorganisationer har informerats om förändringen.

Slutord

Det var allt jag hade att bjuda på för den här gången. Ni kommer att få löpande information om 125 års jubileumet och självklart kommer vi att ta upp anmälningar här på distriktskansliet så småningom. För visst ska vi visa att vi i Örebro är många. Vi hade en väldigt trevlig fest i Kumla i september, nästa år blir den i Conventum. Kom nu ihåg att skicka in eller ring in artiklar, annonser eller annat du vill läsa om i SYNvinkeln till mej. Ju fler vi är som skriver i den desto mer levande blir tidningen. Ha nu en bra fortsatt höst tills vi hörs igen och tänkt på att det är snart bara 2 månader kvar till jul. Då vänder allt och blir ljusare igen.

Redaktör Charlotte Åkerlind

Mellringevägen 120 B

703 53 Örebro

Telnr: 019 673 21 05