Innehåll

Förord

Information från distrikt
-     Medlemsdag 19 november
-     Får jag lov?
-     Android grupp
-     Kansliet byter telefonnummer
-     Åsa-Nisse på turné
-     Syntolkade bioföreställningar
-     Efterlysning, valberedare sökes!
-     Ta chansen och lär dig punktskrift

Information från SRF Bergslagen
-     Flytt från Sandström
-     Jultallrik på Åkerby herrgård 2 december

Information från SRF Karlskoga Degerfors
-     Bowling med yngregruppen 25 oktober
-     Medlemsmöte på Nickkällan 11 november
-     Julfest på Nickkällan 9 december
-     Nyårsrevy på Görsköj 21 och 28 januari
-     Till minne av Ulla Prameus

Information från SRF SYDnärke
-       Jultallrik på Åkerby herrgård 2 december

Information från SRF Örebro kommun
-     Öppet hus
-     NYA-gruppen programmakeri 9 november

Slutord

 

Förord

Alla våra lokalföreningen börjar så småningom komma igång med lika mycket verksamhet som innan pandemin och det är skoj. Hoppas att ni har hittat tillbaka till våra möten, om inte är det dags att börja vara med. Om ni inte hittar något som ni tycker passar er så hör av er till respektive lokalförening och berätta om vad du skulle vilja göra för aktivitet. Allt går inte att genomföra, men mycket om man hjälps åt. I det här numret har jag lagt in lite bilder på fina färgglada höstlöv. Jag blir glad av alla färger som är i naturen under hösten. Hoppas ni känner samma sak.

Information från distrikt

Medlemsmöte 19 november
Lördag 19 november har vi årets medlemsdag. Vi träffas klockan 13.00 i Leif Eriksson rummet, Mellringevägen 120 B, Örebro. Där får vi höra vår förbundsjurist Anna Qvarnström prata om sitt arbete samt vad Funktionsrätt gör. Vi kommer också att äta smörgåstårta, samt någon slags underhållning som i skrivande stund inte är klar. Vi beräknar att sluta klockan 17.00. Du anmäler dit till Charlotte telnr 076 005 67 58 eller e-post: charlotte.akerlind@srf.nu senast 10 november.

Får jag lov?
Inför vårt stora jubileum (100 år) 2023 så funderar vi på att starta en danskurs för att slipa lite på våra danskunskaper. Det skulle vara roligt om vi blev några stycken, både damer och herrar, synskadade och seende. Hör av dig till Charlotte 076 005 67 58 och anmäl ert intresse så återkommer vi med tid och plats när det börjar. Vi beräknar att starta efter helgerna i januari.

Androidgrupp
Har du en androidtelefon och är intresserad av att vara med i en grupp där vi lär av varandra? Vi tänkte försöka starta en grupp som träffas och utbyter erfarenheter med varandra. Vilka appar använder du? Med mera. Hör av dig till Charlotte 076 005

Kansliet byter telefonnummer!
Kansliet har nya telefonnummer
Vi på kansliet har fått nya telefonnummer.
De fasta telefonnummer som hittills funnits på kansliet, 019 673 21 05 och 019 673 21 06 kommer att upphöra.

Här är våra nya telefonnummer:
Leif Stockhult, kansliet, registerfrågor m.m 076 005 39 96
Roger Alexanderson, ombudsman tel 076 005 74 49
Charlotte Åkerlind, verksamhetsstöd / redaktör 076 005 67 58

Välkommen att höra av dig till oss! Hälsar kansliet

Syntolkade föreställningar på Länsteatern.
Örebro teater ger fyra syntolkade föreställningar spelåret 2022-2023

Dödsfällan torsdagen den 27 oktober
Kalkon i resväska  onsdagen den 18 januari
Nästa andetag onsdagen den 22 mars
Skapelsen fredagen den 12 maj

Nytt för detta spelår är att du kan köpa abonnemang på dessa föreställningar. 
Du når biljettkassan via e-post biljett@orebroteater.se eller ring 019-689 89 89 under biljettkassans öppettider  tisdag -fredag 15.00-18.00

Inför samtliga föreställningar samlas vi som ska ta del av syntolkningen klockan 18.15 i foajen för att få utrustning. Och kl.18.30 tar vi plats i salongen för en kort introduktion. Klockan 19.00 går ridån upp.

Välkomna
Läs mer på https://www.orebroteater.se/

Åsa- Nisse på turné
Nu kommer pjäsen om Åsa-Nisse till Convetum 3 december.

Handling: När den finurlige och uppfinningsrike Åsa-Nisse och hans vän Klabbarparn får sina gevär konfiskerade av landsfiskalen efter en tjuvjakt, bestämmer sig Åsa-Nisse för att uppfinna en tidsmaskin och ta sig 70 dagar fram i tiden och hämta deras vapen.
Men när han och hans fru Eulalia ska prova maskinen tar de hjälp av den godhjärtade men klantige brevbäraren Dag-Otto som naturligtvis ställer till det. I stället för 70 dagar, hamnar de 70 år framåt i tiden.
I Knohult 2020-talet är inget sig likt. Den rike affärsmannen Sjökvist verkar ha köpt upp hela bygden och hotar dessutom att vräka Klabbarparns barnbarn Tobias från sin gård.
Åsa-Nisse och Eulalia dras in i en galen härva av mutor, missförstånd och skumma affärer. Det blir inte lättare när man adderar den älskvärda men hunsade föreståndaren Sonja, en bakverksälskande polis, en stelbent kommunrepresentant och nymodigheter som mobiltelefoner till kaoset.

Biljettpris 595 kronor, barn under 16 år 295 kronor, bokas via boka@syntolkning.nu

Syntolkade bioföreställningar
För er som är intresserade av att gå på bio och se en film med syntolkning finns det en app som heter Movie Talk. Man laddar ner ett ljudpaket med antingen bara syntolkning, eller både syntolkning och upplästa undertexter. Appen finns både för iPhone och Android.

Om man inte har någon smartphone kan distriktet erbjuda en syntolkningsutrustning.

Dessa är de aktuella biofilmerna som finns i Movie Talk,
-       ”Bränn alla mina brev”
-       ”Kärleksbevis”
-       ”Lasse-Majas detektivbyrå: Skorpionens gåta””
-       ”Triangle of Sadness”
-       ”Året jag slutade prestera och började onanera”

Det finns fler filmer i appen som man kan få syntolkade om man ser film hemma via olika strimmningstjänster. Om ni är intresserade av att se någon av dessa filmer, hör av er till kansliet så kan vi anordna

Efterlysning! Valberedare sökes
På årsmötet i april valdes bara 2 personer till valberedare för distriktet. Styrelsen fick också i uppdrag att utse den 3:e personen så nu söker vi dig, både synskadad och stödjande, som vill vara med och påverka vilka som finns med i styrelsen från årsmötet i april 2023. Hör av dig till Charlotte på telefon 076 005 67 58 ifall du vill arbeta med denna fråga.

Ta chansen att lära dig punktskrift!
För gemenskap, underhållning eller som ett nyttigt verktyg i vardagen. Det finns många anledningar att lära sig punktskrift.
En liten stunds övning om dagen kan ge dig goda kunskaper
bara efter ett halvår. Nu är det snart dags igen för att anmäla sig till SRF:s populära nybörjarkurser.

Platsen är Almåsa havshotell utanför Stockholm. Kursen startar på måndag vid lunch och avslutas på torsdag efter lunch, följande fem tillfällen gäller för 2023:

6-9 februari
27-30 mars
22-25 maj

25-28 september
13-16 november

Möjlighet finns att läsa kursen vid flera tillfällen. SRF står för kostnaden för resor till och från kursen samt kost och logi. Du betalar själv en deltagaravgift på 500 kronor för fyra dagar. För frågor och anmälan, kontakta Lena Nisula Wester på Synskadades Riksförbund.
Telefon: 08-39 91 70 eller mejla: punktskrift@srf.nu

Sista anmälningsdag till kursen med start i februari är 19 december. Gör din intresseanmälan så fort du kan, kurserna fylls på direkt när det finns en ledig plats,
Välkommen!

Information från SRF Bergslagen

Flytt från Sandströms
 Hej! Vi är mitt uppe i en flytt från föreningslokalen Sandströms i Lindesberg. Vi söker nu lite flytthjälp från er efter att Erikshjälpen varit där och tagit det de vill ha. De kommer onsdag den 19 oktober så någon gång i början av november tänkte vi rensa bort resten av sakerna.

Efter att jag och Charlotte varit där den 10 oktober hittade vi tygpåsar med olika motiv som till exempel en gammal SRF logga. Är det någon som är intresserad av dessa påsar är det bara att höra av sig till mig, Chivan på telefon 076 – 173 52 52, eller till Charlotte 076 005 67 58.

Jultallrikar
 Fredag den 2 december klockan 13.00 äter vi jultallrik på Åkerby Herrgård i Nora tillsammans med medlemmarna i lokalföreningen Sydnärke. Ju fler vi blir, desto trevligare julstämning så passa på och anmäl er. Ta gärna med er partner eller någon annan ledsagare. Dessutom subventionerar föreningen för mat och resa så ni betalar endast 150 kronor för jultallrikarna, resan betalar föreningen. Anmälan görs till mig, Chivan på telefon 076 – 173 52 52 eller till Charlotte 076 005 67 58 senast 224 november.
Varmt välkommen! Chivan Omar, ordförande

Information från SRF Karlskoga Degerfors

BOWLING med Yngregruppen
(finns ingen åldersgräns)
I Degerfors tisdagen den 25 oktober.  Kl. 18.00
Var och en betalar sitt fika.
Anmälan till Kristina 070-66 06 981 senast 20 okt.

MEDLEMSMÖTE
Fredagen den 11 november kl. 14.00 på Nickkällan
Musik-Quize med Charlotte. M.m.  Kaffe 30 kr
Anmälan till Inger 073-035 08 59 eller Kristina 070-66 06 981 senast den 8 november.

JULFEST
Fredagen den 9 december kl. 17.00 på Nickkällan
Mera info kommer senare
Medlemmar gratis, Övriga 100 kr

NYÅRSREVY
Lördagarna 21 eller 28 januari kl. 15.00 på Musikpalatset, Karlskoga
Syntolkas.  Pris 295 kr + kaffe.
Anmälan senast 16 december till Kristina 070-66 06 981.
Välkomna hälsar styrelsen
Gm/ Kristina Johansson 070-66 06 981

Till Minne
Vår trogna SRF-medlem Ulla Praméus, Degerfors har lämnat oss i stor sorg och saknad. Vid föreningens 40-årsjubiléum premierades hon som den ende som varit medlem hela tiden från starten 1977. Ulla var med i styrelsen många år och ägnade mycket tid åt föreningen så länge hon orkade

Hon blev 87 år.

Tack Ulla för ditt engagemang och god vänskap.

Information från SRF SYDnärke

Jultallrikar
Fredag 2 december klockan 13.00 äter vi jultallrik på Åkerby herrgård i Nora tillsammans med medlemmarna i lokalföreningen i Bergslagen. Det kommer att bli 3 tallrikar med julbord. Första tallriken är med kall mat, andra med varm mat och den sista innehåller desserter. Föreningen står för er resa till och från Åkerby. Ni betalar 150 kronor för maten, resten subventionerar föreningen. Ta gärna med er partner eller någon annan ledsagare. Anmäl er till Charlotte 076 005 67 58 senast 24 november Varmt välkommen! Bosse, ordförande

Information från SRF Örebro kommun

Öppet hus
Hej alla läsare av Synvinkeln!
Här kommer lite information om Öppet hus.
Den 26:e oktober underhåller Jorma Ehnvik med sång och musik.
Den 16:e november spelar vi bingo.

Samtliga träffar äger rum på Föreningarnas hus Slottsgatan 13 A om inget annat anges.
Välkommen hälsar Fredrik

NYA-gruppens programmakeri
Nu har vi tänkt ses och planera aktiviteterna för 2023 för Nya-Gruppen. Vi träffas onsdag den 9 november klockan 18:00 på Föreningarnas hus, Slottsgatan 13.

Anmäl dig senast måndag den 7 november till kansliet på 076 005 67 58 eller  076 005 39 96 eller e-post på orebro.lan@srf.nu

Slutord

Nu får vi hoppas att något finns för er alla. Jag önskar er alla en fin höst så hörs vi om en månad igen.

Ansvarig utgivare

Synskadades Riksförbund Örebro,
Ordförande Dan Wakman med styrelse

Redaktör
Charlotte Åkerlind 
076 005 67 58
charlotte.akerlind@srf.nu

Kontaktinformation
076 005 39 96
orebro.lan@srf.nu

Prenumerationsfrågor (Ändring av läsmedia)
076 005 39 96
orebro.lan@srf.nu

Ombudsman
Roger Alexanderson
076 005 74 49
roger.alexanderson@srf.nu