Innehåll


Förord


Information från distrikt

- Studiebesök på Sprida 10 oktober
- Ögats dag 11 oktober
- Syntolkad teater ”Ett drömspel” 12 oktober
- Vad är en bal på slottet?...

Information från SRF Bergslagen

- Hjälp i styrelsen

Information från SRF Karlskoga Degerfors

- Äldre och anhörigmässa 5 oktober i Folkets hus
- Träff för nya medlemmar 22 oktober på Nickkällan
- Medlemsmöte 17 november på Nickkällan

Information från SRF SYDnärke

- Har du några mötesidéer

Information från SRF Örebro kommun

- Samtalsgrupp hösten -23
- Öppet hus
- NYA -gruppen på Boda Borg 18 oktober
- Följ med på konstvisning

Inkomna bidrag

- Tupperwareparty 12 oktober
- Kära flerfunktionsnedsatta
- Telefonbedrägeri fortsätter – länsbo lurad på pengar

Slutord

 

Förord


Tänk att vi har firat 100 år! Det är mäktigt när man känner att man fått deltagit en liten bit av historien. I det här numret får ni ett långt reportage om hur vårt firande var på slottet. Mycket nöje av läsningen.

Information från distrikt


Ögats dag

Välkommen på Ögats dag i Bohmansonsalen på USÖ onsdag 11 oktober kl 9.30 – 13.

Vi kommer att ha 3 pass där vi presenterar glaukom, gula fläcken samt RP (retinitus pigmentosa) lite mer. Specsavers kommer att vara där och presentera sjukdomarna samt vad de kan hjälpa till med, syncentralen berättar om hjälpmedel och några av våra medlemmar berättar om hur det var när de blev synskadade och hur de klarar vardagen. Det blir även frågestund så har du många frågor du undrar över, tveka inte att komma och ställa dessa.

Program:
9.30-10.30 pratar vi om glaukom
10.45-11.45 pratar vi om gula fläcken
12.00-13.00 pratar vi om RP.

Anmäl dig till kansliet senast 5 oktober. Anmäl också då om du vill vara med under hela tiden eller bara något pass.
VÄLKOMMEN

Studiebesök SPRIDA tisdag 10 oktober

Nu får du chansen att få information om SPRIDAs verksamhet. Du får också möjlighet att få reda på vad SPRIDA kan hjälpa dig med                                 gällande datorprogram och smarta telefoner.

Tid: vecka 41, tisdagen den 10 oktober klockan 14 – 16
Plats: Centrum för hjälpmedel, entre 3, Propellervägen 14 Örebro

Anmälan till kansliet via e-post: orebro.lan@srf.nu eller telefon 076-005 39 96 senast torsdag den 28 september 

Ett Drömspel En tidlös klassiker om samtidens inre landskap

Portvakterskan sitter vid öppningen till den stora Gåtan. Hennes stjärntäcke fylls av människoklagan. ”Dörren ska öppnas… det finns en misstanke om att världsgåtans lösning ska ligga förvarad där inne…” ropar Agnes.

Vad finns egentligen ”bakom dörren”? Vad är evigheten? Vad är meningen med livet? I August Strindbergs tidlösa klassiker Ett Drömspel är det de stora universella frågorna kring livets mysterium som står i centrum. Men också en förunderlig betraktelse över livets dramatiska växlingar mellan livsglädje, grymhet, skönhet, sorg, kraft och skörhet.

I denna bearbetning och uppsättning av regissören Aleksandra Czarnecki Plaude möter vi inte Agnes som Guden Indras dotter utan som en människa av kött och blod – en vuxen kvinna, mitt i livet (spelad av Sara Sommerfeld). Men något händer och plötsligt svävar hon mellan liv och död. En okänd värld öppnar sig. 

Ett Drömspel av August Strindberg är ett av världsdramatikens mest omtyckta och omtalade dramer som spelats flitigt världen över sedan den skrevs 1901. När den nu spelas på Örebro Teater bjuds publiken på en exi­stentiell resa i den samtida människans inre landskap. En starkt visuell uppsättning där texten, det stora rollgalleriet, videoprojektioner och musik, gemensamt levandegör drömmens oförutsägbara, fria värld. 

Torsdagen den 12 oktober kl. 19.00 syntolkas av Ylva Carlsson.

Vad är en bal på slottet?.....

För oss som var med på 100 års festen lördag 9 september skulle jag säga att den var toppen.

Vi startade med mingel med snittar och bubbel i kyrksalen på 3 våningen i sydvästra tornet på Örebro slott. Dit kom man om man antingen gick i trappor eller tog hissen. När alla som ville köpt vinbiljetter till maten eller pratat med andra deltagare så kunde vi sätta oss till bords i rikssalen. En anrik sal med stora porträtt av kungligheter som förut bott och levt i slottet.
Innan vi fick maten så hälsade vår ordförande Dan Wakman och sekreterare Sandra Johansson oss alla välkommen, vi fick också veta vilka som fanns i rummet, men eftersom vi var nästan 100 personer så var det svårt att komma ihåg allas namn. Anders Eng läste ur vår minnesskrift som han har skrivit. Den skriften har han lagt ner många timmar att få ihop. Vi kommer att göra en del kompletteringar sedan kommer den att skickas ut till alla våra medlemmar på rätt forum.

Agneta Elfving berättade också vilka som har varit våra trognaste medlemmar och av oss som var där så var det Birgitta Löfman som varit med ända sedan 1982, tätt följd av Fredrik Sterner sedan 1986, Kristina Johansson 1987 och Dan Wakman 1990. Tyvärr missade vi han som varit med längst av alla i salen, nämligen Tord Wikberg från Guldsmedshyttan som blev medlem redan 1968. Vi bugar och bockar för honom.

Plötsligt plingar klockan till och in kommer Gustav Wasa och hälsar oss välkommen till hans slott. Han berättar sin historia om hur han krigade mot danskarna och försökte få med sig oss svenskar, men vi är ju ett segt släkte så han fick ta sig ända upp till Dalarna innan han fick gehör för sina planer. Dessutom så påpekade han att han vann första upplagan av det berömda Vasaloppet. Grattis till det säger vi.

Innan vi skulle få börja äta så kom vår första underhållare för kvällen, Emma-Karin Pihlblad och sjöng några låtar för oss. Emma-Karin är barnbarn till vår förra ordförande Folke Holmberg som tyvärr avled förra året. Det var en ära att få ha henne med och vi kände att hon tog med sig Folke till oss när hon sjöng. Hon kom också tillbaka mellan varje rätt och hade quiz med oss där vi fick vara med och sjunga och svara på frågor samt även lite allsång eftersom hon sjöng många gamla ”örhängen”.

Så kom äntligen maten och den gjorde ingen besviken. Vi fick till förrätt en räkcheeskake med stenbitsrom och picklad rödlök. Mums. Alla 3 rätterna var underbart goda. Till huvudrätt blev det svensk biff med potatis/västerbottenost bakelse, svamp och grönkål och efterrätten bestod av mazarintårta med äpple, kardemumma, kanel och till det serverades vaniljsås. Tror alla blev mätta och belåtna efter den maten.

Mellan varmrätt och desserten så höll vår förbundsordförande Niklas Mattson tal till föreningen och överlämnade en gåva på 10000 kronor som vi kan använda till verksamhet under åren. Han och hans fru Karin var 2 av våra gäster. Vi hade även Eva Nielsen, förra syncentralschefen som gäst. Eva sitter nu med i vår stiftelse så det är väldigt roligt att hon fortfarande är med oss i vår verksamhet.

En del valde sedan att lämna festen, men de flesta av oss stannade kvar för att ”svänga våra lurviga” i dans under resten av kvällen. Xplays hette bandet som spelade och de bjöd på en blandning av gammalt och nytt, tryckare och svängigare. Många dansade nästan så fötterna blödde. Sångaren i bandet gick också ut bland oss och fler fick vara med och sjunga eller t.o.m spela tamburin med bandet. Dessutom så fick vår egen Axel komma fram och spela och sjunga. Bandet var mycket imponerade av honom och det är ju även vi som hört honom förut. Hoppas han hittar en lucka i sitt schema så han kan komma tillbaka till oss på vår medlemsdag i november.

Tack alla som gjorde den här festen så bra och tack alla ni som kom för att ni höjde stämningen (som var på topp) under hela kvällen. Tack Anders Elfving för alla kort du tagit under kvällen. Om någon skulle vilja se eller beställa något kort så finns de på en extern hårddisk här hos mig. Kära flerfunktionsnedsatta,

Nu väntar vi till nästa jubileum om 25 år.

Information från SRF Bergslagen


Hjälp i styrelsen
Finns det någon av medlemmarna som skulle kunna tänka sig att vara med i styrelsen fram till årsmötet? En av våra ledamöter har tyvärr blivit så dålig att hon har svårt att vara med på möten. Kontakta Chivan 076 173 52 52 om du vill ställa upp.

Information från SRF Karlskoga Degerfors


ÄLDRE- OCH ANHÖRIGMÄSSA

Torsdagen den 5 oktober kl. 13.00 på Folkets Hus, Karlskoga
Vi kommer att delta där med bl. a.  broschyrer.

TRÄFF FÖR NYA MEDLEMMAR

Fredagen den 20 oktober kl. 14.00 på Nickkällan
Alla nya medlemmar 2020-2023 kommer att få separat inbjudan.

MEDLEMSMÖTE

Fredagen den 17 november kl. 14.00 på Nickkällan
Information. Kaffe 40 kr.
Anmälan till Inger 073-035 08 59 eller Kristina 070-66 06 981 senast den 13 november.
VÄLKOMMEN
Styrelsen gm Kristina Johansson 070-66 06 981

TACK till Örebro distrikt för en jättetrevlig 100-årsfest på Örebro slott. 21 personer deltog från oss.

Information från SRF Sydnärke


Har du några idéer om vad vi ska göra på ett medlemsmöte så hör av er till Charlotte på kansliet.

Information från SRF Örebro kommun


Samtalgrupp hösten 2023.

För dig med synnedsättning.
Man kan samtal i grupp men en samtalsgrupp brukar vara mer strukturerad. Tanken är ca 6 deltagare och man träffars 12 ggr under 1,5 timme per gång. Datum för träffarna bestäms när gruppen startar.

Gruppen är individuellt inriktad, fokus ligger på det som är angeläget för var och en t.ex relationer, personlig problematik eller dylikt.

Under träffarna finns det gott om tid för var och en att fundera över det som tas upp och kanske knyta an till andra närliggande frågeställningar. Det som är angeläget för en person kan även vara betydelsefullt för andra. Genom att dela tankar och erfarenheter vidgas perspektiven. Allt som sägs under träffarna stannar inom gruppen.

För information och anmälan ring 070 67 230 67, Sven-Åke Johansson, leg. psykolog.

Öppet hus

Hej alla läsare, 
Hoppas sommaren varit bra.
Jag vill puffa för de närmaste träffarna med Öppet hus.
Den 11:e oktober spelar vi bingo nästa gång.

Den 25:e oktober kommer Hanna Swingborg som är strateg i Örebro kommun och har ett pass om mänskliga rättigheter och mänskliga rättighetsdagarna som äger rum den veckan men det kommer mera information om den träffen.

Aktiviteterna äger rum på Slottsgatan 13 A från klockan 14.00-16.00.
Hoppas vi ses. Välkommen hälsar Fredrik

NYA-Gruppen

NYA-gruppen samlas på Boda Borg, Gösta Berlings väg 51, Karlskoga  onsdag 18 oktober kl 18-20.

Vi bjuder på entré, eventuellt fika samt resan får ni stå för själva.
Anmälan: Görs till Charlotte på telnr 076 005 67 58 eller e-post charlotte.akerlind@srf.nu senast 11 oktober.

Följ med på konstvisning!

Vi planerar två olika syntolkade konst visningar.

På lördag 28 oktober går vi en vandring vid dom färgglada, lysande jätteskallarna i Slottsparken.
Dom sätts upp i samband med ”Spökstaden Örebro”.

Ta gärna med dej en ledsagare denna kväll.
Datum och Tid: 28/10 kl.17.
Anmälan: senast 26/10 till kansliet.
Mötesplats meddelas vid anmälan.

Den 29 oktober ses vi på Örebro Konsthall i Kulturkvarteret för en visning av utställningen ”Drawing a Breath”.
Tid: Är vid denna blads tryckning inte klart. Återkommer efter anmälan.

Anmälan: senast 26/10 till kansliet.
Syntolk vid båda visningarna är Lotta Lagerman.

Inkomna bidrag


Tupperware party

Är du sugen på lite nya Tupperware grejer? Välkommen till Marie- Louise Karlsson på party torsdag 12 oktober kl 19-20 på Tornfalksgatan 27, Örebro. Anmäl dig till Marie-Louise om du vill komma senast 10 oktober på telefon 073 040 82 36.

Kära flerfunktionsnedsatta

SFF har glada nyheter  till medlemmar och andra – vårt nätverk har fått en hemsida och ny mailadress.
Sidan växer fram bit för bit och nås på länk:
https://www.srfflerfunk.se/

Vår mailadress är info@srfflerfunk.se 
Går till SFF:s arbetsgrupp.
Ni kan ännu nå Mia och Linda på våra gamla adresser, men vi hoppas att Ni hittar till vår infomail.

Vi hörs och ”ses”  på srfflerfunk.se hälsar Mia och Linda

Telefonbedrägerierna fortsätter - länsbo lurad på pengar

Pressmeddelande från Region Örebro 23.8.2023

Genom att utge sig för att ringa från en av länets vårdcentraler har bedragare nu lyckats lura till sig pengar från minst en person i länet. Flera personer har dock blivit uppringda under sommaren och hur många som egentligen blivit av med pengar är oklart.
 
Bedrägeriförsöken har pågått under hela sommaren. Personen som ringer upp säger sig ringa från vårdcentralen angående kallelser eller bokningstider som behöver bekräftas med hjälp av Mobilt BankID.

- I vissa fall har uppringaren läst upp personens namn och personnummer och frågat om det stämmer. Därefter har personen uppmanats att logga in med BankID, berättar Susanne Brewitz, verksamhetschef för vårdcentralerna i västra länsdelen.

En person i Örebro som hörsammat bedragarnas uppmaning har nu blivit av med pengar från sitt bankkonto. Händelsen är polisanmäld efter att personen kontaktat Region Örebro län men det är ännu oklart om pengarna går att återfå.

- Från regionens och vårdcentralernas sida vill vi återigen understryka att vi aldrig någonsin ber våra patienter att legitimera sig med Mobilt BankId, säger Susanne Brewitz. Får man en sådan uppmaning kan man bara lägga på luren!

Slutord


Hoppas ni har hittat något som intresserar er i tidningen. Glöm inte att skicka in era tankar och funderingar så vi gör vår tidning ännu mer levande. Ha en skön oktober.