Så då är vi i väntans tider. Vad då? Tänker ni säkert, vad väntar vi på? Ja, det kan vara olika för oss alla. Själv väntar jag på julen som för mig betyder lugn och ro. Skön tid för att ”bara vara”. Tänka tillbaks på det året som gått och blicka framåt till året som kommer. Dessutom väntar jag på första snön som inte kommit ännu. Visst är det mysigare när det är lite snö så det blir ljusare ute. Förresten så väntar jag även på ljusare tider genom att vintersolståndet är den 21 december. Under tiden får jag läsa tidningen.

Ur innehållet:

Info från distriktet med bla info från Synskadades stiftelse, julbrev mm

Info och julhälsningar från lokalföreningarna

Familjelivet fortsätter

Info från distriktet 
Stiftelsen i Örebro län
Synskadades Stiftelse i Örebro län har till uppgift att förvalta det kapital som skänkts till synskadade genom gåvor eller via testamenten samt att efter ansökan besluta om ekonomiskt bidrag till synskadade i Örebro län.

Bidrag kan avse olika former av stöd till barn och ungdom, studier och stipendier samt stöd till ekonomiskt behövande för ledsagare, rekreation eller dylikt.

Ansökan om bidrag skickas till Stiftelsen på särskild blankett, som kan laddas ned beställas från SRF Örebro läns kansli på mail srf.orebro.lan@telia.com eller på telefon 019 – 673 21 06 som också mottar bidragsansökan under adress:

Synskadades Stiftelse i Örebro län
c/o SRF Örebro län
Mellringevägen 120 B
703 53 ÖREBRO

Stiftelsen prövar bidragsansökningar fyra gånger om året.
Man kan bara ansöka en gång inom en tre års period. 

Påminnelse om punktskriftscirkeln               

 Hej på er alla!

Det finns fortfarande platser kvar till punktskriftscirkeln.

Det är först till kvarn som gäller!

Anmäl dig till kansliet tel 019 673 21 06 så snart som möjligt.

Välkommen!

Hälsar Roger Alexanderson 

Hur stora är branschföreningarna?
På SRFs kongress i oktober 2017 tog man upp frågan hur många medlemmar en branschförening skall ha för att skicka ombud på SRFs kongresser. Förbundsstyrelsen hade förslag att en branschförening måste ha minst 50 medlemmar för att ha ombud på SRFs kongresser. Förbundsstyrelsens förslag gick inte igenom på kongressen. I SRFs verksamhetsberättelse 2016 redovisar man branschföreningarnas medlems antal.

Svenska RP-föreningen

Medlemmar:497            Stödjande:102

LHON Eye society

Medlemmar:39           Stödjande:85

Synskadade konstnärers och konsthantverkares förening

Medlemmar:23           Stödjande:5

Svenska Spielmeyer-Vogt-Förening

Medlemmar:22           Stödjande:79

Synskadade Öst och Centraleuropéer

Medlemmar:32            Stödjande:2

Sveriges Synskadades Schackförbund

Medlemmar:32            Stödjande:1

Synskadade kurder i Sverige

Medlemmar:22           Stödjande:0

Sällskapet Seglare med synnedsättning

Medlemmar:20           Stödjande:0

Föreningen fär synskadade afrikaner i Sverige

Medlemmar:9          Stödjande:1

Aniridi Sverige

Medlemmar:38         Stödjande:42

Arabisktalande synskadade i Sverige

Medlemmar:42         Stödjande:10

Persisktalande synskadade i Sverige

Medlemmar:14         Stödjande:10

Av Anders Eng

Julbrev
Nu står vi åter inför en jul och nyårshelg med många förväntningar.

Naturligtvis får vi hoppas på att snön kommer så att det blir en vit helg.

För många är helgen en skön och avslappnande  helg med mycket gemenskap.

Hur det än är, så kan det vara skönt med ett avbräck från det vardagliga

Man får lite tid för reflektioner. 

Vi i distriktstyrelsen med kansliet kommer att vara lediga under tiden 21 december till 7 januari 2018 och samla krafter till nya aktiveteter och verksamheter 

Distriktstyrelsen önskar er alla en

God Jul och ett Gott Nytt År  

Träff med färdtjänst
Torsdag 8 februari kl 10 00 till ca 16 30 i nya konferensrummet vid Brukarhuset, ingång 120 c (i hörnet) inbjuds du till en träff med färdtjänst och länstrafiken för att diskutera våra frågor. Anmäl dig till Roger senast 30 januari och meddela då även specialkost. Vi bjuder på fika och lunch. Inbjudan kommer även i nästa nummer av tidningen. I samarbete med DHR. 

Info från SRF Bergslagen
Grötfest

SRF Bergslagen hälsar välkommen till grötfest

Torsdagen 18 januari kl.13.00 i ABF-lokalen Smedjegatan 9 Lindesberg.

Det blir god gröt och skinkmacka samt kaffe med godbit.

Ta gärna med en julklapp för ca:30-40kr så har vi julklappsbyte, och sjunger ut julen tillsammans med Ture och hans dragspel. Anmälan senast 15Januari till Ingegerd tel. 0581-611567.

Väl mött hälsar Styrelsen  gm Irene

 Tack

Stort Tack till Karlskog-Degerfors för den trevliga Luciafesten.

Fyrklövern från SRF Bergslagen 

Info från SRF Karlskoga Degerfors
Synskadades Riksförbund (SRF) Karlskoga-Degerfors önskar alla en riktigt GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR

Årets julfest gick av stapeln häromkvällen på Nickkällan i Karlskoga. Det var ett 80-tal personer som kom och fick se ett mycket vackert och skönsjungande luciatåg av Vokal-ensemblen från Kulturskolan under ledning av Inga-Lill Brogeland. Därefter åt vi en jultallrik, drack kaffe, köpte lotter och några vann. Under kvällen spelade Jens Skoglund många vackra julsånger och andra melodier på sin synt. Till sist kom jultomtar, både stora och små, och delade ut julklappar så alla deltagare fick sådan med sig hem.

Det blev en mycket lyckad kväll tack vare köket på Nickkällan, Vokal-ensemblen, Jens Skoglund, tomtar, många hjälpsamma stödmedlemmar med flera.

 NYÅRSREVYN ”I vått och torrt” Musikpalatset, Karlskoga

Lördagarna 13 och 20 januari kl. 15.00. Samling kl. 14.00.

Pris 240 kr.

Anmälan senast 13 december till Kristina 070-66 06 981,

 SÖDERKÅKAR på Sparbanksbörsen i Fjugesta

Söndagen den 11 februari kl. 14.00 samling 12.45.

Pris 300 kr inkl. mat.

Tisdagen den 13 februari kl. 14.00, samling 12.45 

Info från Sydnärke
Hej alla glada ”Synvinklare” som i vintermörkret går och väntar på julen och alla juleljus som glimmar i vintermörkret. Snart är den här och vi ser tillbaka på ett verksamhetsår som inte gett så många nya medlemmar som vi hade önskat. Men, vi har en förhoppning att nästa år bara kan bli bättre. Det måste det bara bli.

Vi avslutade detta år med en jättefin jultallrik på Kumla hotell. Vi var ett tjugotal hungriga som njöt av allt det goda.

Nästa gång vi samlas blir den 23 januari 2018 klockan 14 på Åsen i Hallsberg. Då får vi besök av polisen. Det kan nog bli intressant. Anmäl till Bosse 0582 149 085 eller 070-689 02 59 senast 16 januari om du kommer. Så vill vi i Sydnärke önska alla synvinkelläsare en fridsam och fröjdefull jul och ett GOTT NYTT ÅR. Jul kram från Åke 

Info från SRF Örebro kommun
NYA-gruppen
Vi kommer att spela bowling med  SRF Karlskogas yngregrupp onsdag 17 januari klockan 18 00

Adress: Stora Vallavägen 10, Degerfors
Kostnad: Kaffe 15kr, räcksmörgås 50kr, stor baguette 30kr, mindre baugette 20kr, korv med bröd 20kr. Spelarkostnad ca 50kr.

Sista anmälningsdagen är 15 januari till kansliet 019 673 21 06 eller anmalannyagruppen@srforebro.se

Onsdag 31 januari är vi på Föreningarnas hus klockan 18 00 till 20 00. En kväll med information om det andliga. Fika 20 kronor.

Sista anmälningsdag 30 januari till kansliet 019 673 21 06 eller anmalannyagruppen@srforebro.se 

Öppet hus
Hej alla synvinkelläsare

Här kommer lite information om Öppet hus.

Onsdagen den 17 januari startar vi upp vårterminen med årets första bingo.

I övrigt är programmet inte färdigt men jag återkommer med information och program så fort som det är klart.

Jag önskar alla läsare en god jul och ett gott nytt år och hoppas att alla är uppvilade så vi kan ta itu med vårens aktiviteter.

Hälsningar Fredrik

Familjelivet går vidare!
Hej alla! Livet går vidare och jobbet likaså. Sommarvädret fortsätter. Trädgårdsmästaren har fyllt femtio år. Det var ett kalas som var fullt av mästare. Det var gott om herrgårdar och alla hade sina mästare som ”Mäster” var bekant med.

Även trädgårdsmätaren från Berga-Tuna, som var min första chef för tio år sedan, var där. Det var mycket trevligt att träffa honom och hans fru. Den här festen hade allt vad en dunderfest anses behöva. Mat, dryck och underhållning. Underhållningen sköttes av lantmannaskolans musikaliska ungdomar.

Ett mindre bråk blev det också. Det var två trädgårdsmästare från Katrineholm som inte kunde komma överens om vem som odlade flest och bäst meloner. Men, de lugnade ner sig innan det blev avgjort med slagsmål. Festen den höll på till ljusan dag. Jag och min drottning gick hem till våra små prinsessor klockan halv tolv, det var så länge vi hade vår barnvakt och det var den danska familjen.

Så går livet vidare för den lilla familjen. Elisabeth börjar skolan och får många nya lekkamrater. Hon är glad och trivs och hemma har hon lilla Ellionor som hon gärna är med och sköter om. Hon blir mamman som får sköta om en liten levande docka. Det är spännande och roligt. Ibland blir någon av oss lite krasslig, då får vi åka till vårdcentralen i Ludgo, som ligger fem kilometer bort. Där bodde den tungstäppande ”Ludgo-Pelle”. Han var ju riksbekant för sitt klickande med tungan.

När man åkte till Ludgo passerade man Herman Görings sommarstuga. Han var gift med en svenska som hette Karin. Sommarstugan var röd med vita knutar. Den lyste som ett smycke i allt det gröna. Jag har ett starkt minne av vår första resa till vårdcentralen, vi var mycket nära att krocka med en älg. Älgens ena bak klöv slog i framskärmen. Så där hade vi änglavakt. Ett otäckt tillbud var det. Dem är stora älgarna, när man kommer så nära!

Apropå älgar så måste jag berätta en liten älghistoria. Vid ett tillfälle när vi var hos Margaretas föräldrar i Lekvattnet så skulle vi åka till Norge och handla. Precis när vi hade åkt över gränsen så går det en stor älgtjur över vägen, så där en femtio meter framför oss, man ser fyra stora, vita ben framför rutan. Sedan när vi åker hem går det åter en stor tjur över vägen på nästan samma ställe fast åt andra hållet. Visst var det märkligt, vi var på väg hem, kanske älgen var det också. Ja, det var en liten utvikning. Tillbaka till Ökna igen. Vi trivs bra och får många nya vänner. Vi åker till en kyrka ibland. Den ligger i Bälinge som ligger utanför Tystberga, ca en mil bort. Där är en pastor som heter Lindqvist också från Karlstadstrakten. Han var bekant med Isaksson i Munkforts. Senare när vi flyttar till Askersund så flyttar både Lindqvist och Isaksson dit. Visst är det konstigt hur livets trådar vävs ihop.

Ja, så är det och livet travar på. Min kära motorcykel byts ut mot en bil. Hela familjen måste ju få plats när vi skall ut och åka. Det blev en gammal skrabbig ryss som hette Moskowitsch eller någon annan konstigt stavning, men det var ganska pålitlig och startade i alla väder, fast man fick nästan vrida ett varv på ratten innan hjulen rörde sig. Det var ingen lyxbil precis men den tog oss från a till b, det räckte för oss. Vi gjorde en långresa. Vi hälsade på mormor och morfar i Lekvattnet. Då passade vi på att åka till Norge och proviantera sådana varor som var billigare än i Sverige. Av en del varor fick man bara köpa en viss mängd per person. Det gällde både vuxna och barn, så denna gång kunde vill handla för sex personer. Det blev nog lite för mycket och vi undrade på hur det skulle gå i tullen. Vi blev stoppade och jag tänkte ” nu är det nog klippt”. När tullaren fick se morfar sade han ”Jasså var det bara du Fritiof, kör iväg. Jag har sagt det förut och säger det igen, det är bra med kontakter.

Tiden går och vi har bott här på Ökna nästan två år och jag börjar fundera på förändringar. Kanske skulle jag försöka mig på att bli ”Mäster” själv på någon herrgård. Jag hade ju hållit på i tio år och trodde nog jag skulle klara det. Jag började kolla i trädgårdstidningen Viola, det dök upp lediga platser då och då. Vi var också såg på några, men det ”klickade” inte till någonstans. Min chef tyckte jag kunde stanna där jag var. Med facit i hand så kan jag gott säga att jag borde gjort det. Men, ödet ville annorlunda och en dag var en annons i Viola. En trädgård i Askersund som man kunde få arrendera. Det såg bra ut, det måste vi prova. Tänk att få bli nästan sin egen! Så jag skrev ett brev, talade om att jag var intresserad. Jag ville veta lite mer om hur stort det var och var det låg, lite om kunder och omsättning. Jag ringde ett par gånger också. Det lät väldigt bra tyckte jag. Vi borde ha åkt dit och tittat också, men icke. Det borde vi ha gjort, då hade mycket säkerligen blivit annorlunda. Men vem vet. Herrens vägar äro outgrundliga. Det hände i oktober 1956 att jag läste den där annonsen i Viola. Det är klart att det vägdes för och emot i vår lilla ”kungafamilj”. Men , det vet väl alla att det är kungen som bestämmer!!!

Nu var det väl inte precis så det gick till. Alla fick säga sitt. Inte lillsessan förstås, hon sa inte så mycket, men jag tyckte jag såg ett litet godkännande leende. Stora prinsessan blev inte glad. Hon trivdes så bra i sin skola. Drottning Margareta var lättare att övertala. Askersund låg ju närmare Värmland och hade Julia och Tyko Isaksson flyttat dit. Det drog en del. Men, visst var det ett svårt beslut. Jag trivdes bra på jobbet, jättefin lägenhet, bra grannar. Vad höll jag på med för tokerier? Det var ju det här med att prova vingarna. Prova något nytt.

Se den 14e januari 1957 gick flyttlasset mot Askersund och det ovissa. Flyttlasset betydligt större än vid förra flytten. Så var ju också familjen dubbelt så stor. Vi hyrde en flyttbuss från Nyköping. Det kostade 300 kronor. Här kunde hela familjen sitta varmt och skönt. Till skillnad från resan för två år sedan i en dragig lastbil. Så var vi då på väg mot det okända.

Vi kommer in mot Askersund på drottning Kristinas väg, det passade ju väldigt bra! Till höger ligger idag Norra Bergens äldreboende där. Då låd där en bilverkstad och en bensinmack. Sedan kom trädgården som hade adress Hospitalgatan. Mittemot låg, eller ligger Elimkyrkan. Pastorn där hade fem barn. En pojke i samma ålder som Elisabeth och de blev bra lekkamrater.

Nu till trädgården. Det fanns fyra växthus i varierande storlek, en arbets- och affärslokal, pannrum och en bra, lagom kall källare att förvara lösa blommor och binderier i. Pannan var spåneldad och spånet förvarades i ett rum ovanför pannrummet. Det fungerade bra, om det inte var stora stickor i spånet, och kära läsare, här gör jag en liten ”utvikning” i berättelsen för att berätta vad som hände efter bara en kort tid på denna nya plats. Det gäller just spånpannor.

Jo, längst ned i pappan sitter ett vinkeljärn som har till uppgift att fördela spånet, så inte spånen bara kommer ned i en stor klump. Detta j’rn blir med tiden sönderbränt och måste bytas ut. Det hade ingen talat om för oss. Så en dag slutade pannan att fungera och det började bli kallt omkring oss. Det var ju vinter och mitt i februari. Vad gör man? Som tur hade vi bara ett växthus igång. Jag fick skaffa två värmefläktar till växthuset och elkaminer till affärslokalen. Detta var ingen bra början på egenföretagandet. Det var bara ge sig ned i pannan och få bort det gamla trasiga vinkeljärnet. Arbetet fick jag göra själv. Hade inte råd att anlita fackman till detta. Jag fick beställa ett nytt järn varifrån kommer jag inte ihåg. Det skulle ta en vecka att få hem det. Det gick en vecka, det gick nästan två! Jag ringde och det visade sig att järnet hade skickats till Arkösund istället för Askersund. Det tog nästan tre veckor innan jag hade det nya järnet på plats. Inte roligt alls. Men Lärorikt! För att klara värmen i vårt växthus och affärslokal fick jag skaffa värmefläktar och fotogenkaminer. Allt det här gjorde att jag blev tvungen låna 2000 kronor. Ingen bra början!

Ja, detta var utvikningen, nu tillbaka till vår ankomst och huset vi skulle bo i. Det låg ju vid Hospitalsgatan och var ett av Askersunds äldsta hus. Ett timrat tvåvåningshus. På nedre botten var den lägenhet vi skulle ha. Tre rum och kök. Fullständigt omodern! Där fanns även en mindre lägenhet, där bodde en äldre dam. På övre botten fru Engdahl och hennes dotter. På gården fanns förrådshus, vedbod, utedass och vattenpump. Vilken skillnad för oss som kom från en fullt modern nyreparerad lägenhet. Hur dum får man bli? Hade vi sett detta innan så nog stannat där vi var. En gammal sanning är att är huvudet dumt från kroppen lida! Så är det.

Nu var vi här och nu gällde det att göra det bästa av det. När vi kom så var familjen Isaksson där för att hjälpa oss med flyttgrejerna. De hade kaffe och färska wienerbröd med och det smakade gudomligt.

Som jag tidigare nämnt så var detta ett gammalt hus och det var fullt omodernt med kaminer i rummen och vedspis i köket. Mycket snett och vint. Köksgolvet var snett, så där fick vi lägga klossar under två ben på bordet för att få det plant. Ja, kära nån vilket ställe vi kommit till. Men, vi fick in vårt möblemang, eldade på i kaminer och köksspis så det blev riktigt varmt och skönt i den gamla kåken. Fick bädda våra sängar och kröp till kojs efter en lång dags färd mot natt. Nästa dag skulle vi skriva kontrakt. Det skrivs om i nästa avsnitt. Orkar ni hänga med så får ni fortsättningen då. Må så gott och sköt om varandra. Kram från Åke

Slutord
Så lägger vi då alla våra minnen, bra och dåliga, från 2017 längst bak i vårt huvud. När vi har gjort det så blickar vi fram emot ett 2018 med allt det kommer att innehålla. 2018 är fortfarande ett oskrivet blad så det blir spännande att se fram emot det. Vi, på kansliet, önskar er alla en riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR. Väl mött nästa år.

Redaktör: Charlotte Åkerlind, telefon 019 673 21 05, 072 544 50 84, e-post: charlotte.akerlind@telia.com

Kansli:  Leif Stockhult, telefon 019 673 21 06, e-post: leif.stockhult@srforebro.se

Ombudsman: Roger Alexanderson, telefon 072 738 04 50, e-pst: roger.alexanderson@srforebro.se

 

THOMSSONS NYHETSBREV

 DECEMBER 2017

 THOMSSONS NYHETSBREV NR 18 2017

2017-11-28 

Innehåll

Senaste nytt om handikappersättningen

Skrivelse till LSS-utredningen om ”synstöd”

Ryska synskadeorganisationen besökte Sverige

SRF vill bryta tystnadskulturen

Möte med Sveriges Radio

Nästa organisationsråd

Nya kontaktpersoner för distrikt och branschföreningar

Dags att söka internt ekonomiskt stöd 

Senaste nytt om handikappersättningen

 Den 23 november, alltså två veckor senare än aviserat, lämnade regeringen sitt förslag till lagrådet angående att avskaffa handikappersättningen och ersätta den med en merkostnadsersättning. SRF:s intensiva påverkansarbete märks tydligt i förslaget. Dock innebär förändringen fortfarande väsentliga försämringar för gravt synskadade. Framförallt försvinner att blinda och döva kunnat få den högsta handikappersättningen till följd av sin diagnos. Regeringen menar att alla merkostnader måste kunna styrkas. Det blir därför förmodligen viktigt att spara kvitton av olika slag.

 Regeringen föreslår att merkostnadsersättning ska kunna lämnas för: Merkostnader för hälsa, vård och kost, slitage inklusive rengöring, resor, hjälpmedel, hjälp i den dagliga livsföringen, boende och övriga ändamål. Merkostnaderna ska skälighetsprövas av Försäkringskassan, och det är oklart på vilka grunder en merkostnad kan anses oskälig. Detta skulle behöva förtydligas.

 Regeringens förslag innebär att hjälp från anhöriga inte kan ingå i merkostnadsersättningen om den inte kan dokumenteras med en löneutbetalning eller en faktura.

 Avgifter för exempelvis färdtjänst eller hemtjänst får räknas som merkostnad. Det sägs dock inget om taxiresor som man måste betala därför att färdtjänsten i vissa fall inte kan användas. Det sägs heller inget om merkostnader som uppstår då man har med sig en ledsagare, exempelvis på bio eller teater, och där måste betala ledsagarens biljett.

 Även en större bostadsyta kan vara en merkostnad, om den används för exempelvis hjälpmedel. Allmänt fördyrande levnadsförhållanden, som inte kan styrkas, kan knappast räknas med, även om det finns en kategori för ”övriga ändamål”.

 Den som idag har handikappersättning tycks få behålla den tills den ska omprövas, exempelvis därför att man går i pension. Endast personer som fått en varaktig funktionsnedsättning före 65 års ålder kan ansöka om merkostnadsersättning. Ansökan görs till Försäkringskassan, som prövar merkostnadernas storlek, och sedan får man en fastlagd ersättning som finns i fem nivåer. Omprövning sker normalt vart fjärde år.

 Riksförbundets kansli håller på att ta fram argument och frågeställningar som kan vara bra att använda om distrikten träffar riksdagsledamöter. Detta material mejlas till distrikten inom kort. 

Skrivelse till LSS-utredningen om ”synstöd”

 I en skrivelse till LSS-utredningen lyfter SRF idén om att en av insatserna i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ska vara ”synstöd”. I ”synstöd” inkluderas all typ av stöd och service som man behöver på grund av sin synskada. Utöver ledsagning kan det handla om postläsning, hjälp att sortera tvätt, hjälp att använda internet och så vidare.

 SRF skriver bland annat:

”Enligt LSS-utredningens direktiv ska man titta på hur träffsäkra insatserna är. SRF menar att insatsen ledsagarservice inte är helt träffsäker vad gäller gravt synskadade, blinda och dövblinda. Vi föreslår därför att insatsen ledsagarservice ersätts med eller kompletteras med ”synstöd”. Insatsen skulle exempelvis kunna benämnas ”ledsagarservice och synstöd”. Som gravt synskadad, blind eller dövblind har man såväl ett mycket omfattande orienteringshandikapp som ett mycket omfattande informationshandikapp”.

 SRF exemplifierar vidare med att synskadade ska kunna ha möjlighet till motion och fysisk aktivitet och i förlängningen en hälsa på jämlika villkor. Gym, Friskis och svettis och andra anläggningar för motion och idrott är typiska platser där synstödet är minst lika viktigt som själva ledsagningen. 

Ryska synskadeorganisationen besökte Sverige

 I förra veckan besöktes Stockholm av en delegation från den ryska synskadeorganisationen VOS. Syftet med besöket var främst att hitta avsättning för produkter som tillverkas i organisationens fabriker.

 Den 22 november bjöd SRF delar av delegationen på middag på Regissörsvillan i Solna. Från VOS deltog deras ordförande Alexander Neumyvakin, som också är 1:e vice ordförande i European Blind Union. Även Gaine Oganisian, redovisningsansvarig, och Irina Arakcheeva internationellt ansvarig, deltog från VOS. SRF representerades av förbundsordförande, de fem styrelseledamöter som nyvaldes vid kongressen, vår intressepolitiska chef Neve milivojevic samt pressekreterare Åsa Nilsson.

 Under middagen hade vi tillfälle att berätta om våra respektive organisationer. VOS har 210.000 medlemmar och ungefär 75 distrikt. Organisationens fabriker sysselsätter cirka 15.000 personer varav cirka 9.000 personer är synskadade.

 SRF vill bryta tystnadskunturen 

Den 22 november antog samarbetsorganisationen Lika Unikas styrelse, där SRF ingår, ett uttalande under rubriken Bryt tystnadskulturen. I uttalandet står bland annat:

”Vi ser #Metoo-rörelsen som ytterst angelägen, inte minst för kvinnor och flickor med funktionsnedsättning som ofta utsätts för övergrepp men i stället för kraftfulla reaktioner möts av tystnad och avsexualisering. Vårt uppdrag att arbeta för förändring av samhället där mänskliga rättigheter ska gälla alla ställer hårda krav på företrädare på alla nivåer i våra organisationer. Det handlar om att leva som vi lär, om att reagera och agera och bidra till att sexuella övergrepp uppmärksammas och att tystnadskulturen bryts”.

 Den 27 november uppmärksammade radioprogrammet Kaliber att chaufförer som trakasserat färdtjänstkunder sexuellt fortfarande kör färdtjänst. Detta är oacceptabelt, vilket SRF tydligt uttalat.

 Lika oacceptabelt är att Funktionsrätt Sveriges ordförande, före detta Vänsterpartiledaren Lars Ohly, kan representera funktionshinderrörelsen trots att han är avstängd från Vänsterpartiet på grund av att han nyligen trakasserat en kvinna i partiet sexuellt. Ohly har erkänt händelsen men tycker inte han gjort något olagligt. Har vi hört det förr?

 SRF är inte medlemsorganisation i Funktionsrätt Sverige på riksnivå, men vi vill inte samverka med Funktionsrätt Sverige om de företräds av en person som sysslar med sexuella trakasserier. Vi bryter tystnadskulturen och tar ställning för varje människas rätt att slippa bli sexuellt trakasserad. 

Möte med Sveriges Radio 

Den 23 oktober hade undertecknad (Håkan Thomsson) ett möte med Elle-Kari Höjeberg från Sveriges Radio. Detta var en uppföljning på ett kort möte som jag hade med Sveriges Radios VD Cilla Benkö i Almedalen i somras.

 Elle-Kari Höjeberg är chef för P2, men också funktionshinderansvarig på företaget. Vi pratade om hur utestängda många synskadade känner sig när man hänvisar till webben för fler nyheter, sportresultat, opinionssiffror och liknande. Jag menade att det borde finnas plats i direktsändningarna för att återge allt väsentligt. Jag visade också hur Sveriges Radios hemsida fungerar med webbläsare, vilket knappast är lika smidigt som för seende.

 Behovet av att enkelt kunna få programinformation och sändningstider via telefon diskuterades också. En annan fråga var radiosportens referat, som ibland inte når upp till rimlig kvalitet. Elle-Kari Höjeberg noterade synpunkterna och uttryckte att det varit ett intressant och givande möte. Hon lovade att titta vidare på om synpunkterna kan beaktas. 

Nästa organisationsråd 

Nästa organisationsråd kommer att genomföras i Stockholm fredagen den 26 januari. Förslaget till dagordning är inte klart, men bland annat ska vi ägna oss åt kongressperiodens prioriterade områden samt fördjupa oss lite i organisationsrådets nya roll. 

Kallelse och förslag till dagordning kommer att skickas ut vecka 51. Men berörda bör redan nu boka in den 26 januari i sina almanackor. 

Nya kontaktpersoner för distrikt och branschföreningar 

Förbundsstyrelsen sammanträdde den 23-24 november, och här utsågs nya kontaktpersoner för distrikt, branschföreningar och Unga med Synnedsättning enligt följande:

SRF Skåne, Maria Thorstensson och Per Karlström

SRF Blekinge, Maria Sjötång

SRF Kalmar län, Laoko Sardar Abdulla och Maria Sjötång

SRF Kronoberg, Laoko Sardar Abdulla

SRF Jönköpings län, Anita Svenningsson

SRF Halland, Niklas Mattsson

SRF Göteborg, Agneta Elfving

SRF Bohuslän, Alireza Ghanbar Alipour

SRF Älvsborg, Anita Svenningsson

SRF Skaraborg, Roland Gustafsson

SRF Östergötland, Alireza Ghanbar Alipour

SRF Sörmlandm, Roland Gustafsson

SRF Örebro län, Agneta Elfving

SRF Värmland, Agneta Elfving

SRF Stockholms och Gotlands län, Per Karlström och Annika Östling

SRF Uppsala län, Håkan Thomsson

SRF Västmanland, Annika Östling

SRF Dalarna, Annika Östling

SRF Gävleborg, Niklas Mattsson

SRF Västernorrland, Peter Tjernberg

SRF Jämtlands län, Peter Tjernberg

SRF Västerbotten, Jenny Näslund

SRF Norrbotten, Maria Thorstensson

Synskadade Persisktalande, Per Karlström och Alireza Ghanbar Alipour

Synskadade arabisktalande, Maria Thorstensson

Synskadade kurder, Per Karlström

Synskadade öst- och centraleuropéer, Håkan Thomsson

Synskadade afrikaner, vakant (oklart om föreningen är aktiv)

Schackförbundet, Peter Tjernberg och Håkan Thomsson

Konstnärer och konsthantverkare, Roland Gustafsson

Seglarna, Alireza Ghanbar Alipour och Roland Gustafsson

RP-föreningen, Laoko Sardar Abdulla

Spielmeyer-Vogt-föreningen, Niklas Mattsson

Lhon, Maria Sjötång

Aniridi, Anita Svenningsson

Unga med Synnedsättning, Roland Gustafsson och Anita Svenningsson 

Dags att söka internt ekonomiskt stöd

 Nu är det dags för distrikt, branschföreningar och lokalföreningar att söka internt ekonomiskt stöd från riksförbundet. Sista ansökningsdag brukar vara 30 november, men eftersom det är kongressår så har ansökningstiden flyttats fram till den 15 februari 2018. Stöd för organisationsutveckling kan även sökas senast den 31 maj 2018. Det är vid det sistnämnda ansöknignstillfället som stöd till ekonomiskt svaga lokalföreningar ska göras, och det är distriktet som lokalföreningen tillhör som ska lämna in ansökan.

 För alla interna ekonomiska stöd gäller att verksamhetsberättelse, bokslut och revisionsberättelse för 2016 måste bifogas.

Ansökan görs till Gunilla Thomsson på e-post:

gunilla.thomsson@srf.nu