aha, så har alla helgerna passaret. Själv har jag haft det väldigt lugnt och skönt under alla helger. Det är nästan så man blir lite dagvill, är det vardag eller helgdag? Hoppas ni också haft det bra under dagarna som varit och känner er redo för vad 2017 har i åtanke. I det här numret:

Info från distriktet

Info från lokalföreningarna

Självgod av Åke Minsberg

Mattips av Åsa Lindeberg

Boktips av Åsa Lindeberg

Ett spännande fiskeäventyr av Åke Minsberg

Bilagor med Thomssons nyhetsbrev nr 17 2016 samt 1 2017, syntolkningsarrangemang, pressmeddelande från regionen.

Info från distriktet

Hjälp

Under några dagar i april och början av maj kommer vi att åka till biblioteken i Askersund, Laxå, Ljusnarsberg, Nora, Hällefors, Lekeberg för att informera om SRF och vår verksamhet. Vi kommer att vara på biblioteken ca 3 timmar. För att det inte ska bli några som gör allt så behöver vi hjälp från er medlemmar. Känner ni att ni gärna vill följa med och göra en insats så kontakta kansliet så fort som möjligt så vi kan fortsätta planera.

Bio

Tisdag 31 januari kommer vi att syntolka "Hundraettåringen som försvann från notan och försvann". Om den fortfarande går så kommer vi att syntolka eftermiddagsföreställningen (ca 16 00) i annat fall blir det kvällsföreställningen. Rätt tid kommer på onsdag veckan innan när SF släpper tiderna. Vi kommer att syntolka filmen via mobilappen, men du som inte har någon smarttelefon får använda vår syntolkningsutrustning. Vill du följa med så anmäl dig till kansliet senast måndag 30 januari klockan 12 00.

Om du vill vara med i vår bioklubb så anmäl dig till kansliet. Bioklubben har som ambition att se en eftermiddagsfilm i månaden, beroende på utbud. Syntolkningen sker via mobilapp, men du behöver inte ha en smartphone för att kunna vara med. Vi använder vår syntolkningsutrustning ihopkopplad med en telefon med appen. Utskick om filmer kan komma att göras via mail mellan tidningarnas utgivning.

Info ny teknik

Hej på er alla!

Nu är det nytt år och nya saker på gång.

Torsdagen den 9 februari har vi en träff om ny teknik med fokus på betaltjänster.

Vad är det som händer med våra kära kontanter? Vems är ansvaret för att tal-knappen fungerar på uttagsautomaterna? Hur säkert är det att betala på internet? Svaren på dessa frågor och mer därtill kommer vi få med hjälp från kunnig personal på Länsstyrelsen.

tid och plats: torsdagen den 9 februari klockan 09 30 till 14 30 vid ABF Fredsgatan 18 Örebro. Anmäl dig till kansliet på tel 019 673 21 06 senast 8 februari.

Välkomna hälsar styrelsen.

Hur hittar man syntolkade program på TVn?

Hej alla synvinkelläsare!

Hoppas ni har haft det bra över helgerna.

En medlem frågade "Hur gör man för att hitta de syntolkade programmen"?

Därför skall jag utreda hur man bär sig åt.

Kunskapskanalen har haft syntolkade program i ca 10 år där man även har text tolkat programmen alltså man läser upp textremsan.

TV4 började med sina syntolkade program 2011.

Hur gör man då? Jo för att hitta TV4:s program kan man gå in på TV4play och hitta programmen men det är väldigt krångligt.

Det enklaste är att gå in på den anpassade sighten tv4.syntolken.se där man hittar programmen på en gång.

Det står förklarat där om vad syntolkning är och hur hemsidan är uppbyggd.

Där under finns en beskrivning hur spelaren funkar.

Om man använder skärmläsare går det inte att navigera efter beskrivningen.

Bland TV4:s program som är syntolkade kan nämnas Lyckliga gatan, En resa för livet, Idol, Tina på besök och Tina i fjällen med flera.

Totalt finns det 27 länkar med dem program som ligger ute med alla säsongerna.

När det gäller SVT:s program går man in på SVT play och letar sig fram till det programmet som man vill titta eller lyssna på.

Man söker efter länken som det står syntolkad och går in på den. Går till videospelaren och trycker Enter.

SVT utökar sitt utbud av syntolkade program.

Om jag inte minns fel är det ungefär 2% som det är sagt.

En del program går det att titta på direkt om man är bunden av tablån (linjär-TV).

SVT har valt att visa syntolksversionen på SVT24 samtidigt som den ordinarie visningen äger rum.

Bland syntolkade program som är syntolkade kan nämnas Midnattssol, 30 grader i februari och Jordskott för att nämna några.

Dessutom finns det några syntolkade program utlagda på Öppet arkiv som är en guldgruva av program som har visats på SVT.

Tekniken utvecklas så det blir lättare att komma åt de syntolkade programmen men det kan jag återkoma till.

Det finns mycket mera att nämna men jag stannar där så länge.

Jag önskar alla synvinkelläsare en god fortsättning på det nya året och hoppas på ett bra 2017.

Fredrik Sterner

Info från Bergslagen

SRF Bergslagen har årsmöte torsdagen 23 februari

klockan 13 00 i DHR-lokalen Rådmansgata 9 Nora.

Anmälan senast måndag 20 februari till Irene

Tel. 0 5 8 7 254 56

Föreningen bjuder på landgång och tårta.

Välkomna hälsar Styrelsen genom Irene

Info från Karlskoga Degerfors

BINGO fredagen den 27 januari klockan 14 30 på Nickkällan

Brickor 10 kr styck gånger 3 spel. Kaffe 30 kr

Anmälan till Inger 073 035 08 59 eller Inga 0 5 8 6 579 27

Senast den 24 januari

MUSIK-CAFÉ

Söndagarna den 29 januari och 12 februari klockan 14 30 på Nickkällan. Kaffe 10 kr. Ta med eget bröd.

ÅRSMÖTE

Söndagen den 26 februari kl. 14.00 på Nickkällan

Årsmötesförhandlingar

Vi bjuder på kaffe och semlor. Lotteri.

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

Hälsar styrelsen genom Kristina Johansson

0 5 8 6 414 12, 070 66 06 981

Info från Sydnärke

Hej alla glada Synviklare. God fortsättning på detta nya år vi fått att ha förväntningar på. Jag hoppas alla har haft trivsamma och sköna helger. Själv hade jag min son här i tre dagar. Han är utbildad kock och fixade julmat i långa banor. Det var smaskens. Nyårsafton var jag själv och jag vakade inte in det nya året, det kom ändå. Fast jag blev ju väckt av allt skjutande.

Som sagt nytt år och nya tag får vi ta. Sydnärke startar verksamheten med ett möte på Kvarngården i Kumla den 13 februari klockan 13. Vi får besök av antikhandlaren Leif Gustavsson, han har med gamla saker som han berättar om. Vi känner ju honom och vet att det blir bra. Ta gärna med någon gammal sak eller en bild av den. Anmälan om deltagande senast 9 februari till Berit 019 57 81 36 eller Åke 019 57 85 59. Ta med 35 kronor till kaffet och ett glatt humör. Varm nyårshälsning till alla från oss i Sydnärke genom Åke.

Info från Örebro kommun

Öppet hus

Vårens första öppet hus kommer att ske onsdag 8 februari klockan 14 00 på Örebro läns museum. Där kommer Eva Viktorsson att syntolka tavlorna från rådhuskalendern. Kaffe dricker vi i cafeét vid muséet. Varmt välkomna.

Vi har svårt att få ihop öppet hus träffarna under våren så är det någon som vill hjälpa till att planera dem samt att agera värd/värdinna under träffarna vore det toppen. Det är svårt för styrelsen att hinna med allt som ska göras därför vore det bra om några andra medlemmar kunde åta sig denna uppgift.

Bingo spelas som vanligt en gång i månaden. Nästa bingo spelas 15 februari klockan 14 till 16 i Föreningarnas hus. Varmt välkomna.

NYA-gruppen

Vecka 5 1 februari Aktivitet: Studiebesök Konserhuset utgår och annan aktivitet håller på att tillsättas. Pga att den som skall hålla i studiebesöket är långtidssjukriven. Vi återkommer så snart annan aktivitet är bestämd och bokad. Skickas ut via email. Om du vill ha utskick om aktiviteter på mail och inte har anmält någon e-postadress så hör av dig till kansliet.

Vecka 7 15 februari 18:00 till 21:00
Aktivitet: Länsaktivitet, Bodaborg Plats: Karlskoga
Vi provar olika celler ungefär som "fångarna på fortet". Det finns tre olika svårighetsgrader på uppgifter. Fikar sedan i deras kaffeteria i pausen.

Vecka 9 1 mars Aktivitet: Vett & etikett. Enkelt hur man beter sig som synskadad i olika situationer. På Föreningarnas Hus

Självgod

Jag ville jag vore

en av de store

Stordåd vill jag uträtta.

På tronen vill jag mig sätta.

Jag är u så klok, så klok.

Tycker det mesta är tok.

Allt jag gör är bäst.

alla andra kommer därnäst.

Jag är rik, jag är snygg,

i mig själv är jag trygg.

Åt andra jag säger, stick,

var glad åt det du fick.

Jag solar mig i glansen

och svänger runt i dansen.

Sådan vill väl ingen vara?

Nej, må den Högste oss bevara!

Av Åke Minsberg

Boktips

Låt mig ta din hand av Tove Alsterdal

"Natten mot valborgsmässoafton störtar Charlie Eriksson ner från en balkong på elfte våningen i Jakobsberg. Bakom sig lämnar hon ett liv av droger, kaos och ouppfyllda drömmar.Polisen avskriver dödsfallet som självmord.

Samma natt vandrar Riddaren genom Jakobsbergs centrum, en tilltufsad man som hävdar att Olof Palme fortfarande lever. Han ser Charlie komma ut från en nattklubb tillsammans med en man som beter sig hotfullt - men vem skulle bry sig om det vittnet?"

Hur tycker ni den här boken låter? Jag tycker den låter väldigt spännande! Är det någon av er där ute som har läst den? Kul att börja med någonting annat efter att ha läst sagan om is och eld så länge.

Av Åsa Lindeberg

Mattips

Här kommer lite mattips med recept för maträtt för 2 personer. Av Åsa Lindeberg

Laxfilé med tomatvinägrett och rosmarinstekt fänkål.

Ingredienser: Apelsin, babyplommontomater, fänkål, laxfilé, potatis , rosmarin , vitlöksklyfta , olivolja, salt och peppar, socker, äppelcidervinäger , chili Flakes

Gör såhär:

Sätt ugnen på 225 grader.Dela 500g potatis och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja och 1/2 tsk salt. Baka högt uppe i ugnen 20-25 minuter, eller tills potatisen är klar. Klyfta 1/2 fänkål i två delar. Repa 1/2 kruka rosmarin. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Bryn fänkål, rosmarin, 1 tsk socker (var försiktig så inte sockret bränner), nymalen svartpeppar och lite salt i 2-3 minuter. Lägg över på potatisplåten och baka i ugnen i 5-6 minuter, eller tills fänkålen mjuknat. Tomatvinägrette: dela 1/2 ask babyplommontomater. Hetta upp lite olivolja i en liten kastrull och fräs tomaterna på medeltemperatur 1-2 minuter. Tillsätt 1/2 tsk äppelcidervinäger, finrivet skal och pressad saft från 1/2 apelsin, 1 vitlöksklyfta (pressad), 1/2 tsk salt och 1 krm chili flakes. Koka 2-3 minuter, eller tills den tjocknat något. Slå i 2 tsk olivolja och ställ åt sidan. Skär ca 250g laxfilé i två portionsbitar och krydda med 1/2 tsk salt. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och stek laxen 2-3 minuter på varje sida. Servera stekt laxfilé med tomatvinägrett, rosmarinstekt fänkål och ugnsbakad potatis.

Ett spännande fiskeäventyr

Hej alla glada synvinkelläsare, nu är det trädgårdsdrängen i farten igen, senast jag hörde av mig så var det fortfarande 2016, nu har vi börjat knapra på 2017 och jag får önska ett gott nytt år.

I min berättelse hade jag kommit till midsommartid och året var 1948. Tidigare har jag berättat att trädgårdsmästarens svärfar tyckte om att fiska, nu ett par veckor efter midsommar skulle vi åka till sommarstugan och dra några stora abborrar. Det var tidig söndagsmorgon, klockan var bara sju. Trädgårdsmästarfamiljen skulle med till sommarstugan också. Det var en härlig morgon, mulen men varm. Enligt väderleksrapporten skulle det vara mulet mest hela dagen. Så blev det också, det nappar bättre om det inte är så varmt.
När vi kom till stugan sa jag "men vi har ju ingen mask" jag trodde vi skulle plocka med från trädgården. "Ingen fara" sa "gamlingen", "det ordnar sig" och det gjorde det. Bakom några buskar hade han maskodling. En stor jordhög blandad med torvmull, täckt med halm. Och vilka maskar, stora som kopparormar, ja kanske inte riktigt så stora, men nästan, han påstod att han matade dem med filmjölk och havremjöl, kanske var det så.

Han hade en eka med aktersnurra, vi hade med oss kaffe och mackor. Trädgårdsmästarens fru sade: "Nu är ni hemma till klockan ett, annars blir ni utan lunch, då får ni äta rå fisk, om ni får någon!"

Inför ett sådant hot så måste vi ju göra vårt allra bästa. Jag var inte så orolig, jag hade varit med förut och visste att fiskargubben kunde sin ställen och visste var dom stora, hungriga abborrluringarna bara stod och väntade på våra läckra oemotståndliga ringlande maskar. Det gjorde dem också, efter bara en timma så hade vi fått fyra stora abborrar var. Då tog vi rast och åt våra smörgåsar och drack gott kaffe, det smakade gott.

Vi var så inne i fisket, det gick ju så bra. Nu hade vi femton abborrar, stora, fina, storfiskarn fick de flesta, men jag fick den största. Den vägde ett kilo och tre hekto, den stretade emot må ni tro.

Helt plötsligt tittade vi på klockan, den var halv ett och klockan ett skulle vi ju vara tillbaka. Vi var så inne i vårt fiske så vi hade glömt bort tiden. Nu fick det bli fart, vi drog igång snurran och så vände vi hemåt. Helt plötsligt lade motorn bara av! Aj, aj det var inte bra, vad kunde det vara för fel? Jo, det var just snyggt. Soppatorsk, inte bra, i vår iver att komma ut och fiska så hade vi glömt kolla bensinen innan vi for ut. Ja, det var bara att ta till årorna. Vi hade en rätt lång väg att ro, så inte skulle vi hinna till klockan ett. Så vi sa till varandra, nu får vi käka rå fisk. Så blev det naturligtvis inte. Vi fick dillkött och färsk potatis. Men till kvällsmat fick vi fisk, den var smörstekt. Vilket kalas.

Och tiden den gick, sommaren fortsatte, det blev fler fisketurer, men då kollade vi bensintanken innan vi åkte ut på sjön. Av skadad blir man vis. Det blev mycket sol och bad, på den här gamla goda tiden behövde man inte tjocka lager av solskyddsmedel. Det blev många besök i Mariebergsskogen. Där såg man den tidens STORA artister. I Mariebergsskogen spelades det också teater. Där såg jag bland annat "Tio små negerpojkar" av Agatha Christie.

I trädgården fortsatte arbetet med rensning och försäljning av blommor och grönsaker. Torghandeln tog sin tid och många kom till trädgården och handlade blommor och grönsaker. Tiden gick som det gör när tiden går och det blev höst och det blev tid för allt skördearbete. Vintern kom med snö och kyla. Veckan före jul blev jag utlånad till en av Karlstads största blomsteraffärer. Det blev jobb både dag och nästan natt, med plantering av blommor i krukor och korgar. Det var jobbigt men mycket roligt. I den affären jobbade jag fem jular till. Sammanlagt har jag nog jobbat tjugofem jular till i olika blomsteraffärer till jul. Tre jular var jag i en stor fin affär i Spånga. Det var nästan bara rikt folk som handlade i den affären. Då fick man verkligen visa vad man kunde. Bland annat så handlade Kurt Ranjellig där. Det var han som kallades "Kaffepetter" i Frukostklubben. Han kom ofta och såg på när jag gjorde mina "mästerverk". Han kallade mig trollkarlen från Oz. Det var väl inte så dåligt?

Senare när jag bildade familj så tyckte dem naturligtvis att jag var borta alldeles för mycket. Men, det var ju ett välkommet tillskott i kassan och vi kunde kosta på oss lite extra då och då. Nej, nu börjar jag nog bli lite långrandig. Nu går jag i vinteride och nästa gång jag hörs av, då är det nog vår och jag begrundar min inkallelse till värnpliktstjänstgöring i Nora. Sov så gott i vinteridet. Kram från Åke.

Slutord

Hoppas ni gillade första numret för 2017, mer kommer det att bli. Som ni märker så har det börjat komma in lite från er medlemmar, men det finns plats för mer berättelser eller tips. Kanske ni kan ge ett nyårslöfte; att ni ska dela med er något tips eller berättelse i tidningen under året. Ha det bra tills vi hörs igen.

Redaktör: Charlotte Åkerlind, telefon 019 673 21 05, 072 544 50 84. E-post: charlotte.akerlind@telia.com

Kansliet: Leif Stockhult, telefon019 673 21 06, e-post: srf.orebro.lan@telia.com. Öppet måndag till torsdag 9 till 12.

Bilaga 1 JANUARI 2017

THOMSSONS NYHETSBREV NR 17

20 december 2016

Innehåll

Bengt Lindqvist ur tiden

Nytt från funktionshinderdelegationen

SRF och synskadade flyktingar

Gävleborgare särbehandlas

Chefsläget på rikskansliet

Seminarium om hur vi uttrycker oss

Konsert med Jose Feliciano

Lika Unikas utmärkelse till Lars Lööw

Förbundsstyrelsens möten 2017

Jul- och nyårshälsning

Bengt Lindqvist ur tiden

Bengt Lindqvist avled lugnt och stilla i sitt hem lördagen den 3 december. Han blev 80 år.

Bengt Lindqvist var ordförande för SRF 1975 till1985 och ordförande för Handikappförbundens Centralkommitté (som det nationella samarbetet mellan funktionshinderorganisationerna hette på den tiden) 1977 till 1985. Han var riksdagsledamot för Socialdemokraterna från 1982, och efter valet 1985 blev han biträdande socialminister i regeringen. Den posten innehade han fram till valet 1991.

Bengt Lindqvist föddes den 3 juni 1936. Han engagerade sig tidigt för synskadades sak, och breddade sitt engagemang till att omfatta hela funktionshinderfältet. Han var ledande i arbetet med att ta fram och genomföra FN:s standardregler på funktionshinderområdet. Bland annat var han FN:s särskilda rapportör avseende standardreglerna, och det arbetet lade grunden till FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som antogs år 2006.

Bengt Lindqvist ledde den viktiga bemötandeutredningen, som visade på betydelsen av hur samhället bemöter personer med funktionsnedsättning. Utredningen ledde fram till ett stopp för kommunernas domstolstrots när det gäller funktionshindrades rättigheter.

Som ordförande för De Blindas Förening ledde han arbetet med att reformera vår organisation, som den 1 januari 1977 bytte namn från De Blindas Förening (DBF) till Synskadades Riksförbund (SRF). Bengt profilerade SRF som en intressepolitisk organisation.

Mina tankar går i dessa dagar till Bengts fru Gun, och till hans övriga familj. Begravningen äger rum på Skogskyrkogården i Enskede den 5 januari.

Vi är många som minns Bengt Lindqvist med stor saknad. Men vi gläds också över allt han bidrog med för att förbättra livet för synskadade och övriga funktionshindrade i Sverige och världen.

Nytt från funktionshinderdelegationen

Regeringens funktionshinderdelegation hade årets sista möte fredagen den 9 december. Teman för detta möte var jämställdhet och hälsa. Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) och hennes medarbetare redogjorde för regeringens strategi för att komma till rätta med mäns våld mot kvinnor. Inför den strategin hade SRF, tillsammans med Forum Kvinnor och funktionshinder, gjort en skrivelse där vi pekat på funktionshindrade kvinnors särskilt utsatta situation.

Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) deltog också på mötet. Med honom diskuterade vi vikten av att sjukvården ser hela människan, och inte bara fokuserar på de akuta symptom man sökt för. Vi tog också upp den tydliga kopplingen som finns mellan brister i tillgänglighet och samhällsservice och funktionshindrades ohälsa.

Oundvikligen togs också assistansfrågan upp. Här underströk Åsa Regnér att regeringen vill se att de ekonomiska medel som avsätts för assistans kommer brukarna till del. Försäkringskassan ska säkerställa att så sker. Från funktionshinderrepresentanterna uttrycktes missnöje med hur Försäkringskassan skött detta uppdrag och man ville att regeringen skulle vara tydlig med att brukarnas behov måste styra. Den 3 december hölls manifestationer runt om i Sverige med tema "Assistans är frihet – rädda LSS", och SRF stödde denna manifestation genom Lika Unika.

SRF och synskadade flyktingar

Våra fem branschföreningar från olika språkområden har utsett var sin kontaktperson som ska arbeta med flyktingfrågan. SRF har tillsammans med Röda Korset genomfört en utbildningsdag där fokus var att möta och stödja personer med traumatiska erfarenheter från krig och flykt. Invandrarkommittén och branschföreningarnas kontaktpersoner deltog i utbildningen.

SRF:s nya broschyr "Synskadad i Sverige", som riktar sig till invandrare och nyanlända innehåller kontaktuppgifter och information om SRF:s och branschföreningarnas verksamhet. Den har översatts till sex olika språk: somaliska, arabiska, kurdiska, bosniska, farsi och engelska. Broschyren har skickats till Röda Korset, SKL (Sveriges Kommuner och Landsting), Work for you, Syncentralerna, Unga Synskadade och SRF:s distrikt.

Broschyren kan beställas från kontorsservice, telefon 08 39 92 20, eller

kontorsservice@srf.nu

Gävleborgare särbehandlas

Bor man i Gävleborg och är synskadad så kan man inte få en daisyspelare som hjälpmedel från syncentralen. Vill man läsa talböcker eller annan samhällsinformation på daisy så får man ordna det på annat sätt. Denna särbehandling av synskadade i Gävleborg har använts som exempel på ojämlikhet i landet då SRF tidigare i år träffade den pågående hjälpmedelsutredningen.

Att Gävleborgs läns landsting fortfarande är ensamma i Sverige om att kategoriskt neka alla synskadade att få daisyspelare framgår av en enkätundersökning som SRF Gävleborg genomfört under hösten. Resultatet från enkäten publicerades för några dagar sedan och har lett till stor uppmärksamhet i massmedia.

Genom den undersökning av TNS Sifo som genomfördes 2015, och som återges i rapporten "Dålig digital delaktighet", vet vi att synskadade i stor utsträckning inte har tillgång till internet eller smarta telefoner. Bästa sättet för många att läsa böcker, tidskrifter och annan samhälls- och föreningsinformation är därför fortfarande med hjälp av en daisyspelare. Staten satsar stora penningsummor på att tillgängliggöra litteratur genom Myndigheten för tillgängliga medier, men att läsa böckerna blir svårt med en sådan inställning från landstinget. Pressen på landstinget i Gävleborg, att ändra sin absurda inställning i daisyfrågan, ökar nu.

Chefsläget på rikskansliet

Från den 1 januari 2017 tillträder Ulrika Norelius Centervik officiellt som ny kanslichef. Hon lämnar då definitivt över ansvaret som individstödschef till Lena Ridemar.

Eva Björk, som hittills varit kanslichef, vikarierar som intressepolitisk chef fram till den 30 september 2017. Från den 1 mars går Eva ner till halvtid. Neven Milivojevic är tjänstledig på halvtid, men är chef för vårt internationella arbete samt forskningsfrågorna.

I SRF:s ledningsgrupp ingår, förutom ovannämnda chefer, också vår kommunikationschef Boris Samuelsson samt undertecknad (förbundsordförande Håkan Thomsson).

Seminarium om hur vi uttrycker oss

På förmiddagen den 15 december genomfördes ett språkseminarium för förbundsstyrelsen och intresserad personal. Det handlade om hur vi uttrycker oss och vilka synskade- och funktionshindertermer vi använder. Seminariet leddes av vår handläggare Karin Hjalmarson och direktsändes i SRF:s webbradio.

Under tre timmar diskuterades dessa frågor med en panel från Språkrådet, Punktskriftsnämnden och Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM). Anna Wallsten från synskadades Museum gav en intressant historisk tillbakablick. Annika Södergren från SPSM gick igenom vilka termer som definierats internationellt av Världshälsoorganisationen (WHO) och hur dessa ändrats över tid. Björn Westling berättade om den vägledning som punktskriftsnämnden gav ut 2013.

Vilka perspektiv som lyfts fram och vilka attityder man sprider har självklart ett samband med vilka termer och uttryck som används. Från Språkrådet framhöll de båda deltagarna, Rickard Domeij och Lena Lind Palicki, att det är viktigt att utrycka sig enkelt och begripligt och att det inte får bli så svårt att uttrycka sig korrekt att man väljer att vara tyst. Vikten av korrekta termer har också med sammanhanget att göra.

En diskussion som uppstod var om man ska fortsätta använda samlingsbegreppet "synskadade" eller om det är bättre att använda "personer med synnedsättning och blindhet". Här gick åsikterna isär. Enligt den ena skolan visar uttrycket "personer med ..." att det är personen som är det viktiga. Å andra sidan kan man säga att ur ett normkritiskt perspektiv så är det bara personer som avviker från det "normala" som pekas ut på detta sätt. SRF:s första vice ordförande Victoria Öjefors Quinn lyfte att man ibland kan komma runt denna frågeställning genom att byta adjektiv mot verb – alltså "jag ser dåligt" istället för "jag är synskadad".

Vidare diskuterades begreppen "funktionsnedsättning" och "funktionshinder". Här fanns också två linjer. Att "personer med funktionsnedsättning" används i FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning kan ses som ett argument för att uttrycka sig så. Andra menade att uttrycket "funktionshinder" är bättre eftersom det visar på problemen hos omgivningen istället för att fokusera på att personen har en "nedsättning". Det seminariedeltagarna definitivt kunde enas om var att begreppet "personer med läsnedsättning", vilket skapats av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM), är ett dåligt begrepp. En synskadad som läser talböcker eller är en god punktskriftsläsare kan knappast anses vara "läsnedsatt". Denna term bör MTM omgående se över.

Många gick säkert från detta intressanta språkseminarium med huvudet fullt av tankar. Min slutsats är att det är viktigt att vi pratar om hur vi uttrycker oss, men att man ska akta sig för att bli "språkpolis".

Konsert med Jose Feliciano

Den blinde sångaren och gitarristen Jose Feliciano spelade på Fiadelfiakyrkan i Stockholm den 12 december inför en stor publik. Tack vare god kontakt med arrangören kunde SRF få möjlighet att uppmärksamma Jose Feliciano med en liten julgåva.

Mot slutet av konserten fick undertecknad (Håkan Thomsson) komma upp på scenen och överlämna vår present bestående av en kaffemugg och en skål med punktskrift på. Inför publiken hade jag ett kort samtal med Jose Feliciano om Louis Braille och punktskriftens betydelse samt vikten av att som barn kunna ha blinda förebilder. Han blev så inspirerad av detta att han fortsatte att prata om synskadades situation och möjligheter även en stund efter att jag lämnat scenen. Han betonade att hindren för synskadade oftast är skapade av samhället.

Lika Unikas utmärkelse till Lars Lööw

På förmiddagen den 9 december delade Lika Unika ut sin årliga utmärkelse för arbete med FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. I år var mottagaren Lars Lööw, som i egenskap av handikappombudsman i Sverige deltog vid framförhandlandet av konventionstexten.

Lars Lööw fick mottaga utmärkelsen vid ett seminarium i SRF-salen. Han berättade här om processen som ledde fram till antagandet av konventionen den 13 december år 2006.

Förbundsstyrelsens möten 2017

Följande möten är inplanerade för förbundsstyrelsen år 2017:

Fredag eftermiddag till söndag 10 till 12 februari, Enskede/Almåsa

Torsdag kväll till fredag 9 till 10 mars, Almåsa

Torsdag till fredag 20 till 21 april, Enskede/Almåsa

Fredag eftermiddag till söndag 16 till 18 juni, Enskede/Almåsa

Måndag 26 juni klockan 18 00 till cirka 20 00, telefonmöte (kongressmotioner)

Lördag till söndag 23 till 24 september, Almåsa

Onsdag till torsdag 25 till 26 oktober, Quality hotel View, Malmö

Söndag 29 oktober, (firmateckning, val av AU), Quality hotel View, Malmö

Torsdag till fredag 23 till 24 november, Enskede/Almåsa

Fredag 15 december, Enskede (ankomst torsdag kväll)

Introduktion för nya FS-ledamöter

Onsdag eftermiddag till torsdag klockan 10 30, 22 till 23 november, Enskede

Jul- och nyårshälsning

Så närmar sig nu julen med allt vad det innebär av vörtbröd, skinka och risgrynsgröt, sill och köttbullar, fikon, dadlar nötter och choklad, tomtar, presenter, änglar och granar, ljus och värme, eller vad ni nu tänker fylla era juldagar med. Här på SRF:s rikskansli i Enskede fick vi ett luciatåg med barn från en skola på Södermalm den 13 december i husets lunchrestaurang Matborgen. Och på kvällen den 14 december hade vi julfest med personalen och förbundsstyrelsen.

Ja, tiden går, och snart är det ju också nytt år. Själv planerar jag för nyårsfirande på Almåsa. Jag vill nu önska alla nyhetsbrevets läsare en fin jul och ett händelserikt och positivt nytt år!

HÅKAN THOMSSON

Tfn 08-39 91 11

E-post hakan.thomsson@srf.nu

Nyhetsbrevet finns även på vår webbplats: www.srf.nu

THOMSSONS NYHETSBREV NR 1

10 januari 2017

Innehåll

Punktskriftens dag

De tu har blivit ett

US byter namn

Ny funktionshinderpolitik på gång

Nominera till Ljudbokens Hederspris

Datum att notera

Krönika över 2016

Punktskriftens dag

Den 4 januari 1809 föddes punktskriftens upphovsman Louis Braille. Det är orsaken till att vi den 4 januari varje år firar den internationella punktskriftsdagen.

Från riksförbundets sida gick vi ut med ett pressmeddelande där vi efterlyste punktskrift på livsmedelsprodukter. Flera lokalradiokanaler uppmärksammade punktskriftens dag. Själv har jag hört inslag från P4 Stockholm, P4 Södermanland, P4 Jönköping, P4 Dalarna och P4 Jämtland.

De tu har blivit ett

I SRF gav nyårsfyrverkerierna vid detta årsskifte ett särskilt genljud av förening. Den 1 januari 2017 bildades nämligen SRF Västernorrland genom sammanslagning av distrikten SRF Medelpad och SRF Ångermanland. Det nya distriktet leds av en interim styrelse fram till det första årsmötet som hålls den 8 april.

Att distrikt går samman är inte särskilt vanligt i SRF-sammanhang. Det finns dock all anledning att anta att sammanslagningen kommer att gagna synskadade i Västernorrland. Exempelvis får nu distriktet samma verksamhetsområde som landstinget, vilket bör underlätta intressepolitiken. Vid årsskiftet övergick Kamal Suleimani från att vara riksförbundsanställd till att bli distriktsombudsman/verksamhetsutvecklare i SRF Västernorrland. Till ordförande har interim styrelsen idag (10 januari) utsett Sven Edlund.

U S byter namn

U S är en förkortning som fram till och med den 31 december 2016 stod för Riksorganisationen Unga Synskadade. Men i somras beslöt U S vid sitt medlemsforum att byta namn.

Från och med den 1 januari 2017 är ungdomsorganisationens namn: Riksorganisationen unga med synnedsättning. Man behåller dock förkortningen U S. Ny hemsidesadress är: www.ungsyn.se

Ny funktionshinderpolitik på gång

I juni 2016 presenterade Myndigheten för delaktighet (MFD) ett förslag till ny funktionshinderpolitik. Bland annat föreslås att fler myndigheter ska få ett ökat ansvar för förverkligandet av rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Regeringen har sänt ut MFD:s förslag på remiss, och den 20 december lämnade SRF sitt yttrande över förslaget.

SRF skriver bland annat:

"SRF ser positivt på att strategin tydligare än tidigare knyts till mänskliga rättigheter. Fokus i strategin ligger på att göra rätt från början, vilket är en förutsättning för ett tillgängligt samhälle. Funktionshinderspolitiken ska integreras och gälla alla nivåer och områden i samhället. Många av de resultatmål som sätts upp ligger helt i linje med de mål som SRF strävar mot i sitt intressepolitiska och opinionsbildande arbete. SRF ser positivt på att förslaget har kopplingar till Agenda 2030. Det skulle behövas tydligare skrivningar när det gäller att koppla samtliga av FN:s utvecklingsmål till målen i strategin."

Med andra ord har SRF en positiv grundsyn på förslaget. Vi har dock gjort ett antal påpekanden och förtydliganden. Förslaget bereds nu av regeringen.

Nominera till Ljudbokens Hederspris

Måndagskvällen den 6 mars arrangerar Storytel årets ljudboksgala på Vasateatern i Stockholm med prisutdelning i flera kategorier. Bland annat delar Synskadades Stiftelse ut Ljudbokens Hederspris. Detta pris ska gå till någon som främjat ljudbokens utveckling. Det kan vara en person, en organisation eller ett företag.

Alla är välkomna att nominera kandidater fram till den 31 januari. Sänd din nominering med motivering per e-post till ljudbokspriset@srf.nu

Datum att notera

Närmaste stora SRF-konferens handlar om organisationsutveckling och genomförs på Almåsa den 27 till 29 januari.

Den 2 till 3 februari är det ekonomifunkis, och där finns det fortfarande platser kvar. Sista anmälningsdag är den 13 januari. Anmälan görs till Gunilla Thomsson, tfn 08-39 91 66 eller e-post Gunilla.thomsson@srf.nu

Helgen den 12 till 14 maj blir det arbetsgivarkonferens för distrikt och föreningar med anställd personal, och en temakonferens för synskadade egenföretagare planeras till helgen den 29 september till 1 oktober.

Nästa organisationsråd äger rum i Stockholm torsdagen den 9 mars. Ett organisationsråd kommer också att genomföras i Stockholm fredagen den 1 september. Och så har vi ju SRF:s kongress i Malmö den 26 till 29 oktober!

Krönika över 2016

I väntan på att år 2017 ska få upp farten så kommer här en subjektiv återblick på SRF-året 2016.

Året började med att SRF fick två nya branschföreningar: LHON Eye Society respektive Aniridi Sverige. Antalet branschföreningar är därmed uppe i dussinet fullt!

Det så kallade funktionärstraineeprojektet, som syftade till att ge intresserade medlemmar en god grund för att bli funktionärer eller i övrigt vara aktiva SRF:are, kom igång år 2014. Den 20 till 22 maj 2016 hölls en projektavslutning på Almåsa, dit alla som genomgått utbildningen bjöds in. Vid summering av projektet kan konstateras att 49 personer från tio olika distrikt fullföljde utbildningen. Många av dessa medlemmar är redan aktiva i styrelser på lokalförenings- eller distriktsnivå.

Vår stora informationskampanj riktad till allmänheten började planeras tidigt. Fokus skulle ligga på gatu- och trafikmiljö och den vita käppen. Kampanjmaterial togs fram och en informatörsutbildning i två steg genomfördes under våren. Så småningom fick kampanjen namnet "Gata för alla".

Den 20 augusti drog kampanjen igång. Över hela Sverige genomfördes olika kampanjaktiviteter såsom torgmöten där allmänheten fick prova att gå med vit käpp, flygbladsutdelning, fika i mörker, lappning av felparkerade cyklar och andra hinder på trottoarerna med mera, med mera. Samtidigt bedrevs kampanjen framgångsrikt på sociala medier med såväl kortfilmer som enklare inlägg. I de traditionella medierna fick kampanjen stort genomslag. Finalen ägde rum den 15 oktober, det vill säga på den vita käppens dag. På Medborgarplatsen i Stockholm hade vi då byggt upp ett vardagsrum med en soffa dit allmänheten bjöds in att sätta sig och ställa frågor om synskadades livssituation och möjligheter. Bland de som svarade på sådana frågor fanns SRF:s första vice ordförande Victoria Öjefors Quinn. Kampanjen var en imponerande kraftsamling, framförallt av distrikt och lokalföreningar, där vi visade att SRF är en organisation med mycket stor potential.

Arbetet med att förbereda 2017 års kongress rullade igång redan under våren 2016. Vi behövde bestämma plats för kongressen. Två bra alternativ fanns, i Eskilstuna respektive Malmö. En grupp från rikskansliet besökte de båda aktuella anläggningarna och gjorde en värdering av dem. Det var en knepig jämförelse som slutade med votering i förbundsstyrelsen. Och då blev det Quality hotel View på Hyllie Stationstorg i Malmö som vann. Förberedelserna inför kongressen har fortsatt under hösten, bland annat med rådslag om stadgar och verksamhetsinriktning.

I maj genomförde Internationella Daisykonsortiet en stor konferens i Stockholm. Därtill firade Daisykonsortiet sitt 20-årsjubileum. SRF deltog givetvis i både konferensen och festligheterna.

Sommarens höjdpunkt var definitivt Almedalsveckan i Visby där SRF som vanligt fanns på plats för att skapa kortare eller längre möten med makthavare. Nytt för i år var dock att vi dessutom ordnade ett eget seminarium på temat "Tysta fordon – en livsfara". Här diskuterades behovet av att elfordon förses med obligatoriskt varningsljud. Seminariet pågick en timme och var en paneldebatt med möjlighet för publiken att ställa frågor. Panelen bestod av Håkan Thomsson, SRF, Trans­portstyrelsens generaldirektör Maria Ågren, Marie Nordén som är generalsekreterare för National­föreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, Milan Obradovic, social­demokratiskt kommunalråd i Malmö, Gordon Strömfelt som är elbilsexpert hos Gröna Bilister och Maria Backlund, tekniskt sakkunnig hos branschorganisationen Bil Sweden. Moderator var Ejert Seijboldt från svenska Taxiförbundet. Seminariet bör ha fungerat som ögonöppnare för en och annan bland åhörarna. Som grädde på moset fick vi två månader senare beskedet att GRB, som är en arbetsgrupp för internationell teknisk standardisering av fordon, beslutat att förorda att elbilar ska ha ett obligatoriskt varningsljud.

Även i övrigt var Almedalsveckan mycket lyckad. Vi kunde dela ut ett utdrag från vår färska undersökning om arbetsgivares attityder till synskadad arbetskraft, vilket var en fråga som rönte stort intresse. Totalt träffade SRF åtta ministrar, fem parti­ledare, tre partisekreterare, elva riksdagsledamöter, sex generaldirektörer, ett flertal företag samt många företrädare för andra organisationer och medier. SRF lämnade även ett avtryck i det mediala bruset när Neven Milivojevic blev intervjuad av Ekonomiekots Anders Jelmin om bankernas kontanthantering. Ett möte i Almedalen med pensionärsorganisationen SPF Seniorerna ledde dessutom fram till en gemensam uppvaktning av finansmarknadsminister Per Bolund (MP) den 10 augusti, där vikten av en tillgänglig kontanthantering lyftes fram.

I augusti höll World Blind Union (WBU) generalförsamling i Orlando, Florida, USA. Förutom formella förhandlingar ordnades ett stort antal föredrag och seminarier, och SRF deltog med en sju personer stark delegation. Till ny president i WBU valdes Fredric Schroeder, USA.

För att inom SRF skapa ett brett, fördjupat kunnande om EU samt att skapa kontakter, så ordnades två studieresor till Bryssel under året. Dessa resor skedde på inbjudan av EU-parlamentariker, och därmed bidrog EU med ungefär hälften av finansieringen för resorna. I februari reste 20 kvinnor inklusive ledsagare till Bryssel på inbjudan av Soraya Post (FI). Ett led i resan var att medverka vid ett seminarium om förslaget till tillgänglighetsdirektiv. I november reste 24 personer inklusive ledsagare till Bryssel på inbjudan av Anna Hedh (S). Detta är en unik satsning som förhoppningsvis ska ge resultat i form av bättre möjligheter att påverka EU.

Den 16 november ordnade SRF en konferens om ögonforskning. Här gavs föreläsningar om aktuell spetsforskning som pågår i Stockholm, Göteborg, Malmö/Lund, Umeå, Örebro, Linköping och Uppsala. Konferensen direktsändes i SRF:s webbradio.

En annan stor händelse var den partnerskapskonferens som hölls på Almåsa i oktober. Här deltog representanter för de nio synskadeorganisationer med vilka SRF har internationellt utvecklingssamarbete. Som en del av konferensen hölls ett öppet seminarium på Europahuset i Stockholm på eftermiddagen den 24 oktober. Tema var "Agenda 2030 och inkludering av personer med funktionsnedsättning". Anföranden hölls bland annat av Sveriges ambassadör för Agenda 2030 Kajsa B Olofsgård och av Charlotte V McClain-Nhlapo från Världsbanken.

Ett lite udda sätt att skapa uppmärksamhet för synskadades situation och samtidigt stärka SRF:s varumärke var då SRF uppvaktade den blinde musikern Jose Feliciano. Det var under hans julkonsert i Fiadelfiakyrkan i Stockholm den 12 december som jag (Håkan Thomsson) fick möjlighet att komma upp på scenen, prata med honom och överlämna en liten gåva. Detta uppskattades uppenbarligen av den stora publiken, och av Feliciano själv också! För denna möjlighet vill jag rikta ett särskilt tack till arrangören Shahin Roshanghias från Bibi Events. Efter konserten fick han en ledarhundskalender som tack.

Ja, kalendern ja! "Årets ledarhundsvalpar 2016" gav sammanlagt cirka 11,3 Mkr i bruttointäkter. Även om tryckning, distribution och annat kringarbete kostar en hel del så är det ändå en mycket viktig inkomst för SRF. Och "Årets ledarhundsvalpar 2017" ser ut att sätta nytt intäktsrekord!

År 2016 var också året då de regionala ombudsmännen omvandlades till distriktsombudsmän/verksamhetsutvecklare. De första fick sina nya tjänster den 1 mars, och vid slutet på året har de flesta distrikten egen ombudsman/verksamhetsutvecklare. Detta har föranlett en specialsatsning på utbildning för de nya ombudsmännen, vilken inletts under 2016. Dessutom ordnas kontinuerligt arbetsgivarutbildning för distrikten.

Även i övrigt har personalfrågor präglat arbetet. En satsning på den psykosociala arbetsmiljön vid rikskansliet har genomförts, och två viktiga chefer har rekryterats. Den 15 november kom Lena Ridemar till kansliet som ny individstödschef, och den 1 januari 2017 tillträdde Ulrika Norelius Centervik formellt kanslichefstjänsten.

I september lanserades SRF:s nya hemsida. Den ska vara bättre om man vill surfa med mobiltelefon, och den är dessutom tillgänglig för synskadade när det gäller att lägga upp information. Stora förbättringar har även skett i vårt medlems-, prenumerant- och givarregister Surfa.

2016 och 2017 är Sverige ordförande i synskadeorganisationernas nordiska samarbete. I april hölls ett möte på Almåsa och i oktober hölls ett möte i Norge. Dessutom genomfördes en nordisk kvinnokonferens i Helsingfors i september.

Vårt hårda arbete för att gravt synskadade, blinda och dövblinda ska ha rätt till ledsagning enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) har tagit ett viktigt steg framåt i och med att en LSS-utredning har blivit tillsatt. Undertecknad är utsedd som expert i utredningen, och SRF har också uppvaktat utredaren.

Ja, ett minnesvärt år har 2016 verkligen varit. Låt oss tillsammans se till att 2017 blir ett minst lika aktivt och framgångsrikt år!

HÅKAN THOMSSON

Tfn 08-39 91 11

E-post hakan.thomsson@srf.nu

Nyhetsbrevet finns även på vår webbplats: www.srf.nu

Bilaga 2 JANUARI 2017

SYNTOLKNINGS EVENEMANG 2017

Länsteatern den 27 januari 2017

stormen

av William Shakespeare Regi av Erik Holmström

Ett skepp förliser i en storm och dess passagerare spolas i land på en mystisk ö. Isolerade från varandra vet de inte vem som lever eller har dött, och om de någonsin ska kunna komma därifrån. Ön blir en plats för dem att rannsaka sig själva och börja fantisera om andra sätt att leva. En furste börjar drömma utopiska drömmar. Ett kungabarn upptäcker glädjen i enkelheten och det hårda arbetet. En narr och en drucken betjänt vill använda öns resurser för fullt tills de tar slut. nu?

Syntolkas den 27 januari 2017

Syntolkas av Lotta Lagerman

Biljetter bokas på Länsteaterns telefon 019 689 89 89

Tala om vid bokning att du vill få en biljett med syntolkning samt om du har med ledsagare.

Karlskogarevyn Görskoj 28 januari 2017

Nyårsrevyn "checkar in"

Årets nyårsrevy Checkar in med Karlskoga revyn Görskoj.

SRF har reserverat 20 biljetter till föreställningen lördag den 28 januari klockan 15 00

Samling klockan 14 00

Biljettpris 220 kronor.

Föreställningen spelas på Musikpalatset i Karlskoga.

Anmälan senast onsdag den 28 december

Kontakta Anita Karlsson eller Kristina Johansson för frågan om överblivna biljetter

Betalning ska avtalas med Kristina Johansson i samband med bokning.

Syntolkas lördag den 28 januari klockan 15 00

Syntolkas av Anita Karlsson

Biljetter bokas hos Kristina Johansson telefon 0 5 8 6 41412.
070 660 69 81eller på e-post kristina.jo@telia.com

Lekebergs revysällskap 5 februari 2017

Om Tycke uppstår

Lekebergs Revysällskaps Seniorgrupp framför ett klassiskt folklustspel av Gideon Wahlberg

SRF har reserverat 20 biljetter till föreställningen söndag den 5 februari klockan 14 00

Samling klockan 13 00

Biljettpris är 250 kronor och då ingår hemlagad gulaschgryta med smör och bröd samt kaffe med kaka

Föreställningen spelas på Sparbanksbörsen i Fjugersta

Anmälan senast måndag den 9 januari

Kontakta Anita Karlsson eller Kristina Johansson för frågan om överblivna biljetter

Betalning ska avtalas med Kristina Johansson i samband med bokning.

Syntolkas söndag den 5 februari klockan 14 00

Syntolkas av Anita Karlsson

Biljetter bokas hos Kristina Johansson telefon 0 5 8 6 41412
eller 070 660 69 81

Lekebergs revysällskap 7 februari 2017

Om Tycke uppstår

Lekebergs Revysällskaps Seniorgrupp framför ett klassiskt folklustspel av Gideon Wahlberg

SRF har reserverat 20 biljetter till föreställningen tisdag den 7 februari klockan 14 00

Samling klockan 13 00

Biljettpris är 200 kronor och då ingår kaffe

Föreställningen spelas på Sparbanksbörsen i Fjugersta

Anmälan senast måndag den 9 januari

Kontakta Anita Karlsson eller Kristina Johansson för frågan om överblivna biljetter

Betalning ska avtalas med Kristina Johansson i samband med bokning.

Syntolkas tisdag den 7 februari klockan 14 00

Syntolkas av Anita Karlsson

Biljetter bokas hos Kristina Johansson telefon 0 5 8 6 414 12
eller 070 660 69 81

Länsteatern den 5 april 2017

DET SOM ÄR VÅRT

av Anders Duus

Det som är vårt är en nyskriven pjäs som tar sitt avstamp här, i Örebro län. Vi möter världens minst förtjänta lotterivinst, ett hårdrocksband med bara två medlemmar, kampen mot landets fulaste rondell, det hopp som kan bo i en bikupa. Och vi möter känslan av att gränsen är nådd när även biblioteket ska läggas ner.

Syntolkas den 5 april 2017

Syntolkas av Arne Holmberg

Biljetter bokas på Länsteaterns telefon 019 689 89 89

Tala om vid bokning att du vill få en biljett med syntolkning samt om du har med ledsagare.

Bilaga 3 JANUARI 2017

PRESSMEDDELANDE FRÅN REGION ÖREBRO

Ny - och ombyggnationer av vård- och omsorgslokaler i Hallsberg

I dag har Region Örebro län, Länsgården Fastigheter AB och Hallsbergs kommun ingått en avsiktsförklaring som gäller om- och tillbyggnad av fastigheten Kullängen 1 i Hallsberg samt nybyggnation av vård- och omsorgsboende för äldre. Avsikten är att bygga om den befintliga byggnaden samt nybyggnation av ett vård- och omsorgsboende för äldre i anslutning till Hallsbergs vårdcentral med 120 till 130 platser/lägenheter.

- Att ha vård- och omsorgsboende och vårdcentral i samma fastighet eller i direkt anslutning till varandra är något som gagnar patienter och omsorgstagare, men som också ger mervärde både för hälso- och sjukvårdsorganisationen och äldreomsorgen, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande. Vi har behov av att modernisera våra egna lokaler och flera kommuner i länet ser stora behov av fler platser i vård- och omsorgsboende i samband med att antalet äldre-äldre ökar i kommunerna.

Bra förutsättningar för utbyggnad
- Det finns bra förutsättningar i Hallsberg för utbyggnad vid Kullängen, säger Björn Eriksson (S), styrelseordförande i Länsgården Fastigheter AB.

Boende för äldre med 120 till 130 platser
I Hallsberg är vård- och omsorgsboendet i Kullängen inte ändamålsenligt utifrån dagens och framförallt framtidens krav på ett bra boende för äldre med stora funktionsnedsättningar och demenssjukdomar. Hallsbergs kommun, Region Örebro län och Länsgården Fastigheter AB vill med avsiktsförklaringen uttala en viljeinriktning om att bygga om den befintliga byggnaden samt att utföra nybyggnation av ett vård- och omsorgsboende för äldre i anslutning till Hallsbergs vårdcentral med 120 till 130 platser/lägenheter. Målsättningen är en projektstart under 2017.

Höjer kvalitén och ökar antal platser
- Genom detta samarbete kan vi både höja kvalitén på vården och omsorgen och öka antalet platser. För att klara framtidens välfärd för äldre behöver samarbetet mellan kommunerna och regionens sjukvård fördjupas, säger Andreas Svahn (S), kommunstyrelsens ordförande, Hallsbergs kommun.

Osäker statistik för 2015 bakom minskat resande

Under måndagen och tisdagen har uppgifter cirkulerat om en stor minskning av antalet resor med Länstrafiken. Dessa uppgifter bygger på osäker statistik som inte ger en rättvisande bild av hur många resor som gjordes i Örebro län under 2015.

De rapporterade siffrorna bygger på den statistik som varje år redovisas till Trafikanalys och Sveriges kommuner och landsting, SKL. Tyvärr blev underlaget som rapporterades in för år 2015 bristfälligt då biljettmaskiner och resekort byttes ut till ett modernare system. Det gör det mycket svårt att tolka resandet under 2015, och också att göra jämförelser med andra år.

– När vi jämför resandet under 2016 med 2014 ser vi en ökning av antalet resor, vilket gör det troligt att 2015 års siffror är missvisande. Det finns ingen logisk orsak till en kraftig minskning 2015, säger Tony Lundberg, enhetschef på Trafik och marknad, Region Örebro län.

Arbete för tryggare resor

Trygghetsprojektet är ett gemensamt projekt där Region Örebro läns Länstrafiken samverkar med Örebro kommun och operatören Nobina. Projektet utgör en viktig del i arbetet med att göra kollektivtrafiken mer attraktiv och trygg för alla.

Länstrafiken arbetar också med en långsiktig satsning på en tryggare stadstrafik inom ramen för fokusgrupper. Syftet med fokusgrupperna är att på ett gemensamt och strukturerat sätt uppnå ett ökat resande och en ökad kundnöjdhet. I dag finns sex olika fokusområden, dessa är: planering, trygghet, kvalité, framkomlighet, utbildning samt "Bästa resan".

Region Örebro län ser dock inget som tyder på att det är otrygghet som påverkar resandet. Tillgång till turer nära bostaden och arbete samt kunskap om biljettsystemet och utbudet är det som avgör.

– Varje år görs över tio miljoner resor med kollektivtrafiken i vårt län, och det är ytterst sällan några olyckor eller skador inträffar, säger Mats Gunnarsson (MP), ordförande i nämnden för samhällsbyggnad.