Innehåll

Förord

Information från distrikt
- Vandring på Bergslagsleden 22-23 maj
- Mansträff på Sixtorp 12-13 juni
- Byte av adress, telefonnummer, e-post eller läsmedia
- Kongressgenomgång 20 maj, 27 maj och 3 juni kl 18

Information från SRF Bergslagen
- Årsmötesreferat

Information från SRF Karlskoga Degerfors
- Årsmötesrefera

Information från SRF SYDnärke
- Årsmötesreferat

Information från SRF Örebro kommun
- Årsmötesreferat
- NYA-gruppen

Slutord 


Förord
Hoppas ni alla börjar få vaccin så att alla restriktioner börjar lösas upp inför hösten. Men, nu ser vi fram mot varmare tider som man kan njuta av ute i solen. Tycker alltid att den här tiden på året är den bästa tiden, ljuset och värmen kommer tillbaka, det är inte för varmt och man har hela den ljusa tiden framför sig. Dessutom finns det ännu inga myggor, knott eller bromsar och det tycker jag är en väldig fördel.

Information från distrikt
Vandring på Bergslagsleden
Under helgen 22-23 maj hade vi tänkt att vandra en bit av Bergslagsleden. Vi startar på lördagsmorgon i Blankhult för att börja vår vandring via Tomasboda, där vi äter lunch, till Ånnaboda. I Ånnaboda övernattar vi i dubbelrum. På kvällen får vi en god middag i deras matsal samt frukost innan vi fortsätter vandringen till Suttarboda. På vägen äter vi medhavd matsäck som vi får med oss från Ånnabodas kök. För att kunna vara med på vandringen behöver du ha ordentliga skor och oömma kläder. Det kan vara mycket stenigt och backigt där vi går så det gäller att vara säker på foten. Vår förhoppning är att fler stödjande ska kunna följa med på vandringen och ställa upp som ledsagare så alla hjälps åt ute i skog och mark. Vår förhoppning är att vi ska kunna genomföra detta Corona säkert eftersom vi kommer att vara utomhus mesta tiden. Har du frågor så kontakta kansliet.

Pris: 300 kronor för mat och husrum, resten av kostnaderna täcks av projektpengar från riksförbundet.

Anmälan: Anmäl dig till kansliet 019/ 673 21 06 eller orebro.lan@srf.nu senast 10 maj. OBS! Begränsat antal platser så först till kvarn gäller, dock senast 10 maj.

Mansträff
Se hit alla män i våra föreningar!

Vi tycker det skulle vara trevligt att träffas enbart vi män som finns i vårt distrikt för att kunna umgås och samtala om ämnen som rör oss. Därför har vi tänkt oss en helg på Sixtorps naturevent. Vi träffas helgen 12-13 juni, från lördag 12.00 till söndag 13.00. Vi bor utspritt i stugor och kommer att vara ute i stort sett hela tiden så det går att hålla avstånd till varandra. Vi kommer att prova på att träna i deras utegym, gå en guidad tur på naturstig, paddla kanot och uterelaxa i deras badtunna samt grilla på kvällen runt lägerelden. Ta med lakan, handduk, träningskläder, badkläder och annat som du behöver. Har du frågor så kontakta kansliet.

Pris: 200 kronor, resten av kostnaderna täcks av projektpengar från riksförbundet.

Anmälan: Anmäl dig till kansliet 019/ 673 21 06 senast 1 juni eller orebro.lan@srf.nu. OBS! Begränsat antal platser så först till kvarn gäller, docksenast 1 juni.

Bytt adress, telefonnummer, e-postadress eller läsmedia
PÅMINNELSE

Vi har fr.o.m i år fått ett nytt medlemsregister från riksförbundet där vi  där vi lätt kan ta ut uppgifter om alla medlemmar som vi har i SRF Örebro län. För att alla uppgifter ska vara rätt så vill vi att du anmäler till kansliet om du har bytt telefonnummer, eller inte har kvar ditt fasta nummer eller om du bytt e-postadress. Vi vill också att du meddelar om du vill ha din information och SYNvinkeln på ett annat media än det du får på idag. Det kan också vara så att du får SYNvinkeln på ett media och all annan information på ett annat media. Det blir enklare för oss att få ut vår information till dig om allt är rätt i registret. Så hör av dig via telefon eller mail till oss. Telefonnummer, öppettider och e-postadress till kansliet hittar du längst bak i tidningen.

Kongressgenomgång
Som ni säkert alla vet så är SRFs kongress framflyttat från oktober 2020 till 17-20 juni 2021. Den kommer också att genomföras digitalt pga rådande pandemi. Du, som inte är ombud, kan följa kongressen via SRF radion. För att ombuden ska kunna följa medlemmarnas vilja så kommer vi att ha 3 digitala möten där vi går igenom alla handlingar och diskuterar frågorna. Vi kommer att använda oss av Teams vid dessa möten, men även om du inte har en dator eller en smartphone kan du delta. Du kan ringa in ett telefonnummer med kod så deltar du på samma sätt. Länken till Teams eller telefonnumret får du när du har anmält dig. Vill du ha handlingarna innan mötet så säg till när du anmäler dig.

När: Torsdagarna 20 maj, 27 maj och 3 juni klockan 18 – 20 kommer vi att ha möten.

Anmäl dig till kansliet senast 15 maj för att vi ska hinna skicka ut information om länken och telefonnumret. Telefonnummer och mailadress till kansliet hittar du längst bak i tidningen.

Information från SRF Bergslagen
Årsmöte
Årets årsmöte genomfördes via telefonen. All teknik fungerade väldigt bra och årsmötet kunde genomföras. Tyvärr så blev det inte vald någon styrelse till nästa år utan distriktets styrelse kommer att gå in som styrelse för föreningen. En arbetsgrupp bildades för att så småningom kunna planera och organisera ett möte så att vi alla kan se igen. Visst längtar vi dit? Vi tackar Irene och resten av styrelsen för sitt arbete under åren som gått och hoppas att vi till nästa år kan hitta andra personer i föreningen som vill åta sig att agera styrelse för föreningen. Har ni frågor eller synpunkter så går det bra att höra av sig till mig på kansliet. Telnr 019/673 21 05 eller mail charlotte.akerlind@srf.nu

Information från SRF Karlskoga Degerfors
Årsmöte
Synskadades Riksförbund (SRF) Karlskoga-Degerfors har hållit sitt årsmöte. Denna gång per telefon, vilket var en ny erfarenhet för många. Ett 20-tal medlemmar ringde upp och deltog. Ordförande för mötet var Margareta Rydemalm från Örebro och sekreterare var Charlotte Åkerlind från SRF:s kansli i Örebro.

Det blev omval till styrelsen med Kristina Johansson som ordförande, Elisabet Jansson vice ordförande, Ingun Andersson som kassör och Inger Eriksson och Andreas Strid som ledamöter. Suppleant

Ann-Cathrine Gunnarsson

Anita Karlsson slutade som studieombud efter flera års mycket gott arbete. Efterträdare blir Elisabet Jansson.

Tyvärr har verksamheten legat nere större delen av året pga pandemin, men förhoppningar finns om att kunna träffas igen inom en snar framtid.

Ett annat frågetecken är hur det blir med lokalerna på Nickkällan där vi hållit till de senaste åren och trivts väldigt bra. Många av medlemmarna bor nära och även närheten till busstationen är en fördel.

Håll ut alla medlemmar! Vi ses!

Information från SRF SYDnärke
Årsmöte

År genomfördes vårt årsmöte 27 mars via telefonerna pga corona pandemin. Vi var inte så många som deltog, men allting löpte på bra. Tyvärr kunde inte en ny styrelse väljas så distriktets styrelse har tagit över förvaltningen av styrelsearbetet tills vidare. Vi hoppas vi till nästa år har kunnat samla ihop medlemmar till en styrelse igen. En arbetsgrupp tillsattes som ska se till att planera och organisera medlemsmöten så fort det är möjligt. Vår förhoppning är att vi ska kunna ses till hösten igen. Har ni några frågor eller funderingar så ring mig telnr 019/673 21 05 eller maila charlotte.akerlind@srf.nu.

Information från SRF Örebro kommun
Årsmöte
Hej SRFare,

Ja nu har halva april gått och känslan av vår har börjat visa sig. Visst allt är fortfarande inte som vanligt pga situationen som är i samhället. Men känslan av att föreningslivet här i Örebro kommun har börjat känns bra. Vi har hunnit haft ett årsmöte där Ove Nilsson slutade men kommer sitta kvar i KTR och följa upp hur det bestäms i kommunen. Det känns tryggt. Vi tackar verkligen Ove för de år han suttit i styrelsen och allt han gjort för oss medlemmar. Vi hälsar också Moa Kumlin välkommen som ny i styrelsen. Vi ser fram emot att du ska vara med och göra det bästa för SRF Örebros medlemmar. Det som väntar nu är att Nya-Gruppen ska ha en ute aktivitet samt planerar att ha en avslutning. Så vi i styrelsen önskar er alla god fortsättning på våren.

Med vänliga hälsningar, Ordförande Sandra Johansson samt styrelsen. 

Nya-Gruppen
Ja under året 2021 har vi tyvärr inte kunnat ha någon aktivitet för att följa råden för Covid-19. Det har varit tråkigt att vi alla inte har kunnat ses, för det är en stor del som uppskattar det när vi har våra aktiviteter. Men nu börjar det bli varmare och ljusare ute så vi planerar på att försöka ha en avslutnings aktivitet ute. Vi har tänkt oss i början av juni men letar ett ställe där det förhoppningsvis lite människor. Vi återkommer med inbjudan då vi bestämt datum och plats. 

Sköt om er.

Kram Dan Wakman och Sandra Johansson

Slutord

Om någon av er har en fråga eller synpunkt så tveka inte att höra av er till oss på kansliet. Vi finns här, trots pandemin som råder. Vår förhoppning är ju att vi ska kunna samlas igen någon gång under hösten. Då är det bra att få in lite tips på vad ni har saknat mest under den här tiden som har inneburit mycket isolering och ensamhet för många. Ta chansen och kom med idéer. Vi är ju till för dig som medlem, glöm aldrig det. Har ni råkat stöta på något hinder vad det gäller tillgänglighet, färdtjänst, regionen eller annat så hör av er till vår ombudsman. Han hjälper er gärna i dessa frågor. Nu hoppas jag att ni alla kan njuta i solen och den kommande värmen. Var rädda om varandra. Sätter i 2 bilder. Den första är en härlig sol som ler och skiner mot oss. Den andra bilden föreställer en vårblomma som det står ordet ”Spring” framför. Ordet spring betyder vår på engelska.

 

Ansvarig utgivare

Synskadades Riksförbund Örebro
Ordförande Ove Nilsson med styrelse

Redaktör

Charlotte Åkerlind
019 – 673 21 05
Charlotte.akerlind@srf.nu

Kontaktinformation

019 – 673 21 06
orebro.lan@srf.nu

Prenumerationsfrågor (Ändring av läsmedia)

019 – 673 21 06
orebro.lan@srf.nu

Ombudsman
Roger Alexanderson
072 - 738 04 50
roger.alexanderson@srf.nu