I avsnitt #4 av Synpodden diskuterade vi bl.a. hur man använder QR-korder. Lysnna här: Synpodden, avsnitt 4

Om du ska logga in på nätet via din dator och behöver e-legitimation, till exempel mobilt bank-ID, kan du behöva skanna en så kallad QR-kod med din mobil. En QR-kod är en sorts streckkod som visas i form av en bild i en ram.

Ibland kan det vara svårt för oss som synskadade att veta om QR-koden syns på skärmen och var den i så fall finns. Till exempel om du använder en skärmläsare, det vill säga tal eller punktskrift. Använder du förstoring eller invertering kan du behöva slå av dina hjälpmedel när du ska skanna koden.

Nedan följer några tips för att underlätta skannandet och annat som kan vara bra att tänka på.

Kom alltid ihåg att

  • Se till att din skärm är påslagen.
  • Öppna bank-id-appen i din telefon och välj ”Skanna QR-kod” före du öppnar inloggningssidan på din dator. Du ska inte använda telefonens inbyggda skanningsfunktion.
  • Om du använder Windows, maximera fönstret innan du trycker på inloggningen. Du maximerar fönstret genom att trycka windowstangenten + uppåtpil.
  • Ha kameran på armlängds avstånd från skärmen (cirka 40 centimeter).
  • Rikta kameran mot mitten av skärmen.
  • När skanningen är klar vibrerar telefonen. Du kan nu logga in som vanligt genom att slå din kod eller använda fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.

Om du inte får det att fungera och har skärmläsare

  • Stäng av den virtuella markören (Jaws-användare trycker ctrl+z).
    Pila dig ner två-tre gånger.
  • Det kan fungera utan att stänga av den virtuella markören och bara vandra med pilen.

Så här jobbar SRF med QR-kodsinloggning

SRF sprider olika lösningar som tagits fram för att det ska vara enklare att veta om en QR-kod är i fokus på skärmen för dig med skärmläsare och förstoring. En sådan är att det går att visa QR-koden i helskärmsläge, precis som det går att få en video att täcka hela skärmen. Vi vill också att man ska ha flera minuter på sig att logga in. Det är helt omöjligt för SRF att stoppa utvecklingen mot ökande QR-kodsinloggning.

Testa bank-id

Om du vill testa att logga in med mobilt bank-id eller bank-id i din dator kan du gå till test.bankid.com.